Ρεπούση: Μεταξικός θεσμός οι παρελάσεις

Ρεπούση: Μεταξικός θεσμός οι παρελάσεις

Την αντίθεση της στον θεσμό των παρελάσεων επανέλαβε η Μαρία Ρεπούση σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM».

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς άφησε αιχμές και για την επιλογή της κυβέρνησης να επαναφέρει τα μηχανοκίνητα άρματα και τα μαχητικά αεροπλάνα στις παρελάσεις ενώ σημείωσε πως ο θεσμός των παρελάσεων προέρχεται από τον Ιωάννη Μεταξά και δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, είχε ληφθεί η απόφαση – ακριβώς για να μειωθεί το κόστος που φαίνεται αρκετά μεγάλο – να συμμετέχουν στις παρελάσεις μόνο πεζοπόρα τμήματα. Και μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι σε συνθήκες λιτότητας, η κυβέρνηση αποφασίζει να επαναφέρει τα μηχανοκίνητα άρματα και τα μαχητικά αεροπλάνα στις παρελάσεις. Δεν είναι ουδέτερα αυτά τα πράγματα και σ’ αυτές τις συνθήκες που περνά η χώρα πιστεύω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός συμβολισμός, ο οποίος είναι μιλιταριστικός.

Γνωρίζετε ότι είναι ένας θεσμός που προέρχεται από τον Ιωάννη Μεταξά και δεν υπάρχει σε άλλες χώρες – τουλάχιστον στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και πρέπει να τα σκεφθούμε όλα μαζί. Τον τρόπο που δοξάζουμε και θυμόμαστε το παρελθόν μας. Αυτό πάντα το κάναμε (σ.σ.: να τονώνεται το ηθικό μας).

Η χρήση του ελληνικού κράτους, ιδιαίτερα μετά τη Μεταπολίτευση, ήταν μάλλον περισσότερο δοξαστική παρά αναστοχαστική. Διότι το να θυμόμαστε το παρελθόν, μπορούμε να το κάνουμε για να διδαχ��ούμε. Και από τα λάθη μας και πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα. Δεν είναι μόνο δοξαστική η χρήση του παρελθόντος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ