ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας:Εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα

ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας:Εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα

 

“Εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι διαδικασίες, που ορίζει, κάτι που γίνεται κατ΄ εντολή των δανειστών μας. […]. Όμως, έτσι παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας της Δημοκρατίας”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης με του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρη Ρίζο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και μάλιστα σε μια περίοδο κρίσης και ειδικά των θεσμών. Επίσης, ανέφερε ότι σκοπός τού ΣτΕ είναι, ο έλεγχος της συνταγματικής νομιμότητας και της τήρησης της προστασίας των πολιτών. “Πρέπει να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και για να λειτουργήσει το ΣτΕ απερίσπαστα, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις” σημείωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, ανέφερε: “Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στο δικαστήριό μας ήταν πολλαπλώς χρήσιμη και δημιουργική. Πρώτον, διότι μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξηγήσεως του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως, της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του Δικαίου. Δεύτερον, διότι, στο πλαίσιο αυτό, είχαμε τη δυνατότητα να επισημάνουμε τις δυσκολίες του δικαστηρίου να επιλύει όλο και περισσότερο οξυμένες διαφορές των πολιτών με το Κράτος, οι οποίες κατά το μεγαλύτερο μέρος αναφέρονται στην τήρηση του Συντάγματος”.

“Eξηγήσαμε, επίσης, τη μεγάλη πίεση που δέχεται το δικαστήριο τόσο από μία εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία, όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος”, υπογράμμισε. Εν΄όψει αυτών, τόνισε ο κ. Ρίζος, “παρεκάλεσα τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, να συμβάλει, σε όσο μέρος του αναλογεί και βεβαίως με τους ιδιαίτερους τρόπους που ακολουθεί η Πολιτική, στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του δικαστηρίου, ως εγγυητή της πραγματικής λειτουργίας του συνταγματικού κράτους”.

 

Δείτε το βίντεο από τη ΔΤ

 

Στο ίδιο μήκος  κύματος και οι δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράϊκου. “Η παρατεταμένη παραβίαση του Συντάγματος και των διαδικασιών που ορίζει συνιστά στο βαθμό που πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κατ’ εντολήν των δανειστών και των εταίρων μας, συνιστά παραβίαση του σκληρού πυρήνα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της χώρας” τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε στην κα Ράϊκου ότι “τούτες τις μέρες, μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, των αποκαλύψεων του μαύρου χρήματος, των θαλασσοδανείων, των εξοπλιστικών, υπάρχει μια τεράστια απέχθεια της κοινής γνώμης και των πολιτών, μια τεράστια δυσπιστία απέναντι στο δημόσιο βίο, απέναντι στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου η προσπάθεια που οφείλει να κάνει η δικαιοσύνη, αυτόνομα και ανεξάρτητα, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αποτελεί ταυτόχρονα και προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής του τόπου”.

Τόνισε επίσης ο κ.Τσίπρας ότι ο «ελληνικός λαός, στο σύνολό του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχει ένα αίτημα: Δικαιοσύνη. Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο, όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν».

Η καταστρατήγηση του Συντάγματος τα τελευταία τρία χρόνια δεν δικαιολογείται παρά τη διαρκή επίκληση των εκτάκτων αναγκών, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας: «Στο μυαλό μου είχα τις 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσα από τις οποίες πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μία απ΄ αυτές αφορούσε και την παύση λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ. Εικοσιτέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένας αριθμός ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Οι ΠΝΠ, όπως γνωρίζετε, δικαιολογούνται, προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η διαρκής και επαναλαμβανόμενη όμως χρήση τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι, όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα τις προβλέπει σε έκτακτη ανάγκη. Ε, δεν μπορεί 24 φορές συνεχόμενες τον τελευταίο χρόνο που έχουμε αυτή την κυβέρνηση να βρισκόμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ