Μπέζας: Παραδοχή καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ

Μπέζας: Παραδοχή καθυστερήσεων του ΕΟΠΥΥ

 

Απροθυμία να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για τον ιατρικό- κλινικό και οικονομικό έλεγχο των απαιτήσεών τους από τον ΕΟΠΥΥ επιδεικνύουν οι πάροχοι ανοιχτής περίθαλψης, όπως αποκάλυψε, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται ουσιαστικά για 6.100 παρόχους ανοιχτής περίθαλψης οι οποίοι είναι διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες και εταιρείες, εργαστηριακοί γιατροί, φυσιοθεραπευτές, κλπ, οι οποίοι με βάση την πρόνοια του Ν. 4172/ 2013 θα έπρεπε να έχουν ήδη υπογράψει με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και να έχουν αναλάβει το κόστος του ελέγχου, που είναι κλινικός- ιατρικός και οικονομικός, προκειμένου να προχωρήσει και η εκκαθάριση των απαιτήσεων τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Επικαλούμενοι, ωστόσο, το κόστος (σ.σ.: Ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος του ελέγχου), δεν προχωρούν στη σύναψη συμβάσεων με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Αντίθετα, οι έλεγχοι θα προχωρήσουν για τους παρόχους κλειστής περίθαλψης, οι οποίοι είναι περίπου 350 -κυρίως ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές κλινικές, προνοιακά ιδρύματα, μονάδες αιμοκάθαρσης, κλινικές ειδικού καθεστώτος- καθώς έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις, για να προχωρήσουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Για την άρση του αδιεξόδου, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να αναλάβουν οι περιφερειακές του διευθύνσεις τον οικονομικό έλεγχο και οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να αναλάβουν τους ιατρικούς- κλινικούς ελέγχους για τα ιδιωτικά κέντρα ανοιχτής περίθαλψης, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το κόστος.

Το θέμα συζητήθηκε, με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος κατήγγειλε ευθέως τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι δεν επιτρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του ελέγχου, με συνέπεια να χάνονται περί τα 150 εκατ. ευρώ για το κράτος, διότι τόσο υπολογίζονται οι απώλειες από τις μη νόμιμες διαδικασίες έγκρισης πληρωμών στους ιδιωτικούς παρόχους υγείας.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε ότι σε επανειλημμένες ερωτήσεις του να διαβιβαστούν στη Βουλή αντίγραφα των εκθέσεων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους, αλλά και επεξεργασμένα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, δεν λαμβάνει απαντήσεις, την ίδια ώρα που στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ο ΕΟΠΥΥ αναρτά μόνο τις πληρωμές προς κλινικές, χωρίς, όμως να δίνει τα στοιχεία των κλινικών αυτών.

Ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας επέμεινε, ωστόσο ότι η κυβέρνηση θέλει τους ελέγχους, γι΄ αυτό θέσπισε και το συγκεκριμένο πλαίσιο, το έργο αυτό, όμως, είχε προβλήματα κατά την εκκίνηση, τα οποία θα ξεπεραστούν και το όφελος θα είναι σημαντικό για το ελληνικό δημόσιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ