Μπέζας: Υπάρχουν περιορισμοί που εμποδίζουν την πολιτική μας

Μπέζας: Υπάρχουν περιορισμοί που εμποδίζουν την πολιτική μας

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, μίλησε στον realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους, την οικονομική πολιτική, τον ΕΟΠΥΥ και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

«Πρέπει να δούμε ακριβώς την απόφαση. Το πρόβλημα είναι θέμα πολιτικό και θέμα οικονομικό. Οι διαθέσιμοι πόροι που έχουμε είναι πολύ συγκεκριμένοι και οι υποχρεώσεις που έχουμε είναι συγκεκριμένες», σχολίασε αρχικά ο κ. Μπέζας και συνέχισε:

«Οι επιλογές για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους πόρους είναι συγκεκριμένοι. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είναι μια υπόθεση η οποία δεν αποδίδει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η αξιοποίηση μας λίστας δεν θα μας αποδώσει χρήματα άμεσα στους χρόνους που θέλουμε».

«Υπάρχουν περιορισμοί και παράμετροι οι οποίοι μας εμποδίζουν στην άσκηση της πολιτικής μας. Έχουμε αναγνωρίσει ότι ορισμένες από τις πολιτικές είναι άδικες γιατί είναι οριζόντιες», επισήμανε.

Σε σχέση με το κατοχικό δάνειο, ο κ. Μπέζας τόνισε μεταξύ άλλων: «Κινούμαστε σε 2 επίπεδα. Το πρώτο είναι η ισχυρή νομική τεκμηρίωση και το δεύτερο μια συνεχής διαπραγμάτευση με την άλλη πλευρά, προκειμένου να αποδεχθεί την προσφυγή σε ένα διεθνές δικαστήριο. Τα διεκδικούμε τα χρήματα».

Για τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπέζας ξεκαθάρισε: «Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι από τον Σεπτέμβριο σε απεργιακές κινητοποιήσεις και δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην κοινωνία, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν επαρκώς. Κάτι σάπιο υπήρχε εδώ. Οι δομές πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ μεταφέρονται στις περιφέρειες μαζί με τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΣΥ.

Θα υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση και καλύτερες υπηρεσίες προς των χρήστη Επίσης θα υπάρχει αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Στα κέντρα υγείας θα προστεθούνε και οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ με εφημερίες.

«Σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας είδαμε ελλείψεις υλικών, μηχανήματα που δεν λειτουργούσαν. Υπάρχει ένα μεγάλο πλέγμα διατάξεων που μας δίνει εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα, οφείλονταν κυρίως σε έλλειψη διοίκησης. Αυτό δημιούργησε έναν αποσυντονισμό στη λειτουργία του συστήματος. Τα προβλήματα αυτά θα ελαχιστοποιηθούν το 2014 και η λειτουργία των νοσοκομείων μας θα είναι πολύ καλύτερη», σχολίασε ακόμα σχετικά με τις ελλείψεις στα νοσοκομία.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ