Κουβέλης: Καθόλου προσχηματική η παραίτησή μου, αντιθέτως ουσιαστική

Κουβέλης: Καθόλου προσχηματική η παραίτησή μου, αντιθέτως ουσιαστική

«Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων, είπα ότι και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Είμαι Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έχω εκλεγεί πριν από περίπου τέσσερις μήνες –ανεξάρτητα από το πολύ μεγάλο ποσοστό με το οποίο εξελέγην- και θεώρησα ότι έπρεπε να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες» ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης, απαντώντας στο ερώτημα, για ποιον λόγο υπέβαλε την παραίτησή του, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real fm 97,8.

«Είπα βέβαια το βράδυ της Κυριακής ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα απευθυνθούν στα όργανα και αυτό έκανα. Και από εκεί και πέρα τα όργανα του κόμματος -πάντα με συντεταγμένες διαδικασίες- θα αποφασίσουν για την παραίτηση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου σχετικά με τα όσα γράφονται περί «παραίτησης με αστερίσκο», ότι δηλαδή, υποβάλει μεν την παραίτησή του προς τα όργανα του κόμματος αλλά σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή, θα παραμείνει στη θέση του, ο κ. Κουβέλης απάντησε:

«Κύριε Χατζηνικολάου, να επισημάνω ότι πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα. Και έρχονται. Έρχονται εδώ και πάρα πολύ καιρό αυτά τα πυρά από εξωγενή κέντρα θα έλεγα. Δεν επιχειρώ καμία άλλου τύπου ερμηνεία από αυτή που καταγράφεται, διότι στην κοινωνική και πολιτική ζωή αυτό που καταγράφεται πρέπει να αξιολογείται.

Αλλά εάν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος –στην οποία θα μιλήσω την προσεχή εβδομάδα- θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, βεβαίως να κάνουν αποδεκτή την παραίτησή μου. Να την κάνουν αποδεκτή. Και βεβαίως επειδή έχω εκλεγεί από συνέδριο θα πρέπει να συνεδριάσει και το συνέδριο, η συλλογικότητα δηλαδή του κόμματος, τα μέλη του κόμματος και να αποφασίσουν. Διότι δεν υπάρχουν άλλες διαδικασίες. Και επειδή εγώ αισθάνομαι στρατιώτης στην υπόθεση αυτή και όχι μόνο γιατί ίδρυσα –μαζί με άλλους βέβαια τη Δημοκρατική Αριστερά- αλλά πάντοτε από τη θέση του στρατιώτη αναζητώ την παρουσία μου στη συλλογικότητα του κόμματός μου».

Σε ό,τι αφορά την αδυναμία του να μετουσιωθεί η προτίμηση του κόσμου στο πρόσωπό του –όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις- σε ψήφους για το κόμμα του, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι:

«Έχω σταθερά την άποψη ότι η πολιτική δεν πρέπει να ‘πουλάει’ και δεν πρέπει να ‘αγοράζει’. Ούτε να ‘πουλήσω’ θέλω ούτε να ‘αγοράσω’. Και πράγματι όσο τιμητικό και εάν είναι για τον ομιλούντα ότι στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός ή ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς, είναι επίσης ακριβές ότι αυτό δεν μπόρεσε να μετουσιωθεί και σε κομματικό μέγεθος, δηλαδή σε ένα κομματικό αποτέλεσμα».

 

 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η υποβολή της παραίτησής του αποτελεί κίνηση προετοιμασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και εάν υπάρχει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην παραίτηση και τη διεκδίκηση της Προεδρίας, ο κ. Κουβέλης απάντησε:

«Καμία συσχέτιση. Και θα επαναλάβω αυτό το οποίο έλεγα και πριν από τις ευρωεκλογές. Το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα. Είναι βαθύτατα πολιτικό, συνδέεται με τις ασκούμενες πολιτικές, και ας το πω πάρα πολύ απλά, δεν έχω καμία τέτοια σχεδίαση και κανέναν τέτοιο στόχο.

Αλλά σε συνάφεια με το ερώτημα αυτό που μου κάνατε, πρέπει να σας πω ότι –όχι μέσα από το κόμμα μου- μου ζητούσαν να παραιτηθώ και πριν από τις εκλογές. Αυτοί που σήμερα εκπλήσσονται. Δηλώνουν κάποιοι και προσχηματικά την αγωνία τους για την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Καθόλου προσχηματική η παραίτησή μου -αντιθέτως ουσιαστική».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real fm 97,8:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ