Άγρια κόντρα στη βουλή Γεωργιάδη – Βαρνάβα

Άγρια κόντρα στη βουλή Γεωργιάδη – Βαρνάβα

Κατά του προέδρου των νοσοκομειακών ιατρών Δημήτρη Βαρνάβα και του ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τις αιτιάσεις των εκπροσώπων του ιατρικού κόσμου ενάντια στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως εκφράστηκαν κατά  τη σημερινή ακρόασή τους από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, από κοινού με τους συναδέλφους τους του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, με σημεία αιχμής τους όρους μετάβασης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ στο νέο καθεστώς του ΠΕΔΥ και τη χρηματοδότηση του τελευταίου, η οποία -όπως υποστήριξαν- προοιωνίζεται το κλείσιμο μονάδων του ΕΟΠΥΥ και μαζικές απομακρύνσεις γιατρών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργείου.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, παρατήρησε πως το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «προβλέπει για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων 5.500 γιατρούς, όταν στο πρώην ΙΚΑ είχαμε 8.500 γιατρούς για 5 εκατομμύρια». «Τώρα θέλουμε να απολύσουμε και 2.000 γιατρούς, όταν οι ανάγκες είναι τουλάχιστον για 10 έως 12 χιλιάδες» προσέθεσε ο κ. Βλασταράκος σημειώνοντας πως «η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί του νομοσχεδίου, είναι σαφής όταν αναφέρει πως 3.500 γιατροί δεν επιφέρουν κόστος στον προϋπολογισμό σε αντίθεση με τους 5.500».

Την ίδια στιγμή, με αφορμή τη διάταξη του άρθρου 25, ο κ. Βλασταράκος εκτίμησε πως «υποκρύπτεται καθαρώς η κατάργηση δημοσίων δομών ενώ η μειωμένη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αδυνατεί να στηρίξει το ΠΕΔΥ».

«Ούτε δομές κλείνουν, ούτε μειώνονται οι θέσεις των γιατρών. Δίνουμε τη δυνατότητα στα απομακρυσμένα νησιά να έχουν περίθαλψη και στους νέους γιατρούς να μπουν μέσα στο σύστημα», απάντησε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Στο ίδιο πλαίσιο τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων και ομοσπονδιών και την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για άμεση εφαρμογή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, την αξίωση δηλαδή της Πολιτείας όσοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ενταχθούν στις δομές του ΠΕΔΥ να κλείσουν άμεσα τα ιδιωτικά τους ιατρεία, έναντι ενός μισθολογίου που δεν υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ μηνιαίως.

 Χαρακτηριστικά, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά, σημείωσε ότι «ενώ υπάρχουν γιατροί με μέχρι και 32 χρόνια στο ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, τους λέτε να κλείσουν μέσα σε μια εβδομάδα το ιδιωτικό ιατρείο, που νομίμως έχουν και για το οποίο πληρώνουν φόρο με συντελεστή τουλάχιστον 40% -ορισμένοι δε απ’ αυτούς έχουν στα ιατρεία τους και μηχανήματα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «δεν σας ενδιαφέρει η είσοδος νέων ιατρών στο σύστημα, όπως λέτε, αλλά θέλετε να διώξετε όσους ήδη υπάρχουν», δεχόμενη παρατήρηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Κρεμαστινό.

«Το νομοσχέδιο ασχημονεί απέναντι σε ιατρικό δυναμικό που εδώ και 30 χρόνια έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του», παρατήρησε εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και ο Γιώργος Πατούλης.

Κοινό σημείο υποχώρησης των ιατρικών συλλόγων ήταν η ένταξη των νέων γιατρών στο ΠΕΔΥ με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, αλλά σταδιακή ένταξη των παλαιότερων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε διάστημα που μπορεί να συνομολογηθεί κατόπιν βραχύχρονου διαλόγου.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ρώτησε τον εκπρόσωπο των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρη Βαρνάβα, γιατί η Ομοσπονδία του είχε αντιδράσει στην είσοδο στο ΕΣΥ 140 γιατρών του ΕΟΠΥΥ χωρίς αποκλειστική απασχόληση (στο πλαίσιο μεταβατικής περιόδου), ενώ τώρα ζητά μεταβατική περίοδο για το ΠΕΔΥ.

«Δημιουργούσε το διαφορετικό καθεστώς 140 γιατρών, προβλήματα στους 4.500 γιατρούς του ΕΣΥ και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα η μεταβατική περίοδος για τους 5.500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ;», ρώτησε τον Δ. Βαρνάβα ο υπουργός Υγείας.

«Μιλάτε για δύο διαφορετικά πράγματα κ. υπουργέ. Στα νοσοκομεία ασφαλώς δημιουργούνται διαφορετικοί όροι και αντιθέσεις. Στο θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, δεν έχουμε καμία αντίρρηση να υπάρξει μεταβατικό διάστημα, το οποίο θα συνομολογήσετε με την ομοσπονδία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ. Το να τους εντάξετε ως κατηγορία ΠΕ, συνιστά εκβιασμό για αποχώρηση. Το να μην τους εξασφαλίζετε τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, είναι υπομόχλιο για να τους διώξετε. Εμείς μιλάμε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με καλά αμειβόμενους ιατρούς», απάντησε ο Δ. Βαρνάβας.

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε το ίδιο ερώτημα σε υψηλότερο τόνο και ξεκίνησε μια έντονη αντιπαράθεση, καθώς ο κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε τον υπουργό “Ηρόστρατο” και ο τελευταίος τον αποκάλεσε «πολιτικάντη που έρχεται να καλύψει την κωλοτούμπα του Ξανθού» –  εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. «Είστε ημιμαθής και δεν μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ κέντρου υγείας και νοσοκομείου», απάντησε ο Δ. Βαρνάβας.

Ακολούθησε η παρέμβαση του Δ. Κρεμαστινού προκειμένου να κατέβουν οι τόνοι και ο Δ. Βαρνάβας τόνισε πως μίλησε ως εκπρόσωπος της ΟΕΝΓΕ ενώ  πρόσθεσε πως «ο υπουργός δεν έχει κανένα δικαίωμα να μου αποδίδει πολιτικά κίνητρα».

«Θα δεχόταν η ΟΕΝΓΕ και για τους γιατρούς του ΕΣΥ να υπάρχει μόνον πλήρης, και όχι αποκλειστική απασχόληση κατά το μεταβατικό διάστημα;», επανήλθε ο Α. Γεωργιάδης.

«Αφήστε τα αυτά!», απάντησε ο Δ. Βαρνάβας.

«Ξέρετε κανένα κράτος που να συνυπάρχουν γιατροί δύο ταχυτήτων σε κέντρα υγείας;», παρενέβη ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Κωνσταντόπουλος.

«Δέχεστε ότι το σωστό είναι το πλήρους και αποκλειστικής, αλλά για λόγους πολιτικής διαχείρισης, λέτε να μην το κάνουμε σωστά από την αρχή, αλλά να το κάνουμε λάθος, για λόγους πολιτικής διαχείρισης», προσέθεσε ο υπουργός Υγείας.

«Τόσα ξέρετε και τόσα λέτε», απάντησε ο Δ. Βαρνάβας.

«Είναι καλή η πελατεία. Είναι σαφές πως είναι καλή η πελατεία για τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο Γ. Κωνσταντόπουλος.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ