Μητσοτάκης: Από “κόσκινο” ο διαγωνισμός των πυροσβεστών

Μητσοτάκης: Από “κόσκινο” ο διαγωνισμός των πυροσβεστών

Από “κόσκινο” θα περάσουν στο υπουργείο Πολιτισμού οι μετατροπές συμβάσεων, που αν και στηρίχθηκαν στο Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου εν τέλει καταστρατήγησαν το πνεύμα του, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ήδη, στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν εντοπιστεί 47 περιπτώσεις υπαλλήλων και προκύπτουν βάσιμες υποψίες ότι πολλές μετατροπές συμβάσεων βάσει του Προεδρικού Διατάγματος δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι διευρύνεται ο έλεγχος για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν εκτεταμένες πρακτικές που καταστρατήγησαν το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Χαίρομαι που εσείς, τουλάχιστον, τηρήσατε τα προσχήματα και είπατε ότι καταστρατηγήθηκε το πνεύμα του Προεδρικού Διατάγματος» σχολίασε ο πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι ευθύνη έχουν όχι μόνο οι υπάλληλοι που προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά, αλλά και τα υπηρεσιακά συμβούλια και το ίδιο το ΑΣΕΠ που έκριναν ότι οι συμβάσεις πρέπει να γίνουν αορίστου χρόνου. Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε επίσης, να επεκταθεί ο έλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου σε όλο το δημόσιο και τις υπηρεσίες.

Από “κόσκινο” θα περάσουν, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οι προσλήψεις μετά από διαγωνισμό των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, καθώς διαπιστώθηκαν εκτεταμένα προβλήματα με τα πιστοποιητικά, ιδίως ως προς την ικανότητα στρατιωτικής θητείας και σωματικής ικανότητας. «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σε αυτό το διαγωνισμό υπήρξαν πολλά προβλήματα και γι’ αυτό τα δικαιολογητικά, όλα θα εξεταστούν από μηδενική βάση» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών, στη Βάση Απογραφής είναι 3.905 υπάλληλοι που υπηρετούν με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα. Από αυτούς, έχουν ήδη αποχωρήσει 1.646 υπάλληλοι λόγω έκδοσης απορριπτικής απόφασης. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και -όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης- οι υπάλληλοι αυτοί που θα αποχωρήσουν με τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να προσμετρηθούν στον αριθμό των απολύσεων.

Εκτεταμένα προβλήματα διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών (ΣΕΕΔ) και ως προς την τήρηση του ωραρίου. Ενδεικτική η περίπτωση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που δεν είχε θέσει σε εφαρμογή σύστημα τήρησης ωραρίου ενώ προβλήματα διαπιστώθηκαν και στις υπερωρίες. Στο υπουργείο Εσωτερικών, εντοπίστηκαν περιπτώσεις υπαλλήλων που έλειπαν αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους για μήνες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ