ΒΙΝΤΕΟ-Ποιοι θα πάρουν το πρωτογενές πλεόνασμα

ΒΙΝΤΕΟ-Ποιοι θα πάρουν το πρωτογενές πλεόνασμα

Ποσό άνω των 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και στους ένστολους με μηνιαίους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι οι μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα ολοκληρώνονται με επιτυχία.

«Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας, η κυβέρνηση ενωμένη με σοβαρότητα, πετυχαίνει την αποστολή της να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την ύφεση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Προβλέπουμε έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ, στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, στέγαση, φαγητό κτλ.», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Από 44% του μισθού περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουν 89 ευρώ για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους θα πληρώνουν τώρα 94.Το είχαμε υποσχεθεί. Θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες».

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζόμενων.

«Μέσα στο 2014 θα δοθεί άλλο ένα δισ. ευρώ για επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για τους ιδιώτες επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Έτσι οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων θα φτάσουν τα 2,8 δισ. Αυτό θα δώσε άμεση ρευστότητα στην οικονομία και θα βοηθήσει την αναγκαία ανάκαμψη».

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, «όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες που επιβεβαιώνει άλλωστε τις προβλέψεις του προϋπολογισμού».

Επίσης ανέφερε ότι ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για την αποπληρωμή του χρέους, «κατά τα συμφωνημένα και πάντως και εδώ νωρίτερα από τις προβλέψεις».

 

Δείτε το βίντεο από το MEGA:

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι «τελείωσε μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν». 

Ο Γιάννης Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό «για την συμπαράσταση αυτούς τους επτά πολύ δύσκολους μήνες» και σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών καταφέραμε να βελτιώσουμε την οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και να πετύχουμε αρκετά θέματα μέσα σε αυτή την έκθεση».

Επίσης ευχαρίστησε όλους τους υπουργούς καθώς, όπως είπε «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή φανήκαμε πολύ ενωμένοι- σε μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, όλοι μαζί».

Τέλος ευχαρίστησε τους στενούς του συναδέλφους, συνεργάτες στο Υπουργείο,  τους Υπουργούς, τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Μαυραγάνη, τους Γενικούς Γραμματείς, την κυρία Παπακωνσταντίνου, τον κ. Θεοχάρη, το Πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου, και όλους τους συμβούλους που, όπως τόνισε «δούλεψαν μέρα νύχτα για να μπορέσουμε να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα αυτό».

 

 Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ