Βενιζέλος: Εγγυόμαστε την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας

Βενιζέλος: Εγγυόμαστε την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας

 

Τρία «απλά και καθαρά» μηνύματα για τη σταθερότητα της χώρας, το ρόλο του ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση, καθώς, επίσης και για τη Χρυσή Αυγή, «όχι το κόμμα, την εγκληματική οργάνωση», έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών. «Ο Πρωθυπουργός και εγώ ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είμαστε αυτοί που εγγυώμεθα πλήρως την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας» τόνισε.

Όσον αφορά στην οικονομία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές» και πως «η επάνοδος στις αγορές είναι ο συμβολισμός της σταδιακής επανόδου στην ομαλότητα και την κανονικότητα». Όπως είπε, «οι αγορές είναι πιο έξυνες και πιο γρήγορες από ό,τι οι πολιτικές συζητήσεις και οι θεσμικοί διάλογοι, γιατί υπάρχει πάντα το στοιχείο του κέρδους και της επιχειρηματικότητας». «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την απάντηση των διεθνών αγορών στο που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και αυτή η απάντηση θα είναι θετική, ενθαρρυντική, αισιόδοξη» τόνισε.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πρώτο μήνυμα, δηλαδή τη «σταθερότητα της χώρας», σημείωσε ότι αυτή, «τώρα που βγαίνουμε από την κρίση και το μνημόνιο, τώρα που αλλάζουμε σελίδα, τώρα που οι Έλληνες μπορούν να ξανακερδίσουν το χαμένο έδαφος, είναι εθνικό αγαθό» και ότι «κανείς δεν μπορεί να τη θίξει τη σταθερότητα, κανείς δεν μπορεί να την υπονομεύσει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα».

Το δεύτερο μήνυμα, είπε, αφορά στο «ρόλο του προοδευτικού πόλου, του ΠΑΣΟΚ και, γενικότερα, της δημοκρατικής παράταξης μέσα στην κυβέρνηση». «Ελπίζουμε τώρα να γίνεται αντιληπτό ακόμα περισσότερο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος αυτός για την εθνική στρατηγική που ακολουθεί η χώρα, στην οποία προσχώρησαν εκ των υστέρων κι άλλες δυνάμεις και αυτό είναι καλό».

Υπογράμμισε δε ότι, πέραν από την εθνική στρατηγική, υπάρχει και το ζήτημα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, για να τονίσει ότι «είμαστε εδώ, στο πλαίσιο μίας προγραμματικής συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός και εγώ ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είμαστε αυτοί που εγγυώμεθα πλήρως την τήρηση της προγραμματικής συμφωνίας». Αλλά, συνέχισε, «ο προοδευτικός πόλος πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί και αυτό είναι μία επιλογή που ανήκει στον ελληνικό λαό».

«Το τρίτο μήνυμα αφορά στη Χρυσή Αυγή, όχι το κόμμα, την εγκληματική οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει απαγγείλει η ελληνική δικαιοσύνη που κινήθηκε με τα δικά της κριτήρια, ανεξάρτητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα». Ασκώντας δριμεία κριτική σε «κάποιες πολιτικές δυνάμεις», υποστήριξε ότι «είναι τραγικό για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου να υιοθετούν τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων στην υπόθεση αυτή, για να αποκομίσουν μικρά κομματικά οφέλη». «Αυτό είναι πέραν πάσης λογικής» είπε και υπενθύμισε ότι, πριν από τις εκλογές του 2012, μέχρι τη στιγμή που κινήθηκε η δικαιοσύνη, ο ίδιος ζητούσε συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. «Και τώρα που η δικαιοσύνη κινείται επί τη βάσει στοιχείων που συγκροτούν μία τεράστια δικογραφία έρχονται πολιτικά κόμματα και αρχηγοί να υιοθετήσουν τους ισχυρισμούς αυτών που κατηγορούνται για την εγκληματική οργάνωση που και με τις τωρινές πράξεις τους δείχνουν ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, θέτουν θέματα και για άλλα πρόσωπα, όπως για τον Φαήλο Κρανιδιώτη, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία και η πορεία της χώρας» και επισήμανε ότι «τα κόμματα που συνεργαζόμαστε έχουμε διαφορές μεταξύ μας, αξιακές, ιδεολογικές, ιστορικές». Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε ότι, το Νοέμβριο του 2011, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί όχι μόνο με τη ΝΔ, αλλά ακόμα και με τον ΛΑΟΣ, για να υποστηρίξει ότι, «όταν κάνεις κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και ενότητας δεν κοιτάς τις παραδοσιακές πολιτικές διαφορές, αλλά το εθνικό καθήκον και την επιτακτική ανάγκη να σταθεί η χώρα όρθια».

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η συζήτηση στη Βουλή προφανώς και θα γίνει. «Θα προσδιοριστεί ο χρόνος, αλλά προφανώς και θα απαντηθεί η κοινοβουλευτική πρόκληση, γιατί στις συζητήσεις στη Βουλή φαίνεται η γύμνια των επιχειρημάτων με έναν θεσμικό τρόπο» τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ