Τροπολογία για να γίνουν νωρίτερα οι δημοτικές εκλογές

Τροπολογία για να γίνουν νωρίτερα οι δημοτικές εκλογές

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Με τροπολογία που καταθέτει ίσως και σήμερα – αλλά το αργότερο τη Δευτέρα – στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει τέλος στο θέμα της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση για το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη ο πρώτος γύρος των εκλογών για την αυτοδιοίκηση να διεξαχθεί στις 18 Μαΐου και ο α’ γύρος , όπου χρειαστεί, μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μαΐου. Η αξιωματική αντιπολίτευση και μαζί της η ΔΗΜΑΡ αλλά και δήμαρχοι που πρόσκεινται στον ένα κυβερνητικό εταίρο, όπως ο Γιώργος Καμίνης και ο Γιάννης Μπουτάρης, ζητούν οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και οι επαναληπτικές στη 1 Ιουνίου.

Καταλυτική ως προς τις εξελίξεις θεωρείται η παρέμβαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, που τάχτηκε με το μέρος της αξιωματική αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι για πολιτικούς και μόνο λόγους παραβιάζει το νόμο που προβλέπει ότι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκλέγονται την Κυριακή των ευρωεκλογών.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διεξαχθεί πρώτα ο α’ γύρος των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, ώστε οι υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι να υποστούν τη φθορά, ενώ στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, να αυξηθεί η αποχή, γεγονός που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδίαζε να καταθέσει άμεσα ερώτηση του προέδρου της στη Βουλή για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, γεγονός που προσπερνά η κυβέρνηση με την κατάθεση της τροπολογίας Μιχελάκη.

Ανακοίνωση του Κώστα Πουλάκη

Χθες ο υπεύθυνος αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ προέβη επί του θέματος: «Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο Υπουργός Εσωτερικών και η κυβέρνηση ότι οι λαθροχειρίες τους σε σχέση με την ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών τους έχουν οδηγήσει σε πλήρη απομόνωση, ακόμα και από τα αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Μιχελάκης πως δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να σκαρφίζεται διάφορους απίθανους τακτικισμούς, προκειμένου να συσκοτίσει το πολιτικό μήνυμα των επερχόμενων εκλογών και να διασώσει πολιτικά και εκλογικά την κυβέρνησή του. Δεν μπορεί να παραβιάζει το νόμο και να υπονομεύει την ίδια την Αυτοδιοίκηση για να προσποριστεί μικροπολιτικά οφέλη ο αρχηγός του, κ. Σαμαράς, και ο κυβερνητικός του εταίρος, κ. Βενιζέλος.

Και, κυρίως, ας συνειδητοποιήσει συνολικά η κυβέρνηση πως η πολιτική των μηχανορραφιών, της παρανομίας και του αντιδημοκρατικού κατήφορου που έχει υιοθετήσει, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, έχει “κοντά ποδάρια”. Και τα αδιέξοδά της είναι ήδη ορατά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ