Βενιζέλος: Υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας

Βενιζέλος: Υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας 

Συνέντευξη παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος στην εφημερίδα Le Figaro και στον δημοσιογράφο Philippe Gélie.

Διαβάστε την συνέντευξη: 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα ανέλαβε την Προεδρία της ΕΕ ενώ παραμένει πολύ εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή βοήθεια και αναπτύσσει ένα ισχυρό αντιευρωπαϊκό αίσθημα: Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση;

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουμε την εμπειρία 4 Προεδριών της ΕΕ και είμαστε σε θέση να ξεχωρίσουμε μεταξύ εθνικών προτεραιοτήτων και ευρωπαϊκών συμφερόντων. Ο σκεπτικισμός στον οποίο αναφέρεστε δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, είναι γενικός. Θέλουμε αυτό το εξάμηνο να σημάνει την αλλαγή πορείας της Ελλάδος προς την κανονικότητα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι κάπως πρόωρο να μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα;

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΣε επίπεδο αριθμών και οικονομικών προοπτικών, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα. Μετά από μια δημοσιονομική προσαρμογή άνευ προηγουμένου στον δυτικό κόσμο, πετύχαμε το 2013 ένα διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους του χρέους) 6,5% του ΑΕΠ, καλύτερα και από τη Σιγκαπούρη. Ο διεθνής ιδιωτικός τομέας κατανόησε ευθύς εξαρχής την αλλαγή: Επένδυσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις. Αφού είχαμε γνωρίσει μια κρίση μεγαλύτερης διάρκειας και από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με ύφεση ίση με το 27% της οικονομίας μας, μέσα στην οποία κάθε απλός πολίτης έχασε το 35% της αγοραστικής του δύναμης, θεωρούμε ότι έχουμε πληρώσει ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος, οικονομικά και πολιτικά. Τώρα είναι καιρός να περάσουμε στην επόμενη φάση, τη φάση της εξόδου από την κρίση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένετε μια χειρονομία της Ευρώπης για να αναχαιτιστεί η άνοδος των ακραίων;

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΤα κόμματα που έχουν δεσμευθεί στην ανάκαμψη της χώρας έχουν συνέπειες όσον αφορά την ελληνική κοινή γνώμη, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ. Αντιμετωπίσαμε ένα ιστορικό δίλημμα ανάμεσα στις δυνατές λύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μια άτακτη χρεοκοπία. Η εναλλακτική λύση θα ήταν ξεκάθαρα δυσβάστακτη. Η κοινωνία όμως βλέπει αυτό που βιώνει και δεν είναι σε θέση να συγκρίνει με κάποια άλλη υπόθεση. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Αντίθετα μπορούμε να συνεχίσουμε τα μέτρα για την επάνοδο της ανταγωνιστικότητας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΜήπως αυτός είναι ένας τρόπος να ζητήσετε μια νέα μείωση του χρέους;

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΌχι, δεν ζητάμε αυτό. Η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο ιδιωτικός τομέας μας παραχώρησε οικειοθελώς ένα κούρεμα 130 δις ευρώ το 2012, χωρίς ο Ευρωπαίος πολίτης να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα. Αυτό που επιθυμούμε είναι μια συζήτηση για τις παραμέτρους του χρέους – επιτόκια, διάρκεια, δομή των εξοφλήσεων. Η σχέση μας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη δεν είναι σχέση εμπορική, είναι προπάντων πολιτική. Το πρόβλημα των εταίρων μας είναι να τους επιστραφούν τα κεφάλαιά τους, δεν είναι να πλουτίσουνε χάρη στην Ελλάδα. Εάν η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κούρεμα του χρέους, δεχόμαστε αυτή τη λύση. Αλλά είμαστε ρεαλιστές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΥπάρχει φόβος για κοινωνική έκρηξη;

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΤα μέτρα εξυγίανσης είχαν ως παράπλευρο αποτέλεσμα μια επιδείνωση της ύφεσης και της κοινωνικής κρίσης. Το κλίμα είναι πεσιμιστικό, στην Ελλάδα υπάρχει ένα είδος εθνικής μελαγχολίας. Ο πρώτος μας στόχος είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν πολύ σοβαρές ανισότητες, τις οποίες από τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε. Είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε ορισμένες απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η κοινωνική ασφάλιση για τους ανέργους.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΦοβάστε πολλαπλασιασμό των βιαιοτήτων, όπως το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια στον Πρέσβη της Γερμανίας;

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΥπάρχει μια διάχυτη πολιτική βία, μια κοινωνική ένταση, που ενίοτε παίρνει βίαια χαρακτηριστικά. Αυτό είναι διαφορετικό από την τρομοκρατία. Στην Ελλάδα τα έχουμε και τα δύο. Παρ’ όλα αυτά οι τρομοκρατικές ομάδες της Άκρας Αριστεράς είναι πολύ περιθωριακές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣΟ συνασπισμός που βρίσκεται στην εξουσία, μπορεί να αντέξει το σοκ; Έχετε μόνο τρεις ψήφους πλειοψηφία.

 

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣΤρεις ψήφοι είναι καλή πλειοψηφία. Δεν είναι θέμα αριθμών, αλλά νομιμοποίησης προσανατολισμών. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη και έχει οροφή το 19 έως 20%. Δεν τον βλέπω να παίρνει την εξουσία. Αυτό που απεναντίας είναι αληθές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ υπήρξε το μεγάλο θύμα της κρίσης. Δεχθήκαμε να κυβερνήσουμε, να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και έτσι χάσαμε την επαφή με τις κοινωνικές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά το προοδευτικό ιδεολογικό ρεύμα εξακολουθεί να υπάρχει και θα εργαστούμε ώστε να το συσπειρώσουμε. Πάντοτε υπάρχουν κίνδυνοι στην κοινοβουλευτική ζωή. Παρ’ όλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο προχωρήσαμε είναι η μοναδική υπάρχουσα εθνική στρατηγική.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ