Ο «γρίφος» της Αθήνας

Ο «γρίφος» της Αθήνας

Του Δημήτρη Μιχαλέλη

Ο δρόμος προς το Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας φαίνεται ότι είναι στρωμένος με πολλά αγκάθια για όλους τους υποψήφιους. Η δημοσκόπηση που έκανε η MRB για λογαριασμό της Realnews δείχνει ότι το εκλογικό σώμα τελεί υπό τη συναισθηματική φόρτιση που προκάλεσαν οι μέχρι στιγμής υποψηφιότητες. Παράλληλα, οι δημότες δεν έχουν ακόμη ακούσει προγράμματα, ώστε να μπορέσουν να αποκρυσταλλώσουν άποψη και γνώμη για τους υποψήφιους που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τη δημαρχία της Αθήνας τα ποσοστά για τον α’ γύρο είναι τα εξής: Γιώργος Καμίνης 20%, Αρης Σπηλιωτόπουλος 13,4%, Νικήτας Κακλαμάνης 12,4%, Ηλίας Κασιδιάρης 11%, Γαβριήλ Σακελλαρίδης 9,6%, Βασίλης Καπερνάρος 6,4%, Νίκος Σοφιανός 6,2%, Γρηγόρης Βαλλιανάτος 1,7%, ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11,5%.

Το πρώτο αδιαμφισβήτητο εύρημα είναι ότι ο νυν δήμαρχος Αθηναίων προηγείται στην πρόθεση ψήφου για τη 18η Μαΐου. Την ίδια στιγμή όμως, οι δημότες αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 60,2% το έργο του δημάρχου, έναντι 36,9% που το θεωρούν θετικό. Το ίδιο ποσοστό, ωστόσο, όπως θα δούμε παρακάτω, δείχνει να επιλέγει σταθερά τον Γ. Καμίνη στις κόντρες με τους ανθυποψηφίους του στον β’ γύρο.

Από την άλλη πλευρά, οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. Α. Σπηλιωτόπουλος και Ν. Κακλαμάνης διχάζουν το εκλογικό σώμα, αν και ο επίσημος υποψήφιος της Ν.Δ. εμφανίζεται να υπερισχύει (με ποσοστό 40%, έναντι 20,1%) του πρώην δημάρχου Αθηναίων στον πυρήνα των ψηφοφόρων που ψήφισαν Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε τρεις σημαντικές παρατηρήσεις: 

• Πρώτον, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδης δεν έχει κάνει καλή εκκίνηση, προφανώς εξαιτίας της περιορισμένης αναγνωρισιμότητάς του. 

• Δεύτερον, ο Ηλ. Κασιδιάρης δεν επιβεβαιώνει όσα κυκλοφορούσαν περί αυξημένης δυναμικής. Κινείται σε ποσοστά που όχι μόνο δεν ξεπερνούν αυτά του κόμματός του, αλλά δεν μπορούν να θεωρηθούν μεγάλα σε έναν δήμο όπου η Χρυσή Αυγή έχει αναπτύξει ρατσιστικό και μισαλλόδοξο λόγο, λόγω της παρουσίας παράνομων μεταναστών.

• Τρίτον, οι προερχόμενοι από τα κόμματά τους Β. Καπερνάρος (Ανεξάρτητοι Ελληνες) και Ν. Σοφιανός (ΚΚΕ) κινούνται περίπου στα ποσοστά των πολιτικών τους σχηματισμών.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ