47 χρόνια μετά την 21η Απριλίου

 47 χρόνια μετά την 21η Απριλίου

Όλα τα κόμματα στις ανακοινώσεις τους για την «μαύρη» επέτειο από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, τονίζουν την τεράστια σημασία της Δημοκρατίας.

 

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισημαίνει στο μήνυμά του: «Σε μέρες όπως η σημερινή, θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν μας χαρίστηκε, αλλά κατακτήθηκε και δεν υπάρχει χωρίς δουλειά πολλή».

 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή την συμπλήρωση 47 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η μαύρη επέτειος πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η Δημοκρατία κερδήθηκε με τους αγώνες του Ελληνικού λαού το 1974 και θωρακίστηκε με την ένταξη στην Ενωμένη Ευρώπη, όμως ο αγώνας για την προάσπισή της πρέπει να είναι συνεχής”.

 

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται: «Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό, την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη».

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος  τονίζει ότι «μόνο η ιστορική εμπειρία της δικτατορίας και του μετεμφυλιακού κράτους που τη γέννησε, μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε δίκαια την περίοδο της μεταπολίτευσης, που παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, είναι η καλύτερη περίοδος του τόπου μετά την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους».

 

«Από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η χούντα για να βάλει τον λαό στο “γύψο” ήταν ο λεγόμενος “κομμουνιστικός κίνδυνος”» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΚΚΕ και υπογραμμίζει: « Αποδείχθηκε έτσι ότι ο αντικομμουνισμός -που και σήμερα καλλιεργείται από το σύστημα, τους μηχανισμούς του, κυβερνητικούς παράγοντες, την ΕΕ- οι διώξεις των κομμουνιστών και των πρωτοπόρων αγωνιστών, είναι πάντα ο προπομπός γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων, που θίγουν τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων, του λαού».

 

«Στις 21 Απριλίου 1967 η Δημοκρατία καταλύθηκε από τους συνταγματάρχες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, για τη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου, τονίζοντας, ωστόσο ότι «στις 21 Απριλίου 2014 η Δημοκρατία δοκιμάζεται από την τρόικα και τους ντόπιους συνεργούς της… Η αντίσταση ενάντια στη χούντα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στον αγώνα του ελληνικού λαού κατά των μνημονίων, που οδήγησαν τον Έλληνα πολίτη στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

 

Στο μήνυμά της η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει: «Ειδικά σήμερα που τα νεοναζιστικά μορφώματα προκαλούν τη δημοκρατική κοινή γνώμη, οι μαύρες μνήμες της χούντας μπορούν και πρέπει να μεταφερθούν στη νέα γενιά ως η ανάμνηση μιας εποχής που δεν πρέπει να ξαναζήσει ποτέ ο ελληνικός λαός».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ