Απάντηση Καρχιμάκη στον Βενιζέλο για την πέμπτη φάλαγγα

Απάντηση Καρχιμάκη στον Βενιζέλο για την πέμπτη φάλαγγα

Την ανάγκη «αλλαγής πολιτικής με προοδευτικό πρόσημο χωρίς να μας ενδιαφέρει αν η Δεξιά διαφωνήσει» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μέλος της κίνησης των «75» του κόμματος.

«Να συγκρουστούμε με τη Δεξιά και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταθέσει προτάσεις που υπηρετούν τους ανθρώπους, αυτούς που εθίγησαν πρωτίστως από την κρίση» σημειώνει ο κ. Καρχιμάκης.

Ερωτηθείς για την άποψη που διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος ότι «μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε μία πέμπτη φάλαγγα, που περίμενε την καταστροφή και την αποτυχία», ο κ. Καρχιμάκης τονίζει: «Πέμπτη φάλαγγα ας αναζητηθεί στη συμπόρευση με τη Δεξιά και στις πιο ακραίες επιλογές σε βάρος του κόσμου και των μονίμων θυμάτων της κρίσης. Είναι εύκολο και μπορεί ο καθένας μας να υποστηρίζει ότι θέλει όταν η αλήθεια τον ξεπερνά».

Αναφερόμενος στο θέμα των συνεργασιών, ο κ. Καρχιμάκης σημειώνει: «Το θέμα των συνεργασιών είναι μια υπόθεση που είμαστε ανοικτοί να την κουβεντιάσουμε, αλλά οι πολιτικές είναι αυτές που κάνουν τον κόσμο να επανακάμψει και σου δημιουργούν την πολιτική ισχύ και την πολιτική ηγεμονία. Μπορεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να τα κάνει αυτά; Αν δεν μπορεί, να μας το πει να το ξέρουμε.. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιβάλει επί της ουσίας αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να έχει πολιτική με προοδευτικό πρόσημο που να υπηρετεί τους ανθρώπους. Αυτό που ζητούν οι άνθρωποι σήμερα είναι να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι πολιτικές που ασκούνται ή θα ασκηθούν παράγουν οφέλη για τον κόσμο, και δημιουργούν μια νέα ελπίδα και μια νέα αξιοπρέπεια σε ένα κράτος που λειτουργεί με κανόνες. Θέλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει γραμμή πλεύσης; Να μετακινήσει τον άξονα προς τα αριστερά και να διαφοροποιηθεί από τις δεξιές συμπεριφορές και πολιτικές ενσωμάτωσης σε αυτή την κυβέρνηση Σαμαρά; Ας το κάνει, να μας το πει να το γνωρίζουμε. Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ηγηθεί μιας προσπάθειας να αλλάξει πολιτική προς όφελος των πολλών, των ανθρώπων της ανάγκης, των διαχρονικών μας πολιτικών και κοινωνικών μας συμμάχων.. Αν δεν το κάνει υπάρχει και το συνέδριο. Αλλά να μας το πει ότι δεν μπορεί να το κάνει και να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Η συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε Καρχιμάκη, φαίνεται σαν να άνοιξε για τα καλά ο ασκός του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ. Όλο και περισσότερα στελέχη ζητούν επιτακτικά αλλαγή πολιτικής, ενώ θέτουν και θέμα ηγεσίας. Τόσο εσείς, όσο και η Φώφη Γεννηματά, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Σιμεών Κεδίκογλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Κασσής με δημόσιες τοποθετήσεις τα τελευταία 24ωρα έχουν θέσει ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Τι συμβαίνει;

-Δεν μπορεί να λέμε για ασκό του Αιόλου όταν σε ένα δημοκρατικό κόμμα υπάρχει ελεύθερη έκφραση απόψεων επί της συγκυρίας, των δεδομένων και της στρατηγικής που πρέπει να εκφράσει ένα κόμμα, πολύ περισσότερο το ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά την αλλαγή πολιτικής αποτολμώ να πω ότι είμαστε οι πρώτοι-χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι -που από τον περασμένο Οκτώβριο, το συνέδριο του κινήματος, που καταθέσαμε ως κίνηση των 75 μια πλήρη πρόταση που ο τίτλος της ήταν «Αλλαγή πολιτικής με προοδευτικό πρόσημο».

-Είχατε συγκεντρώσει και περίπου 1.000 υπογραφές..

-Ακριβώς. Περίπου 1.000 στελέχη συνομολόγησαν σε μία πρόταση που καταθέσαμε και δεν ελήφθη υπόψιν. Μιλούσε για αλλαγή πολιτικής όχι με γενικεύσεις και αοριστίες, αλλά με συγκεκριμένες προτάσεις, συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις, οι οποίες ήταν διαφοροποιητικές από τη Δεξιά και αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τις υιοθετούσε σίγουρα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα ήταν πάρα πολύ καλό, το ΠΑΣΟΚ θα ξεπερνούσε το 10%. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πέσει κάτω από το 10%. Όμως η ηγεσία του κινήματος δεν άκουσε τίποτα. Αφέθηκε στις συντηρητικές επιλογές και στις κορώνες ενός δεξιού πρωθυπουργού ο οποίος δεν τον ενδιέφερε τίποτα άλλο από το να συνεχίσει να κυβερνά και εμείς να είμαστε το παρακολούθημά του.

Ισχυρίστηκαν πάρα πολλές φορές ότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στη Βουλή. Ναι υπήρξαν, αλλά όμως δεν εθίγησαν κορυφαία ζητήματα που θα δημιουργούσαν μια διαφορετική αντίληψη ουσίας στον κόσμο, που θα μας διαφοροποιούσαν και θα δημιουργούσαν μια διαφορετική αντίληψη στον κόσμο γιατί σίγουρα η Δεξιά θα διαφωνούσε γιατί κάποιους προστατεύει. Εμείς ως κίνηση των 75 λέγαμε ότι πρέπει να μπει ανάχωμα στα μόνιμα και στα εύκολα θύματα της κρίσης, τα μόνιμα υποζύγια και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει διεύρυνση του πλούτου και της παραγωγικής βάσης της χώρας, να συγκρουστούμε πρώτα απ` όλα με εκείνους που αναχαιτίζουν, υπονομεύουν, υποκλέπτουν τον δημόσιο πλούτο..

-Ο κ. Βενιζέλος και αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντέταξαν πάντως ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην πτώση της κυβέρνησης..

-Πως θα έπεφτε η κυβέρνηση αν το ΠΑΣΟΚ έφερνε πρόταση νόμου που είχε εισηγηθεί η κίνηση των 75 στην κυβέρνηση Παπαδήμου για τη φορολόγηση των εμβασμάτων; Γιατί θα έπεφτε η κυβέρνηση αν το ΠΑΣΟΚ κατέθετε μια πρόταση συγκεκριμένη και συγκροτημένη με οδικό χάρτη για να ελεγχθούν τα εμβάσματα ύψους 300 δισεκ. ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2000 έως σήμερα; Τις τελευταίες ημέρες μάθαμε ότι μόνο από 80 ελέγχους σε εμβασματούχους του εξωτερικού το κράτος πήρε 40 εκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν αν είχε γίνει έλεγχος στα 700.000 εμβάσματα που έφυγαν από το 2000 στο εξωτερικό μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος; Ακούμε για λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κλπ. Όλες αυτές οι λίστες πέρασαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, όλα αυτά τα χρήματα δεν βγήκαν με βαλιτσάκια. Έφυγαν μέσω των τραπεζών.

Αν υπήρχε συστηματικός φορολογικός έλεγχος των 300 δισεκ. ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2000 μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος θα είχε πάνω από 30-40 δισεκ. ευρώ έσοδα. Άρα, να το ανάχωμα στους εύκολους στόχους, τα εύκολα θύματα της κρίσης. Ποιοι καλύπτονται, ποιους θέλουν να καλύψουν κάποιοι; Γιατί δεν προχωράμε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να μην υποκλέπτεται ή να διοχετεύεται σε άλλα χέρια ΦΠΑ ύψους 15 εκατ. ευρώ;

-Γιατί ο κ. Βενιζέλος κατά τη γνώμη σας δεν αποδέχεται τις προτάσεις σας;

-Δεν το γνωρίζω γιατί δεν τις αποδέχεται αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα θέτουμε γιατί και αυτά είναι από τα σημεία της αλλαγής πολιτικής που ζητάμε. Για να είμαστε εντάξει με τους ανθρώπους που διαχρονικά μας στήριξαν, τους παραδοσιακούς μας κοινωνικούς συμμάχους που σήμερα έφυγαν. Αυτοί που η ψυχή τους είναι ακόμη εδώ αλλά η ψήφος τους πήγε αλλού. Δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν υιοθετεί όλα αυτά που είναι αυτονόητα και υπηρετούν τους πολλούς.

-Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχίσει την πολιτική συνεργασίας με τη ΝΔ ή αν πρέπει να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταθέσει προτάσεις που υπηρετούν τους ανθρώπους, αυτούς που εθίγησαν πρωτίστως από την κρίση. Αν το κάνει αυτό και η Δεξιά διαφωνήσει, θα του δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις της κοινωνικής αριστερής του προσέγγισης στους ανθρώπους που η ψυχή τους είναι εδώ, αλλά η ψήφος τους πήγε αλλού. Το θέμα των συνεργασιών είναι μια υπόθεση που είμαστε ανοικτοί να την κουβεντιάσουμε, αλλά οι πολιτικές είναι αυτές που κάνουν τον κόσμο να επανακάμψει και σου δημιουργούν την πολιτική ισχύ και την πολιτική ηγεμονία. Μπορεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να τα κάνει αυτά; Αν δεν μπορεί, να μας το πει να το ξέρουμε.

-Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους υποψήφιους των ευρωεκλογών είπε ότι «μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπήρχε μία πέμπτη φάλαγγα, που περίμενε την καταστροφή και την αποτυχία». Άφησε να εννοηθεί μάλιστα ότι πρόκειται για εκβιασμούς από στελέχη που θέλουν να μείνουν στην κυβέρνηση ή να μπουν σε αυτήν με τον ανασχηματισμό..

-Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει διευθύνσεις και ονόματα. Να μιλήσει συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί που εκβιάζουν για να μπουν στην κυβέρνηση. Δεύτερον, πέμπτη φάλαγγα ας αναζητηθεί στη συμπόρευση με τη Δεξιά και στις πιο ακραίες επιλογές σε βάρος του κόσμου και των μονίμων θυμάτων της κρίσης. Είναι εύκολο και μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει ότι θέλει όταν η αλήθεια τον ξεπερνά. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για πέμπτη φάλαγγα ας δούμε τα ποσοστά στους διάφορους νομούς στις ευρωεκλογές και να δούμε που το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε τα χαμηλότερα ποσοστά…

-Τι υπονοείτε;

-Δεν δέχομαι αυτές τις κατηγορίες. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιβάλει επί της ουσίας αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να έχει πολιτική με προοδευτικό πρόσημο που θα υπηρετεί τους ανθρώπους. Αυτό που ζητούν οι άνθρωποι σήμερα είναι να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι πολιτικές που ασκούνται ή θα ασκηθούν παράγουν οφέλη για τον κόσμο, και δημιουργούν μια νέα ελπίδα και μια νέα αξιοπρέπεια σε ένα κράτος που λειτουργεί με κανόνες. Θέλει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει γραμμή πλεύσης; Να μετακινήσει τον άξονα προς τα αριστερά και να διαφοροποιηθεί από τις δεξιές συμπεριφορές και πολιτικές ενσωμάτωσης σε αυτή την κυβέρνηση Σαμαρά; Ας το κάνει, να μας το πει να το γνωρίζουμε . Ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ηγηθεί μιας προσπάθειας να αλλάξει πολιτική προς όφελος των πολλών, των ανθρώπων της ανάγκης, των διαχρονικών μας πολιτικών και κοινωνικών μας συμμάχων.

-Κι αν δεν το κάνει κ. Καρχιμάκη;

-Αν δεν το κάνει υπάρχει και το συνέδριο. Αλλά να μας το πει ότι δεν μπορεί να το κάνει και να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Όλοι έχουμε μια ιστορία και μια διαδρομή σε αυτόν τον χώρο, που καταθέσαμε τη ψυχή μας, τις αγωνίες μας, τους αγώνες μας για να μεγαλουργήσει αυτό το κίνημα, και ειλικρινά στεναχωριόμαστε να το βλέπουμε καθημερινά να απομειώνεται. Στεναχωριόμαστε μετά το κλείσιμο αυτής της κρίσης να μην υπάρχει μια αλλαγή πολιτικής με προοδευτικό πρόσημο. Ώστε να αισθανθούν οι άνθρωποι ότι μπορούν να ελπίζουν. Δεν μπορεί να μιλάμε για θέσεις εργασίας που δεν τις έχουμε δει ποτέ και την ίδια ώρα να εξαγγέλλουμε πολιτικές απολύσεων. Αλλαγή πολιτική θέλουμε με προοδευτικό πρόσημο. Δεν μας ενδιαφέρει αν η Δεξιά διαφωνήσει σε αυτά. Να συγκρουστούμε με τη Δεξιά και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του και ο ελληνικός λαός θα αποδώσει τα εύσημα σε αυτόν που θα πιστέψει ότι πραγματικά υπηρέτησε τις ανάγκες του.

 

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Βενιζέλος: 5η φάλαγγα στο ΠΑΣΟΚ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ