Καλαντζάκου:Οι ευρωεκλογές έχουν μείζον πολιτικό διακύβευμα

Καλαντζάκου:Οι ευρωεκλογές έχουν μείζον πολιτικό διακύβευμα

“Αισθάνομαι ότι οι ευρωεκλογές έχουν μείζον πολιτικό διακύβευμα. Με το αποτέλεσμά τους θα σταλεί μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και θα δοθεί εντολή συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει ήδη αρχίσει να καρποφορεί” τονίζει η Ιωάννα Καλαντζάκου υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στην εφημερίδα Ελευθερία.

Δεν πρέπει όμως να μένουμε μόνο στα εγχώρια δεδομένα, επισημαίνει η κυρία Καλαντζάκου, αλλά να αποδίδουμε τη δέουσα σημασία στη θεσμική μετεξέλιξη και την πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, αναβαθμίστηκε ο νομοθετικός ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων για μείζονα ζητήματα της καθημερινής ζωής. Πρέπει επομένως να αντιληφθούμε ότι η σύνθεσή του και ο συσχετισμός των δυνάμεων σ’ αυτό επιδρούν έμπρακτα στο μέλλον μας. Είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που το Ευρωκοινοβούλιο έχει ρόλο στην ανάδειξη Προέδρου της Επιτροπής. Η υποστηριζόμενη από το ΕΛΚ υποψηφιότητα Γιούνκερ αποτελεί εγγύηση για μια Ευρώπη που αναπτύσσεται με κέντρο τον άνθρωπο” αναφέρει.  

Ερωτηθείσα κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας, η ίδια απαντά: “Η ρητορική της αντιπολίτευσης έχει κινηθεί στη βάση της ριζικής ανατροπής και της γενικής αποδοκιμασίας, με επίκληση της δήθεν κοινωνικής κατάρρευσης. Υποτίθεται ότι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει τις πρώτες εκλογές από τις διπλές κάλπες του 2012, ώστε να εκφραστεί «το ρεύμα της οργής» και να «συντριβούν» οι κυβερνητικές πολιτικές.

Αν το κλίμα αυτό δεν αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές, αν δηλαδή επαληθευτεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων που καθιστούν αμφίβολη ακόμη και την πρώτη θέση, πόσω μάλλον τη μεγάλη διαφορά, θα πρόκειται για στρατηγική ήττα της αντιπολίτευσης και, αντιθέτως, για αναγνώριση των καρπών που αποδίδουν οι θυσίες του ελληνικού λαού στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας εξορθολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών”.

H κυρία Καλαντζάκου εκτιμά “ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εμπεριέχει μεν και δικαιολογημένη κόπωση από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά θα εκφράζει, κατά κύριο λόγο, την πίστη στην προοπτική ανάκαμψης που ήδη διανοίγεται. Θα συνιστά έτσι «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την κυβερνητική πολιτική που χαράσσει το μόνο, δύσκολο μεν, πλην όμως ασφαλή δρόμο”. 

Παράλληλα, η υποψήφια ευρωβουλευτής τονίζει ότι “η θεσμική αρχιτεκτονική της Ένωσης επιβάλλει μια διευκρίνιση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δέκτης της ενωσιακής πολιτικής, αλλά οφείλει να τη συνδιαμορφώνει. Το στοίχημα επομένως για εμάς είναι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στη χάραξη κρίσιμων αναπτυξιακών πολιτικών για τις επόμενες δεκαετίες”.

Ως προς την ουσία του ερωτήματος, σημειώνει, “η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επηρεάζεται από τη σεβαστή κυριαρχική επιλογή των εθνικών κοινωνιών, αλλά από τη συνέπεια των χωρών στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους. Και δεν μιλώ-στην περίπτωση της Ελλάδας-για τις μνημονιακές υποχρεώσεις κατ΄ανάγκην, τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις οποίες καλύπτει-σε κάθε περίπτωση- πέπλο μυστηρίου και διγλωσσίας, αλλά κυρίως για εκείνες που απορρέουν από την ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην Ευρωζώνη ειδικότερα”.

“Το ερώτημα λοιπόν είναι ευθύ: Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα για τα συμφέροντα της χώρας σε μια ενωμένη Ευρώπη σύνθετων θεσμικών και διπλωματικών ισορροπιών; Η απάντηση πρέπει μάλλον να διαμορφώσει και την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Η άποψή μου είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς τα κατάφερε και με το παραπάνω. Διαπραγματευόμαστε πλέον για την ελάφρυνση του χρέους από θέση ισχύος” υπογραμμίζει.

Η κυρία Καλαντζάκου δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, αλλά όπως τονίζει δεν ταυτίζει το μέλλον με την οικονομική ανάκαμψη, όσο σημαντική και αν είναι αυτή για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. “Απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα, εξυγίανση δηλαδή όχι μόνο των δεικτών, αλλά και των δομών. Βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση μια νέα γενιά ανθρώπων στον κόσμο των επιστημών, του επιχειρείν και της τρέχουσας καθημερινότητας να αποστρέφονται τις νοσηρές πρακτικές του παρελθόντος. Αν εμπεδωθεί αυτό το κλίμα στη δημόσια ζωή, θα έχουμε θέσει τις βάσεις για να αποφύγουμε στο μέλλον κρίση ανάλογη αυτής από την οποία εξερχόμαστε”, αναφέρει.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζει ότι θα προσφέρει καλύτερα εφόσον εκλεγεί επισημαίνει:

“Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Πρωθυπουργού να συμμετάσχω στη μεγάλη εθνική προσπάθεια από τους κόλπους της παράταξης που υλοποίησε έμπρακτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Προέρχομαι από τον κόσμο της μάχιμης δικηγορίας και της ενεργού επαγγελματικής ζωής. Ως Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τον εκπροσώπησα επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) και έτσι αισθάνομαι ότι μπορώ να εισφέρω την αναγκαία εμπειρία της διαβούλευσης και του συγκερασμού των συμφερόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Είμαι έτοιμη να γίνω πομπός του μηνύματος κάθε τοπικής κοινωνίας στην Ευρωβουλή, πόσω μάλλον της μεσσηνιακής, από την οποία έλκω την καταγωγή μου. Θα είμαι παρούσα για να δώσουμε μάχες και να πετύχουμε αποτελέσματα για τη χάραξη πολιτικών και την εξασφάλιση πόρων που τονώνουν την επιχειρηματικότητα, ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, στηρίζουν έργα ανάπτυξης και υποδομής και, κατ’ επέκτασιν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες και συνθήκες για ισόρροπη ανάπτυξη”. 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ