Βενιζέλος: Το δάνειο εξυπηρετείται

Βενιζέλος: Το δάνειο εξυπηρετείται

 «Όλους τους Ευρωπαίους πολίτες απασχολεί η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η ενίσχυση της οικονομικής ένωσης, με βασικό θέμα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η τρίτη αφορά τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την κατανομή των βαρών μεταξύ συνοριακών και παράκτιων χωρών και άλλων χωρών της ΕΕ, καθώς και η κινητικότητα εντός της ΕΕ. Η τέταρτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας αφορά την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, ιδίως τη Μεσογειακή, που ξεκινά από την αλιεία, το περιβάλλον και την προστασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φτάνει στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Σχετικά με την ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η Ελληνική Προεδρία θα εφαρμόσει όσα περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου και ανέφερε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί τα Σκόπια. Επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, η οποία σέβεται τη διαδικασία των Η.Ε., αποδέχεται το ρόλο του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς και αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά ένα όνομα για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Καταλήγοντας ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα της ΠΓΔΜ δεν είναι το όνομα, αλλά η συμμόρφωσή της με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

Μιλώντας για την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική και το οποίο είναι το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγει μετά από τρία και πλέον χρόνια στασιμότητας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τόνισε επίσης ότι η στάση της Τουρκίας, σε σχέση με την Κύπρο, είναι ένα σημείο στο οποίο θα κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και υπενθύμισε ότι η Τουρκία αρνείται όχι απλώς να αναγνωρίσει, αλλά και να δεχθεί την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι να αποφευχθεί η εξαγωγή της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας, καθώς όπως σημείωσε, διαχρονικά, οι εσωτερικές κρίσεις στην Τουρκία συνδέονται με εντάσεις στο Αιγαίο.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το ρόλο της Τρόικας, ο Ευάγγελος  Βενιζέλος σχολίασε ότι το καινοφανές στοιχείο είναι ότι το ΔΝΤ μετέχει σε μία διαδικασία που είναι ενδοευρωπαϊκή, επειδή όταν ξέσπασε η κρίση, δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι μηχανισμοί διαχείρισης. Και υποστήριξε  ότι για την Ελλάδα δεν υπήρχε άλλη καλύτερη προσφερόμενη λύση. «Για εμάς δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον από την Ευρώπη, τους Ευρωπαίους εταίρους μας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Το δάνειο είναι πάρα πολύ μεγάλο, 240 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς αυτό θα είχαμε άτακτη χρεοκοπία και κατάρρευση. Έπρεπε να το αποφύγουμε και να πάμε σε συντεταγμένη λύση» και σημείωσε ότι «παρά τα λάθη των σχεδιαστών του προγράμματος και τις δυσκολίες στην εφαρμογή του, έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που δεν έχει κοστίσει στον Ευρωπαίο φορολογούμενο ούτε ένα ευρώ. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις δεν θα καταπέσουν». Κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί και το χρέος έχει αναδιαρθρωθεί».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ