Ο Τσίπρας, η κυβέρνηση και η έξοδος στις αγορές

Ο Τσίπρας, η κυβέρνηση και η έξοδος στις αγορές

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Η έξοδος στις αγορές, η «μετα-Μνημόνιο» (;) εποχή και ο τρόπος απομείωσης του ελληνικού χρέους θα αποτελέσουν τη γραμμή ολομέτωπης σύγκρουσης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου, όπως προκύπτει από τη βαρυσήμαντη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Realnews.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αποφασισμένος να αμφισβητήσει πλήρως την επιχειρηματολογία που υιοθετεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ενόψει των αναμετρήσεων. Δεν διστάζει, μάλιστα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη, να κάνει λόγο για «στημένη θεατρική έξοδο στις αγορές, με προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο, που θα του αποδώσει μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ο Αλέξης Τσίπρας «φωτογραφίζει» τον επενδυτικό οίκο JP Morgan, για τον οποίο θα μιλήσει προσεχώς και συγκεκριμένα. Παράλληλα μιλά για «πλεόνασμα θράσους», υπογραμμίζει πως το μνημόνιο δεν τελειώνει όταν έχει πίσω του δυο εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους και πως θα τελειώσει μόνο με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις των δανειστών στην προεκλογική περίοδο της χώρας και τους προειδοποιεί πως «όταν κάποιος παίζει με τη φωτιά, μπορεί και να καεί».

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν, κατηγορούν με τη σειρά τους τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως για κομματικούς λόγους υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και επιτυχία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στη Realnews έκανε λόγο για «παραλήρημα». «Χθες (σ.σ. προχθές) ο κ. Τσίπρας καθύβρισε τον πρωθυπουργό. Σήμερα (σ.σ. χθες) μας «αποκάλυψε» ότι η κυβέρνηση θα βγει να δανειστεί εξαπατώντας τις διεθνείς αγορές με στημένους μηχανισμούς! Δεν ξέρουμε πια αν αυτό το παραλήρημα του κ. Τσίπρα είναι για γέλια ή για κλάματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΠΑΣΟΚ, που σε ανακοίνωσή του Γραφείου τύπου αναφέρει: «Ο κ. Τσίπρας υπονομεύει πια ανοιχτά την χώρα του και την προοπτική εξόδου από την κρίση. Είναι ανίκανος να παρουσιάσει προτάσεις, να δώσει προοπτική. Επενδύει στην καταστροφή. Ταυτόχρονα υβρίζει και προκαλεί. Τις αιτίες για τον πανικό του ας τις αναζητήσει στα αδιέξοδα του και στις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις του κόμματός του.Είναι εξοργιστικό ότι για τον μόνο που έχει να πει ένα καλό λόγο είναι ο κ Καραμανλής που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία».

Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του:«Οι εντολοδόχοι των δανειστών και καταστροφείς της χώρας μας έχουν ακόμη το θράσος να μιλούν για έξοδο από την κρίση, καθώς και την αυταπάτη ότι μπορούν να πείσουν κανέναν αφελή. Δυστυχώς για αυτούς οι αφελείς μας τέλειωσαν, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Κυβέρνηση και με προσωπικότητες εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερες συζητήσεις-όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ-προκάλεσε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση και με προσωπικότητες εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι έχει προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις αρκετών τέτοιων προσωπικοτήτων και έχει βρει θερμή ανταπόκριση. «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια κυβέρνηση που θα εκπλήξει όχι μόνο με την ποιότητα, αλλά και με το πολιτικό εύρος της» υπογραμμίζει.

Αποζημιώσεις από τρόικα

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η αποκάλυψή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκάλεσε η τρόικα, αλλά και ότι δεν ισχύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ όσες απολύσεις στο δημόσιο έγιναν κατά παράβαση των νόμων.

 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα στην Realnews Μέρος 1ο 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα στην Realnews Μέρος 2ο 

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Αλ.Τσίπρα στην Realnews Μέρος 3ο 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ