Αυτοί είναι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ

Αυτοί είναι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ

 

Την απόφαση που έλαβε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνεδρίασή της, στις 22/12/2013, έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση, που αφορά στις θέσεις του κόμματος για τα θέματα της ανάσχεσης της ανεργίας, της Kεντροαριστεράς, την Ευρώπη, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις ευρωεκλογές και την οργανωτική ενεργοποίηση του κόμματος, είχε σταλεί στα μέλη της ΚΠΕ στις 13.1.2014. Επιπλέον, αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση της 22ης Δεκεμβρίου 2013, «η ΚΠΕ με μεγάλη πλειοψηφία υπερψήφισε την εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

– Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ, «εθνικός στόχος πρέπει να είναι με κάθε τρόπο η ανάσχεση της ανεργίας» και ως προς αυτό το 1ο σημείο της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική πρωτοβουλία για «συγκρότηση εθνικής ομάδας δράσης για την ανάσχεση της ανεργίας», στη βάση της ολοκληρωμένης πρότασης που έχει υποβάλει το ΠΑΣΟΚ για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στήριξη των υφιστάμενων θέσεων.

– Το 2ο σημείο αφορά στην Κεντροαριστερά, με βασικό στόχο να ανασυγκροτηθεί και να εκφραστεί «η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη, που ξεκινάει από το τέλος της δεξιάς και φτάνει μέχρι το όριο της κομμουνιστικής αριστεράς». Τονίζεται ότι «η συγκρότηση της Παράταξης είναι θεμελιώδης, ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξειδικεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την οποία και εφαρμόζουμε απαρέγκλιτα». Επίσης σημειώνεται ότι «στη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δεν ανήκουν οι συγκυριακοί λαϊκιστές και δημαγωγοί» και ότι «σε αυτή μπορεί να ανήκει ένα κόμμα που στηρίζει μια κυβέρνηση συνεργασίας για λόγους εθνικής ανάγκης, επί τη βάσει εθνικών προοδευτικών προγραμματικών επιλογών». Υπογραμμίζεται δε ότι «η πρόσκληση είναι ανοιχτή και σε όλα τα στελέχη μας που αποχώρησαν, είτε εκφράζονται ως άτομα, είτε εκφράζονται μέσω Κινήσεων μικρών ή μεγάλων».

– Στο 3ο σημείο, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), θέλει και αγωνίζεται για μια άλλη Ευρώπη , την οποία «θα την πετύχουμε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, με προοδευτικές κυβερνήσεις στον Νότο και άλλες χώρες, με κυβερνήσεις συνεργασίας όπου τα σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα μπορούν να παίξουν ρόλο και να καθορίσουν την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης και της χώρας».

– Η πορεία προς τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές «με σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τους αυθεντικούς εκφραστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αποτελεί το 4ο σημείο της απόφασης, όπου τονίζεται ότι «τελείωσαν οι κομματικοί έλεγχοι, τα χρίσματα, οι μηχανιστικές προσεγγίσεις». Οι τοπικές παρατάξεις θα ηγηθούν από προοδευτικά και ικανά πρόσωπα που αναδεικνύουν οι τοπικές κοινωνίες, όπως αναφέρεται, και σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «θα στηρίξουμε, τις τοπικές κοινωνίες, τις δημοτικές περιφερειακές Παρατάξεις, χωρίς να θέλουμε να ασκήσουμε οποιονδήποτε έλεγχο, χωρίς να θέλουμε να προκαταλάβουμε κανέναν, με σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση και τους θεσμούς της και τα πρόσωπά της».

– Όσον αφορά στις ευρωεκλογές, σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, «ως μέλος του ΕΣΚ, το μόνο στην Ελλάδα, απευθύνει πρόσκληση συνδιοργάνωσης χωρίς αποκλεισμούς με ισοτιμία και απόλυτο σεβασμό σε όλους εκείνους, κινήσεις και πρόσωπα, που εκφράζονται από την πλατφόρμα του ΕΣΚ». Ειδικότερα αναφέρεται ότι η πρόσκληση αυτή «συνίσταται στην συγκρότηση μιας κοινής Οργανωτικής Επιτροπής» για τη διοργάνωση της «Συνδιάσκεψης για την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας και την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, με την αιγίδα και τη συμμετοχή του ΕΣΚ και με την ενεργό παρουσία του Μάρτιν Σουλτς ως υποψηφίου μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Σημειώνεται επίσης ότι «η Συνδιάσκεψη για τις ευρωεκλογές θα εκφράζει το σύνολο της κεντροαριστεράς, το σύνολο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και πως εκεί θα αποφασιστεί ο τρόπος ανάδειξης του ευρωψηφοδελτίου. Ακόμα, τονίζεται ότι «το ψηφοδέλτιο θα προκύψει δημοκρατικά, με διαφάνεια, με συλλογικότητα, με αξιοκρατία σε ένα ψηφοδέλτιο μάχης της συσπειρωμένης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Κεντροαριστεράς».

– Τέλος, όσον αφορά στην οργανωτική ενεργοποίηση του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλεται η συγκρότηση α) Επιτροπής Συντονισμού Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών που ήδη λειτουργεί ως πυρήνας με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και του Τομέα Αυτοδιοίκησης. β) Επιτροπής Συνεργασίας Ευρωεκλογών, η οποία θα πάρει και τις πρωτοβουλίες συνεργασίας για τη μεγάλη Συνδιάσκεψη στο όνομα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. γ) Ομάδας Συνεργασίας που θα μετέχει στις επαφές και στις κοινές δράσεις με τους 58 και όλες τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου κινήσεις και πρόσωπα. δ) Νομαρχιακών Επιτροπών Κοινωνικής Δράσης, μία σε κάθε περιοχή, για την έξοδο από το μνημόνιο, την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση, την έκφραση των τοπικών κοινωνιών στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και τη συμμετοχή των περιοχών και των περιφερειών στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. ε) Επιτροπής Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ