Δούρου: Δεν θα δεσμευτούμε έναντι της Μέρκελ

Δούρου: Δεν θα δεσμευτούμε έναντι της Μέρκελ

 

«Μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί μόνο απέναντι στους πολίτες και όχι έναντι της κ. Μέρκελ», τονίζει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ρένα Δούρου, βουλευτής και υπεύθυνη στον τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα δεσμευτούμε έναντι της κ. Μέρκελ, γιατί αυτό είναι θέμα δημοκρατικής τάξης. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τελειώνει, αλλά από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πολιτεύεται -είτε σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση είτε αύριο ως κυβέρνηση- με γνώμονα το τι θέλουν ή τι αναμένουν οι δανειστές να πράξει. Ο γνώμονας είναι ένας: Τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των Ελλήνων πολιτών, η παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, να σταθεί η χώρα στα πόδια της, να αποκτήσουμε αξιοπρέπεια».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι δανειστές της χώρας μας είχαν ζητήσει από τον κ. Σαμαρά γραπτή δέσμευση για την τήρηση των μνημονίων. Κάτι που έσπευσε ο κ. Σαμαράς να το κάνει, δηλώνοντας ουδείς αναμάρτητος και αποκηρύσσοντας έτσι το περιβόητο αντιμνημονιακό του παρελθόν και την αντιπολιτευτική του στάση έναντι της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Είναι, λοιπόν, απολύτως βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να κάνουν το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι τους μάθανε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Παπανδρέου. Έτσι νομίζουν ότι θα πορευτούν και με μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση που θα λάβουν θα είναι, όμως, κατηγορηματική: Μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί μόνο απέναντι στους πολίτες. Δεν θα δεσμευτούμε έναντι της κ. Μέρκελ, γιατί αυτό είναι θέμα δημοκρατικής τάξης», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα αν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διώξει την τρόικα από την Ελλάδα, η κ. Δούρου τόνισε: Ο λαός με την ψήφο του θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στο μνημόνιο και μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, όμως, θέλω να τονίσω, δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο υπηρεσιακό. Δεν μπορεί, δηλαδή, να γίνει από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Χουντής, ο Γιάννης Δραγασάκης και από την άλλη εντεταλμένοι ευρωπαϊκών θεσμών. Πρέπει να γίνει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο… Ο ΣΥΡΙΖΑ, άμα τη αναλήψει της διακυβέρνησης του τόπου, θα αξιώσει ακύρωση μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου, σε συνδυασμό με ρήτρα ανάπτυξης και ένα σχέδιο βοήθειας, θα έλεγα τύπου Μάρσαλ. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της, ανεξάρτητη».

Η κ. Δούρου υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση. Έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και κάθε ημέρα που παραμένει στην εξουσία προκαλεί τεράστια ζημιά, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπονομεύει το μέλλον της Ελλάδας, είναι μία άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση και γι’ αυτό ανεξάρτητα επιθυμίας, πρόβλεψης ή εκτίμησης είναι μία κυβέρνηση που πρέπει τάχιστα να εγκαταλείψει την εξουσία».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ρένας Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει, ως εξής:

– Κυρία Δούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι το 2014 θα είναι έτος και βουλευτικών εκλογών. Από που πηγάζετε αυτή την πεποίθησή σας;

– Δεν πρόκειται για μία άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ή του προέδρου του, καθώς αυτό εκφράζεται και από το διεθνή Τύπο. Η σκληρή πραγματικότητα που όλοι διαπιστώνουν πλέον είναι ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, η ανεργία καλπάζει και χιλιάδες νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα.. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο και πολλές είναι έτοιμες να ακολουθήσουν. Επομένως, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα σε αυτή τη φάση είναι ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση. Έχει απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και κάθε ημέρα που παραμένει στην εξουσία προκαλεί τεράστια ζημιά, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπονομεύει το μέλλον της Ελλάδας, είναι μία άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση και γι’ αυτό ανεξάρτητα επιθυμίας, πρόβλεψης ή εκτίμησης είναι μια κυβέρνηση που πρέπει τάχιστα να εγκαταλείψει την εξουσία.

– Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο κυβερνώντα κόμματα εμφανίζουν μείωση των δυνάμεών τους, ενόψει των ευρωεκλογών. Αν και οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν «βγάζουν» κυβέρνηση, ποιο είναι το «κατώφλι» με βάση το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης;

– Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε την εξουσία βάζει θέμα νομιμοποίησής της. Ανεξάρτητα από το τι χρειάστηκε να πει ο κ. Σαμαράς, για να αναδειχθεί η ΝΔ πρώτο κόμμα τον Ιούνιο του 2012, είδαμε στη συνέχεια ότι οι προγραμματικές συμφωνίες δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμα που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση. Το ελληνικό κοινοβούλιο λειτουργεί με προεδρικά διατάγματα και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αυτό θέτει ζήτημα νομιμοποίησης. Γι’ αυτό όχι, λόγω κάποιας στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης, η κυβέρνηση δεν έχει κανενός είδους νομιμοποίηση. Ούτε στον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί ούτε στον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται στο όνομα των Ελλήνων και των Ελληνίδων ούτε βεβαίως στα όσα υλοποιεί.

– Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μεθοδεύσεις που εκπορεύονται από το εξωτερικό, όπως ότι η κ. Μέρκελ σχεδιάζει να ζητήσει την υπογραφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέο μνημόνιο. Έχετε συγκεκριμένες πληροφορίες; Δέχεστε πιέσεις από το εξωτερικό;

– Η καλύτερη απόδειξη είναι το τι έχει συμβεί στη χώρα μας. Οι δανειστές της χώρας μας είχαν ζητήσει από τον κ. Σαμαρά γραπτή δέσμευση για την τήρηση των μνημονίων. Κάτι που έσπευσε ο κ. Σαμαράς να το κάνει, δηλώνοντας ουδείς αναμάρτητος και αποκηρύσσοντας έτσι το περιβόητο αντιμνημονιακό του παρελθόν και την αντιπολιτευτική του στάση έναντι της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου. Είναι, λοιπόν, απολύτως βέβαιο ότι θα επιδιώξουν να κάνουν το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι τους μάθανε ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμος και ο κ. Παπανδρέου. Έτσι νομίζουν ότι θα πορευτούν και με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση που θα λάβουν θα είναι, όμως, κατηγορηματική: Μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα δεσμευτεί μόνο απέναντι στους πολίτες. Δεν θα δεσμευτούμε έναντι της κ. Μέρκελ, γιατί αυτό είναι θέμα δημοκρατικής τάξης.

– Το βρετανικό περιοδικό «Εκόνομιστ» διατυπώνει την άποψη ότι «από τα μέσα στου 2015, η ΕΕ στο μέτρο του νοητού μπορεί να διαπραγματεύεται με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό». Εκτιμά μάλιστα ότι «Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αποδειχθεί πιο πραγματιστής από τη ρητορική του». Τι άραγε περιμένουν οι ξένοι από τον κ. Τσίπρα; Μήπως ότι θα ρίξει νερό στο κρασί του;

– Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου τελειώνει, αλλά από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πολιτεύεται -είτε σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση είτε αύριο ως κυβέρνηση- με γνώμονα το τι θέλουν ή τι αναμένουν οι δανειστές να πράξει. Ο γνώμονας είναι ένας: Τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των Ελλήνων πολιτών, η παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, να σταθεί η χώρα στα πόδια της, να αποκτήσουμε αξιοπρέπεια. Και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως έχοντας στην ευθύνη μου τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και κατ’ επέκταση το προνόμιο να συναντώ και ξένους αξιωματούχους. Αξιοπρέπεια, αυτός είναι ο δικός μας γνώμονας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

– Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε ζήτημα της στάσης της τρόικας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έδιωχνε την τρόικα αμέσως μετά την ενδεχόμενη εκλογική του νίκη και την εξαγγελθείσα κατάργηση των μνημονίων ή θα διαπραγματευόταν;

– Έφτασε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δια της επιτροπής του, να πει όλα όσα εδώ και πολύ καιρό λέγαμε ως ΣΥΡΙΖΑ και μας κατηγορούσαν τότε για υπερβολή, δημαγωγία και λαϊκισμό. Έρχεται μία επιτροπή που δεν αποτελείται ούτε από κομμουνιστές, ούτε από μαοϊκούς ούτε από σοσιαλιστές, να πει ότι εδώ κάτι λάθος έχει γίνει. Πρέπει λοιπόν με την ψήφο του ο λαός να βάλει τέλος στο μνημόνιο.

Θα επαναλάβω ότι και σήμερα θα αγωνιστούμε γι’ αυτό, ο λαός με την ψήφο του θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στο μνημόνιο και ότι μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση. Αυτό, όμως, θέλω να τονίσω, δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο υπηρεσιακό. Δεν μπορεί, δηλαδή, να γίνει από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Χουντής, ο Γιάννης Δραγασάκης και από την άλλη εντεταλμένοι ευρωπαϊκών θεσμών. Πρέπει να γίνει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Γιατί, πραγματικά, μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορεί να υπάρξει πολιτική επίλυση του θέματος του χρέους και γι’ αυτό λέγαμε και δυστυχώς αυτή τη στιγμή, και λέω δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί, γιατί αυτό το δυστυχώς σημαίνει 1,5 εκατ. άνεργοι, σημαίνει εξαθλίωση, σημαίνει συρρίκνωση της Δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε. Λέγαμε ότι πρέπει να γίνει μια διάσκεψη τύπου Λονδίνου του 1953 για το χρέος της Γερμανίας. Δεν ζητάμε πρωτόγνωρα πράγματα, δεν ζητάμε παλαβά, όπως, και ελπίζω να μη σας προσβάλλω, κάποιοι συνάδελφοί σας που εγώ δεν θα ήθελα να τους έχω συναδέλφους δημοσιογράφους μας λέγανε ότι είμαστε μια παλαβή Αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, άμα τη αναλήψει της διακυβέρνησης του τόπου, θα αξιώσει ακύρωση μέρους του χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου σε συνδυασμό με ρήτρα ανάπτυξης και ένα σχέδιο βοήθειας, θα έλεγα τύπου Μάρσαλ. Μόνο έτσι μπορεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της, ανεξάρτητη, όχι υποτελής, όπως ακούσαμε και στην κουβέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δικαιώνει το λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ως ένας λόγος ρεαλιστικός, ορθός και όχι δημαγωγικός και υπερβολικός.

– Κυρία Δούρου, υπάρχει η Task Force στην Ελλάδα για την παροχή τεχνογνωσίας με τον κ. Ράιχενμπαχ. Θα παραμείνει η ομάδα αυτή στην Ελλάδα με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

– Νομίζω ότι με την ερώτησή σας αποτυπώνετε το χαρακτηριστικό της υποκρισίας εντέλει των τελευταίων κυβερνήσεων και του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε περιπέσει πρώτα και κύρια, επαναλαμβάνω, στη νομή… Τι κάνει ο κ. Ράιχενμπαχ; Γιατί ήρθε ως επικεφαλής της Task Force; Ήρθε για τις μεταρρυθμίσεις. Ορθά;

– Για να παράσχει τεχνική βοήθεια.

– Θέλετε να μου πείτε μία μεταρρύθμιση, η οποία βεβαίως όφειλε να γίνει πολλά-πολλά χρόνια πριν χωρίς εδώ να έχουμε εποπτεία; Λοιπόν, μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρό της θα προχωρήσει άμεσα και στις μεταρρυθμίσεις και στις απαραίτητες ρήξεις για να ορθοποδήσει η πατρίδα μας. Μιλάμε για σαρωτικές αλλαγές, δεν έχουμε χρόνο, και δεν θα έχουμε και κανενός άλλου είδους πίστωση χρόνου σε σχέση με προηγούμενες κυβερνήσεις, για να αλλάξουμε και το οικονομικό και το κοινωνικό υπόδειγμα της χώρας. Για να γίνει εντέλει η πατρίδα μας από ένα πειραματόζωο απαράδεκτων πολιτικών λιτότητας στην καλλίτερη περίπτωση, εξαθλίωσης, σε ένα εργαστήρι ελπίδας.

– Κυρία Δούρου βλέπετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης στην παρούσα Βουλή;

– Έχω ξανακάνει λόγο για δύο ειδών δημοκρατίες. Η μία δημοκρατία αφορά τα τηλεπαράθυρα, αφορά κυβερνητικούς, οι οποίοι ωρύονται μέσα στα τηλεοπτικά πάνελ για τα αποτελέσματα των πολιτικών που ψηφίζουνε οι ίδιοι, αυτοί, μέσα στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, για τις πολιτικές που οδηγούνε πάρα πολλούς συμπατριώτες μας στην εξαθλίωση. Οι ίδιοι άνθρωποι την ίδια ημέρα προσέρχονται στην Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου για να ψηφίσουνε ναι σε όλα. Αυτό, όπως έχετε παρατηρήσει κι εσείς, έχει οδηγήσει σ’ ελάχιστο χρονικό διάστημα και στην περαιτέρω μείωση του κύρους της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά βέβαια είχε και κάποια πιο απτά αποτελέσματα: ξεκίνησε μία κυβέρνηση με περισσότερους από 175 βουλευτές και σήμερα έχει οδηγηθεί σε κείνη την οριακή πλειοψηφία του 152-153. Δεν ξέρω πια εάν υπάρχουν αρκετά περιθώρια για να συνεχίσουν αυτήν την ευτελιστική συμπεριφορά των λεονταρισμών στα τηλεπαράθυρα και του ποντικιού μέσα στην Ελληνική Ολομέλεια, γιατί πια νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες δεν εξαπατώνται τόσο εύκολα.

Επομένως, την επόμενη φορά θα είναι πολύ κοντά που οι πολιτικές, οι οποίες δεν είχαν εξαγγελθεί από τον κ. Σαμαρά προεκλογικά ούτε κι από τον κ. Βενιζέλο. θα είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που η ευαισθησία τους αρχίζει και τελειώνει στο τηλεοπτικό πάνελ, αλλά όχι στην κάλπη και στην ψηφοφορία κρίσιμων νομοθετημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ