Βενιζέλος: Ξεκινά η έξοδος από το μνημόνιο

Βενιζέλος: Ξεκινά η έξοδος από το μνημόνιο

Αυτό είναι το εξάμηνο της οριστικής στροφής στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο υποστήριξε ο  αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στην εκδήλωση προς τιμήν των χορηγών εταιρειών για τη συνδρομή τους στην Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

«Γιατί είναι δύσκολο το εξάμηνο; Είναι δύσκολο γιατί έχουμε την Προεδρία; Αυτό είναι το λιγότερο. Είναι δύσκολο γιατί είναι το εξάμηνο της οριστικής στροφής στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο» είπε επισημαίνοντας όμως ότι δεν  θα πάψουμε ποτέ να είμαστε μέσα στους θεσμούς της πειθαρχίας και της επιτήρησης της ευρωζώνης: « Αυτό συμβαίνει και για τις 18 χώρες της ευρωζώνης και για τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά είναι άλλο αυτό και είναι άλλο να είσαι σε ένα ειδικό καθεστώς, το οποίο στην πραγματικότητα θέτει υπό αμφιβολία την ισοτιμία σου μέσα στην ευρωζώνη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε αναφερόμενος στη θέση που έχει η χώρα μας στην Ευρωζώνη.

 «Μα, αυτή είναι η ουσία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όταν παραβιάζεται ή εκβιάζεται αυτή η αρχή της ισοτιμίας των κρατών μελών, θίγεται ο πυρήνας της κυριαρχίας των κρατών μελών» σχολίασε ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι «έναντι των εταίρων μας που μας βοηθούν και προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισοτιμία μας, πρέπει να καταβάλουμε ένα κόστος, όσο γίνεται μικρότερο, όμως, λειτουργικό κόστος».

Η Ελληνική Προεδρία

«Είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για την κυβέρνηση, όχι μόνο για την πολιτεία και τους θεσμούς της, αλλά είναι μια ωραία ευκαιρία και για τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, για την ελληνική οικονομία, για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι μια πολύ ωραία ευκαιρία για όλη την ελληνική κοινωνία, για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις» είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για τη σημασία της Ελληνικής Προεδρίας.

«Ακούμε πολύ συχνά το ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα που διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα, η Ελλάδα της κρίσης, η Ελλάδα που πρέπει να ολοκληρώσει και ολοκληρώνει τώρα το πρόγραμμα προσαρμογής, καθώς έχουμε το μεγάλο επίτευγμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα ταυτόχρονα να είναι και η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μιλάει στο όνομα όλων των κρατών μελών» είπε ο κ.Βενιζέλος τονίζοντας τη σημασία των χορηγιών.

Οι επιχειρήσεις στηρίζουν την Προεδρία

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο υπουργός  Εξωτερικών ευχαρίστησε τις  ελληνικές επιχειρήσεις, τις ελληνικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα επειδή όπως είπε: «Η Ελληνική Προεδρία είναι μια πολύ σημαντική επένδυση για την πολιτεία, αλλά και την οικονομία στην Ελλάδα. Και έτσι έσπευσε να μας βοηθήσει αξιοποιώντας το θεσμό των χορηγιών που είναι ένας θεσμός διεθνής, ένας θεσμός καταξιωμένος, λειτουργικός, αμοιβαία επωφελής και για το χορηγό και για τον αποδέκτη της χορηγίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ίδια η πολιτεία σε μια πολύ σημαντική, ευρωπαϊκή και διεθνή δραστηριότητά της, όπως είναι η Ελληνική Προεδρία.

Έτσι καλύψαμε πολύ σημαντικές ανάγκες, περιορίσαμε τη δημόσια δαπάνη και κινηθήκαμε όλοι μαζί εταιρικά, συνεταιρικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ