Βενιζέλος: Θα είναι μία στοχευμένη συζήτηση

Βενιζέλος: Θα είναι μία στοχευμένη συζήτηση

«Η συζήτηση θα είναι αρκετά συγκεκριμένη. Θα είναι μία στοχευμένη συζήτηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Η συνάντηση με τον κ. Λιου θα προηγηθεί της επίσκεψής του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της συνάντησης που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας).

Στη συνέχεια, θα έχει γεύμα στο «Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών (SCIS) με διευθυντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης. «Θα είναι μία ευκαιρία να τους δούμε όλους μαζί και να τους ενημερώσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να τις λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη», συμπληρώνοντας ότι «η δική μας επιλογή είναι μία σταθερή ευρωπαϊκή Τουρκία» και «ιστορικά, το μεγάλο πρόβλημα πάντα είναι η εξαγωγή της έντασης. Δεν θέλουμε, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν παλαιότερες εμπειρίες εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας», όπως είπε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, επίσης ότι στις συζητήσεις που είχε (χθες) με τα στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου (πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις) μίλησε και για το κοινό ανακοινωθέν Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου, σημειώνοντας ότι «είναι εντυπωσιακό από πλευράς περιεχομένου, κυρίως για τη διατύπωση: Μία κυριαρχία, μία προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, καθώς και η αναφορά για σεβασμό του δικαιώματος εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Θεωρώ πάρα πολύ καλό το κείμενο».

Μιλώντας για την ελληνική Προεδρία, τόνισε: «Είναι αυτό που είναι ούτε να το μεγαλοποιούμε ούτε να το υποβαθμίζουμε. Πρόκειται για μία πρόσθετη δυνατότητα για μας να δείξουμε ότι είμαστε ένα κανονικό κράτος και ότι η Ελλάδα της κρίσης έχει το δικαίωμα να προεδρεύει, πορευόμενη προς την επιστροφή στην “ομαλότητα”. Ούτως ή άλλως, υποχρέωση είναι η Προεδρία. Ήρθε η σειρά μας να την ασκήσουμε και θα πρέπει να την αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε χθες την Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και είχε την ευκαιρία να δει την ενδιαφέρουσα έκθεση «Ουρανός και Γη: βυζαντινή τέχνη από ελληνικές συλλογές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ