Σε ποια νομικά πρόσωπα του Δημοσίου μπαίνει λουκέτο

Σε ποια νομικά πρόσωπα του Δημοσίου μπαίνει λουκέτο

Κλειδώνουν με το προωθούμενο νομοσχέδιο και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, από τα οποία θα προκύψει ο αριθμός των υπαλλήλων προς απόλυση προκειμένου να καλυφθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απομακρύνσεων που ήταν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2013 και δόθηκε από την τρόικα μικρή παράταση.

Πρόκειται για μικρά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), όπως το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας που είχε προαναγγελθεί η κατάργησή του, τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν στις απολύσεις με περίπου 200 υπαλλήλους.

Μεγάλο μέρος του μνημονιακού στόχου θα καλύψουν οι 2.500 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την ΕΡΤ αρχικώς υπολογιζόταν αριθμός 2.000 απολύσεων, αλλά τελικώς αφού δεν προχώρησε καμία νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον νέο φορέα εντός του 2013, θα διαπραγματευθούν με την τρόικα να συνυπολογιστούν 2.500.

Παράλληλα, σημαντικός αριθμός – 600 με 700 υπάλληλοι – θα προέλθει από την απομάκρυνση υπαλλήλων που είχαν επικαλεστεί λόγους υγείας. Πρόκειται, όπως αναφέρεται, για εργαζόμενους οι οποίοι έκαναν χρήση αναρρωτικής άδειας άνευ αποδοχών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, μετά την πάροδο ενός έτους έπρεπε να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους και σε διαφορετική περίπτωση οι αρμόδιες Αρχές όφειλαν να προχωρήσουν στην απόλυσή τους. «Κανείς δεν τους έδιωχνε μέχρι τώρα», σχολίαζαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχουν επίσης και ορισμένα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αλλά οι υπάλληλοι των οποίων δεν απολύονται αυτομάτως και τίθενται σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ