Ο Γιούνκερ στο υπουργείο Ναυτιλίας

Ο Γιούνκερ στο υπουργείο Ναυτιλίας

 

Επίσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, πραγματοποίησε σήμερα, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τον κ. Γιούνκερ, υποδέχθηκαν οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, καθώς και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ, Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Ε.Ε., συνοδεία των δύο Υπουργών, επισκέφτηκε, αρχικά, το Γραφείο Συνδέσμων του Οργανισμού για την Διαχείριση της Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της Ευρώπης ( FRONTEX ), το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπου συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη με στελέχη του Frontex και του Λιμενικού Σώματος, για τις κοινές επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα, που αφορούν την αντιμετώπιση των ροών της παράνομης μετανάστευσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιούνκερ μετέβη στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όπου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του κέντρου συντονισμού έρευνας και διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έμφαση δόθηκε στην ανοδική πορεία που σημειώνουν τα περιστατικά απόπειρας εισόδου μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα, την επικέντρωση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε στελέχη και επιχειρησιακά μέσα στο θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με την τάση μείωσης της χρηματοδότησης από τον FRONTEX .

O κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον κ.Γιούνκερ έγγραφο ενημέρωσης που απεικονίζει την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαχείριση του φαινόμενου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα. Στο έγγραφο περιγράφεται η επιχειρησιακή αναδιάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος με επικέντρωση σε έμψυχο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα στα θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και αποτύπωση της τάσης μείωσης της χρηματοδότησης από τον οργανισμό του FRONTEX και την ανάγκη αύξησης των πόρων, εν όψει του νέου προγραμματισμού των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Ο κ. Δένδιας έδωσε στον κ. Γιούνκερ ενημερωτικό σημείωμα που αναφέρεται στη συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση από την Ελλάδα της μετανάστευσης και του ασύλου, με έμφαση στις εφαρμοζόμενες δράσεις, στο κόστος αυτών για το κρατικό προϋπολογισμό και στο κενό χρηματοδότησης που υφίσταται από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή επταετία (2014-2020).

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ