“Μπαλτάκος-gate” και στα διεθνή ΜΜΕ

“Μπαλτάκος-gate” και στα διεθνή ΜΜΕ

Η ελληνική κυβέρνηση «βυθίστηκε στο χάος» εξαιτίας μιας «πολιτικά ντροπιαστικής συνομιλίας», η οποία εκθέτει προσωπικά τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο συνομιλιών ήταν «ένας από τους στενότερους συνεργάτες του».

Η εν λόγω αποκάλυψη έρχεται μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική στιγμή για τον «κοινοβουλευτικά ισχνό» ελληνικό κυβερνητικό συνασπισμό και «είναι πιθανό να προκαλέσει απώλεια ψήφων για τη Νέα Δημοκρατία» στις επερχόμενες εκλογές, ενώ παράλληλα υπονομεύει και τις εν εξελίξει δικαστικές έρευνες ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

Τα παραπάνω «συμπεράσματα» προέρχονται μέσα από τις σελίδες των διεθνών ΜΜΕ που προσέγγισαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αποκαλύψεις για το φλερτ Μπαλτάκου-ακροδεξιάς. Δεν είναι τυχαίο πως μόλις λίγες ώρες μετά την πρώτη δημοσίευσή του, το βίντεο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη κυκλοφορούσε ήδη… με αγγλικούς υπότιτλους σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του εξωτερικού, ενώ το κείμενο της επίμαχης συνομιλίας υπήρχε μεταφρασμένο και στα γερμανικά.

Μάλιστα, το βρετανικό κανάλι «Channel 4» ανέβασε το βίντεο στην ιστοσελίδα του με τη σημείωση «προσοχή: περιέχει φρασεολογία που κάποιοι ίσως θεωρήσουν προσβλητική».

«Η ελληνική κυβέρνηση βυθίστηκε στο χάος από μια πολιτικά ντροπιαστική συνομιλία… το περιστατικό είναι πιθανό να κοστίσει ψήφους στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές καθώς αποκαλύπτει τους δεσμούς μεταξύ της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος, που εκπροσωπείται από τον κύριο Μπαλτάκο, και της εξτρεμιστικής Χρυσής Αυγής», σημειώνουν οι «Financial Times» σε άρθρο τους με τίτλο «η ελληνική κυβέρνηση σε αναταραχή μετά τη δημοσίευση του βίντεο της Χρυσής Αυγής».

Το BBC

Σε ανάλογο πνεύμα, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μαρκ Λόουεν, σημειώνει πως οι τελευταίες εξελίξεις «αποτελούν το λιγότερο ντροπή για την κυβέρνηση» και πως υπονομεύουν τη δικαστική υπόθεση εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Ο Λόουεν ωστόσο τονίζει και κάτι άλλο κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: πως «εάν οι διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής καταρρεύσουν, τότε το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι σημαντικό και η υποστήριξη προς τη Χρυσή Αυγή θα ανέβει ακόμη περισσότερο».

Τον κίνδυνο υπονόμευσης της δικαστικής έρευνας επισημαίνει και η αυστριακή «Der Standard» σε άρθρο της με τίτλο «συνεργάτης του Σαμαρά είχε επαφές με Ελληνες ακροδεξιούς». Αναφερόμενη στον κύριο Μπαλτάκο, η «The Wall Street Journal» μιλάει για τον «υπερσυντηρητικό συνεργάτη του πρωθυπουργού» ενώ οι «Irish Times» από την πλευρά τους τοποθετούν και τον ίδιο τον κύριο Σαμαρά στην «πιο δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας».

Το γερμανικό περιοδικό «Focus» διερωτάται και μάλιστα σε τίτλο «Τι έχει να πει γι’ αυτό (σ.σ. το βίντεο με τις αποκαλύψεις) ο πρωθυπουργός Σαμαράς;» ενώ παραθέτει στο σύνολό της τη συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη μεταφρασμένη στα γερμανικά υπό τον τίτλο «Έλληνας αξιωματούχος κάνει κομπίνες με νεοναζί».

Από τη μεριά της, και η γερμανική εφημερίδα «Zeit» υποστηρίζει πως «οι αποκαλύψεις επιβαρύνουν τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Το Associated Press

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και το πρακτορείο «Associated Press» που χαρακτηρίζει μάλιστα τις αποκαλύψεις «ντροπή για τον ταραγμένο κυβερνητικό συνασπισμό». Το AP ωστόσο εστιάζει και σε ορισμένες άλλες πηγές ανησυχίας: στην «ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» της κυβέρνησης (την οποία υπογραμμίζει και η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung») καθώς και στις δύο κρίσιμες επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου. Στις εν λόγω εκλογικές αναμετρήσεις δίνει βάρος και το πρακτορείο «Euronews» που προβλέπει πως οι όποιες πολιτικές επιπτώσεις της υπόθεσης Μπαλτάκου θα φανούν στην κάλπη.

Ενδεικτικό του σάλου που προκάλεσε διεθνώς η υπόθεση είναι και το γεγονός πως η τουρκική Hurriyet την είχε για αρκετές ώρες χθες μεταξύ των κορυφαίων ειδήσεων στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα της.

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ