“Ξηλώνουν” σωφρονιστικούς υπαλλήλους για την υπόθεση Ξηρού

“Ξηλώνουν” σωφρονιστικούς υπαλλήλους για την υπόθεση Ξηρού

 

Σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τίθενται, με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης,  Χαράλαμπου Αθανασίου, ο αρχιφύλακας-προϊστάμενος της φύλαξης του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι οι οποίοι σε διάστημα δύο χρόνων είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα, καθώς και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αθανασίου παραπέμπει στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους δέκα σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013 έως τα ξημερώματα της 1η Ιανουαρίου 2014 καθώς και τους επτά αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες οι οποίοι –σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στον Υπουργό- είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χριστόδουλου Ξηρού από 5/2/2011 έως 31/12/2013 από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα. 

Παράλληλα, ευθύνη διαπιστώθηκε σε ακόμη δυο αρχιφύλακες οι οποίοι ωστόσο έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχουν πειθαρχικού ελέγχου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την μελέτη των στοιχείων της πειθαρχικής δικογραφίας προκύπτει πως καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από 5/2/2011 έως 31/12/2013 δεν υπήρξε έστω και ένας μήνας κατά τον οποίο ο Ξηρό δεν είχε μεταβεί στην Α’ πτέρυγα, σε κάποιες δε ημερομηνίες οι είσοδοι είναι 2-3 φορές την ίδια ημέρα πρωινές και απογευματινές ώρες και στην πλειοψηφία τους πραγματοποιούνταν τις ημέρες της εβδομάδας: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

 

Σύμφωνα με το πόρισμα, παρότι υπήρχε σαφής εντολή με απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής να τοποθετηθεί ο Xριστόδουλος Ξηρός στην Ε’ πτέρυγα χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες και παρότι ρητά είχε οριστεί ο αρχιφύλακας του Καταστήματος Κράτησης ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της ανωτέρω απόφασης εντούτοις αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή αυτή επιτρέποντας την μετακίνησή του στην Α’ πτέρυγα.

 

Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όπως προκύπτει από το πόρισμα, παρά τους συγκεκριμένους όρους διαβίωσης που είχαν τεθεί στον Χριστόδουλο Ξηρό, δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β’ ορόφου της Ε΄ πτέρυγας στο οποίο θα κρατείται μόνος και να μην συγχρωτίζεται με κρατούμενους άλλων πτερύγων, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε’ πτέρυγα, κατά παράβαση του άρθρου 34 παρ.2. περιπτ. γ’ του Κανονισμού Λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, όπου ρητά ορίζεται η υποχρέωση των κρατούμενων να μην επικοινωνούν με κρατούμενους άλλων πτερύγων,  καθ’ όλο το ανωτέρω υπό διερεύνηση χρονικό διάστημα και ιδίως από 5/11/2011 έως 31/12/2013 είχε επιτραπεί στον Χριστόδουλο Ξηρό να εισέρχεται στην Α’ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να συγχρωτίζεται με τους κρατούμενους που διέμεναν σ’ αυτήν. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ