Πέρασε επί της αρχής το ν/σ για το υπαίθριο εμπόριο

Πέρασε επί της αρχής το ν/σ για το υπαίθριο εμπόριο

Επίθεση σε όσους «αντιδρούν και μένουν στο χθες για μια χούφτα ψήφων», όπως είπε χαρακτηριστικά, εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Χατζηδάκης, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής επί της αρχής, στηριζόμενο από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση και ψήφισή του και επί των άρθρων θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Νωρίτερα, ο κύριος Χατζηδάκης έκανε λόγο «για νομοσχέδιο που δεν είναι χρωματισμένο δεξιά ή αριστερά, αλλά είναι σε μια εξυγιαντική κατεύθυνση, επιδιώκοντας να βάλει τάξη» και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την «για επιχειρήματα και αιτιάσεις μακριά από την απλή λογική», για αντιφατική πολιτική, αλλά και για απουσία προτάσεων.

Παράλληλα, απέκρουσε τις κατηγορίες περί αυταρχισμού της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση παραγνωρίζει ότι ο διάλογος για το υπαίθριο εμπόριο ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2013.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης, η αντιπολίτευση ακούει μόνο όσους διαμαρτύρονται και τους συνδικαλιστές, «όλους όσοι, δηλαδή, ενδεχομένως, αισθάνονται ότι χάνουν κάποια από τα προνόμιά τους, επειδή εφαρμόζεται ένα διαφανές σύστημα με τις κληρώσεις».

«Ευχαριστώ για τη στάση σας, πολιτικά. Διότι εσείς διαλέγετε να κερδίσετε μια χούφτα ψήφων και μας χαρίζετε την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που είναι υπέρ της διαφάνειας και του εκσυγχρονισμού και όλους τους καταναλωτές και τους εμπόρους, που θέλουν ένα νέο σύστημα. Μας χαρίζετε την Ελλάδα του αύριο και μένετε στην Ελλάδα του χθες και του ρουσφετιού. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά, εκεί που μας επιτάσσει η συνείδηση μας», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η λάσπη δεν κολλά στο ΚΚΕ», αντέτεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε: «Εσείς χαϊδεύετε τα αυτιά όσων είναι πριν την καταστροφή. Είναι δικό σας δημιούργημα η φτώχια και η εξαθλίωση, που βιώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες που προσπαθούν να βγάλουν ένα μεροκάματο».

«Εσείς είστε οι διαχειριστές της Ελλάδος του αύριο; Εσείς που για χρόνια διαχειριστήκατε τα πράγματα της χώρας», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει και να εξωραΐσει μια τραγική κατάσταση που βιώνει η χώρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας πήρε το λόγο για να καταγγείλει, όπως είπε, την τακτική που ακολούθησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, καθώς αναφέρθηκε ανώνυμα, όπως είπε, σε παρεμβάσεις βουλευτών προς το υπουργείο, για το θέμα των θέσεων στις λαϊκές αγορές.

«Έβαλε σε ένα τσουβάλι όλα τα κόμματα. Αυτές είναι πρακτικές άλλων κομμάτων, που τις έκαναν καθεστώς, διατηρώντας για πολλά χρόνια ένα πελατειακό σύστημα», επεσήμανε ο κ. Κοδέλας. Και πρόσθεσε: «Είναι προσβλητικό αυτό που έκανε, αλλά δεν ξαφνιάστηκα. Όμως, ο κ. Σκορδάς αφού ξέρει να ανοίξει το στόμα του, να πει αλήθειες. Εφόσον υπήρχαν βουλευτές που μέχρι χθες έπαιρναν τηλέφωνο διεκπεραιώνοντας αυτά τα αιτήματα, να μας πει ποιοι είναι που προωθούσαν αυτή την φάμπρικα».

Τέλος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι «λέει πάντα ότι όλα είναι καλά, αφήστε τα όπως είναι», σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αναγνωρίζει, όπως είπε, ότι υπάρχουν προβλήματα και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να προχωρήσει στην διευθέτηση τους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ