Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει δημοκρατικό άλλοθι κανενός

Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει δημοκρατικό άλλοθι κανενός

 

Ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε τους πολίτες να ενισχύσουν τη ΔΗΜΑΡ, αρνούμενοι με την ψήφο τους το διχαστικό, όπως το αποκάλεσε, κλίμα πόλωσης, που επιχειρούν να θέσουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ από τη μια και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη.

Σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε:

«Όσο λάθος είναι το δίλημμα σταθερότητα ή πισωγύρισμα, που θέτει η κυβερνητική πλειοψηφία, άλλο τόσο λάθος είναι και το δίλλημα Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Και τόνισε ότι: «Η ΔΗΜΑΡ θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες στις ευρωεκλογές».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για το ενδεχόμενο δυσμενούς αποτελέσματος για το κόμμα του και τυχόν δικές του ευθύνες. «Οι νίκες και οι ήττες έχουν τους δικούς τους πατέρες και συντελεστές» είπε και άφησε να εννοηθεί ότι όλα θα εκτιμηθούν από τα συλλογικά όργανα του κόμματος ακόμη κι αν γίνει πρόταση για πραγματοποίηση συνεδρίου. «Όποιος θέλει μπορεί να το ζητήσει. Γιατί όχι;» ανέφερε.

Σημειώνεται ότι για τις επικρίσεις που δέχεται η ΔΗΜΑΡ απάντησε λέγοντας ότι το κόμμα «έρχεται από μακριά και πάει μακριά, ανεξάρτητα ποιος θα είναι πρόεδρός της. Ούτε η ΔΗΜΑΡ ούτε ο πρόεδρός της χρωστούν σε κανένα».

Ενόψει του Β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι να στηριχθούν οι υποψήφιοι που έχουν αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, προοδευτικό πρόγραμμα και αξιοσύνη στις τοπικές κοινωνίες.

Με αφορμή την περίπτωση του Βόλου – όπου αναμετρώνται ο Αχιλλέας Μπέος και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Μαργαρίτης Πατσιαντάς- ο Φώτης Κουβέλης κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση, καθώς, όπως ανέφερε, δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να στηρίζει τους κ. Καμίνη και Μπουτάρη και στον Βόλο να σιωπά.

Επανέλαβε δε ότι οι δηλώσεις του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου υπέρ του Γιάννη Μώραλη στον δήμο Πειραιά δεν έχουν σχέση με τη θέση της ΔΗΜΑΡ για τον δεύτερο γύρο, επισημαίνοντας ότι όλοι θα πρέπει να σέβονται τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

Ο κ. Κουβέλης απέρριψε ενδεχόμενη πρόσκληση να ξαναμπεί η ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση, γιατί, όπως ανέφερε, ασκείται βαθιά συντηρητική πολιτική, ενώ προέβλεψε ότι δεν θα σημειωθούν μεγάλες μεταβολές στη δύναμη των κομμάτων με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκτιμώντας ότι δεν είναι εφικτό, στη παρούσα Βουλή, να συγκροτηθεί πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ναι σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι, όμως, γενικά και αόριστα. Η ΔΗΜΑΡ δεν θα γίνει το δημοκρατικό άλλοθι κανενός» τόνισε ο κ. Κουβέλης και προσδιόρισε ως απαραίτητες προϋποθέσεις να υπάρχει προοδευτικό πρόγραμμα και φερεγγυότητα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης, απέρριψε επίσης τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως επισήμανε, υπάρχουν μεγάλες διαφορές και αντιθέσεις, με την υποσχεσιολογία και τις ανεδαφικές θέσεις που εκφράζει. Εκτίμησε, ωστόσο ο κ. Κουβέλης, ότι μπορεί να διαμορφωθούν συνθήκες για πολιτικές εξελίξεις αν η διαφορά μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κόμματος είναι μεγάλη και προωθηθεί η εφαρμογή των νέων μέτρων που προβλέπει το νέο Μεσοπρόσθεσμο.

Επανέλαβε με έμφαση ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση γιατί παραβιάστηκε πλήρως η προγραμμτική συμφωνία που είχε συναφθεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τον Ιούλιο του 2012.

Απαντώντας συγκεκριμένα στο ερώτημα ότι η ΔΗΜΑΡ ψήφισε μέτρα και τώρα υπαναχωρεί, ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι ψήφισε όσα είχε δεσμευτεί η χώρα, στα οποία δεν ήταν προαπαιτούμενα τα εργασιακά, ούτε η πώληση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε η πλήρης εκχώρηση των δραστηριοτήτων στα λιμάνια, ούτε η ιδιωτικοποίηση του νερού. «Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, η οποία σημείωσε ότι θα πρέπει να έχει προοδευτικό χαρακτήρα και να είναι αντίθετη στις ασκούμενες πολιτικές, επικρίνοντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ μέχρι το 2018.

 

Πηγή φωτογραφίας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ