Αποχώρησε ο Γλέζος από την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αποχώρησε ο Γλέζος από την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Με εκατέρωθεν αιχμές ανάμεσα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και το Μανώλη Γλέζο, εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, τελευταία για τον αντιπρόεδρό της κ. Γλέζο, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενημέρωσε τα μέλη της ότι θα αποχωρήσει από τη Βουλή των Ελλήνων λόγω της υποψηφιότητάς στις ευρωεκλογές.

Η κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Γλέζος προς τους βουλευτές της ΝΔ ότι τον εξανάγκασαν σε αποχώρηση από την Επιτροπή επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, την μετατρέπουν από Επιτροπή δράσης σε Επιτροπή μελέτης, οδήγησαν σε έντονες αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ.

Μάλιστα ο κ. Γλέζος λίγο πριν φύγει από την αίθουσα ζήτησε να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Επιτροπής, αλλιώς θα διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο της Βουλής και θα ζητήσει την κατάργησή της.

Επίσης, καταλόγισε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ευθύνη που δεν πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε, ήταν αυτή (η ΚΟ της ΝΔ) που αντέδρασε, ενώ ο ίδιος ζήτησε να γίνουν επισκέψεις στα Κοινοβούλια για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

«Χάσαμε την ευκαιρία. Μία από τις αιτίες που φεύγω και πάω στο Ευρωκοινοβούλιο είναι αυτός. Η αδράνεια της Επιτροπής και η μετατροπή της σε Επιτροπή μελέτης. Γι’ αυτό το λόγο αποχωρώ. Εσείς με αναγκάσατε», είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ και συμπλήρωσε: «φεύγω από τη Βουλή, αλλά μετά που θα γίνουν εκλογές θα επιστρέψω στη δράση».

«Η Επιτροπή αυτή είναι Επιτροπή δράσης και έχει σκοπό να επισκέπτεται τα κοινοβούλια και να διεκδικεί τις αποζημιώσεις. Δεν θα διαφωνήσουμε. Εδώ και οι 19 απ’ όλα τα κόμματα πρέπει να συμφωνούμε. Δεν θα υπάρξουν διαφωνίες, εκτός κι αν κάποιοι υπάρχουν σε αυτή την Επιτροπή για να σημειώνουν ότι είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζουν μια τόσο σοβαρή υπόθεση η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Τζαβάρας.

Παίρνοντας τον λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη κάλεσε τον κ. Γλέζο να μην επιμείνει στα όσα είπε για τους βουλευτές και ανέφερε: «Με στενοχώρια σας άκουσα να τα λέτε αυτά. Σας καλώ να μην χρησιμοποιείτε την Επιτροπή σαν αντίβαρο για να βγείτε ευρωβουλευτής».

«Το κόμμα σας, χρησιμοποίησε εσάς ως εθνικό αντίβαρο, λόγω των όσων συνέβησαν με το ψηφοδέλτιό σας στη Θράκη», πρόσθεσε.

Και οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Κυριαζίδης και Αθ. Νταβλούρος καταλόγισαν στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια δημιουργίας «τεχνητού» ζητήματος – αφού ουσία διαφωνίας στην Επιτροπή για το μείζον θέμα που καλείται να πραγματευθεί, δεν υπάρχει, όπως είπαν – που αδικεί και τον σκοπό και την πρόθεσή της.

«Εγώ στη ζωή μου, δεν έχω κάνει ποτέ αντιπερισπασμούς. Για τα εθνικά θέματα θα κάνω;», απάντησε ο κ. Γλέζος.

Η Επιτροπή, πάντως, σε ομοφωνία προχώρησε σε προγραμματισμό του έργου της, με επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών και τα στελέχη που γνωρίζουν το αντικείμενο, με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την κλήση προς ακρόαση ειδικών εμπειρογνωμόνων κ.α.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ