ΒΙΝΤΕΟ-Ο Λαφαζάνης σήκωσε το γάντι

ΒΙΝΤΕΟ-Ο Λαφαζάνης σήκωσε το γάντι

 

Το γάντι σήκωσε ο Kοινοβουλευτικός Eκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά τον υπουργό, υποστήριξε ότι «βεβαίως θα επαναπροσληφθούν» οι απολυμένοι, αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

«Γιατί απολύετε τις καθαρίστριες; Για να πάρετε εργολάβους που θα κάνουν την ίδια δουλειά με δουλεμπόριο. Και γνωρίζετε ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο για το Δημόσιο», είπε, κάνοντας λόγο για υψηλότερο κόστος και λιγότερο καλή δουλειά.

«Δεν έχετε καν δημοσιονομικό όφελος από τις απολύσεις», είπε, κάνοντας λόγο για όφελος 2,5 εκατομμυρίων από το κλείσιμο των οργανισμών και τις απολύσεις. «Πρόκειται περί εκδικήσεως και παράδοσης του Δημοσίου σε ιδιωτικά χέρια», είπε.

Νωρίτερα, είχε κατηγορήσει τον υπουργό ότι, ενώ η Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση, αντί να προχωρήσει σε αυτές, εκτελεί εντολές της τρόικας για τη διάλυση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του ελληνικού κράτους.

«Τίποτα από όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιό σας δεν υπακούει σε ενιαία λογική», είπε, σημειώνοντας σε ειρωνικό τόνο ότι «δεν χρειάζεται να έχουμε υπουργό, μπορούμε να βάλουμε έναν χασάπη. Σου λέει ‘πόσους θέλουμε να πετάξουμε στο δρόμο; 14.000. Δεν αξιολογούμε τίποτα, παίρνουμε το πριόνι και όποιον πάρει ο Χάρος’», είπε ο κ. Λαφαζάνης, σημειώνοντας ότι είναι υπέρ της αξιολόγησης με ορισμένα, όμως, χαρακτηριστικά.

«Όταν ακούτε την έννοια ‘συμμετοχική’ σας πιάνει πανικός», είπε, σημειώνοντας, όμως ότι δεν υπάρχει πουθενά διαδικασία που η αξιολόγηση δεν γίνεται με συμμετοχή ανθρώπων που έχουν τη δραστηριότητα.

«Δεν κάνετε μία προσπάθεια συναινετική με τους εργαζομένους», είπε, ζητώντας ευρεία συναίνεση και καταλογίζοντας στο υπουργείο ότι θέλει το 15% των αξιολογηθέντων με βαθμό από 1 έως 6, ώστε να εξασφαλίσει αυτούς που «πετιούνται στην άκρη» και επικρέμεται για αυτούς η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης.

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και αφού επικρότησε τη μη ψήφιση εκ μέρους του της κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, ρώτησε ποια είναι η διαφορά από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας για παράδειγμα και γιατί ψηφίζει απολύσεις.

«Θέλετε να καταργήσετε οργανισμούς. Εντάξει. Γιατί, όμως, ψηφίζετε απολύσεις και όχι αξιοποίηση του ανθρώπινου αυτού δυναμικού; Αυτό είναι βαρβαρότητα», είπε.

Λαμβάνοντας το λόγο πάντως, λίγο αργότερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, επέμεινε στην αρχική θέση του κόμματος. «Δεν νομίζω πως το καλύτερο δυνατό είναι οι παρατάσεις», είπε, απαντώντας στην πρόταση του υπουργού.

«Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί το άρθρο και να γίνει αξιολόγηση του ανθρωπίνου δυναμικού», είπε, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται ούτε για ‘χαϊδεμένα παιδιά’ ούτε για ‘φίλους’ τους.

Ισχυριζόμενος ότι το εν λόγω νομικό πρόσωπο προήλθε από τη συγχώνευση δύο νομικών προσώπων και έχει ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό, θύμισε ότι η δημιουργία ενός ΝΠΙΔ, για να διαχειρίζεται τον τομέα της κατάρτισης στην εργασία και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη διατήρηση της απασχόλησης είναι πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενος στη μεγάλη ανεργία στη χώρα και προεξοφλώντας ότι τα επόμενα πέντε-δέκα χρόνια οι μισοί Έλληνες θα αλλάξουν δουλειά, υποστήριξε το σημαντικό έργο της κατάρτισης στην εργασία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αυξομείωσης του κόστους ασφαλιστικής εισφοράς, θύμισε ότι πρόκειται για τη βασική μέθοδο που εφήρμοσε η Φινλανδία και κράτησε όρθιο το ασφαλιστικό της σύστημα. «Με μηδενικό κόστος κρατάμε όρθιες μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Επιμένουμε ότι το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί. Καμία αντίρρηση να αξιολογηθεί το Ινστιτούτο και να δούμε αν είναι ικανό», είπε…

Δείτε τα βίντεο:

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ