Παρέμβαση στο Στρασβούργο με το βλέμμα στις ευρωκάλπες

Παρέμβαση στο Στρασβούργο με το βλέμμα στις ευρωκάλπες

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης θα παρουσιάσει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όχι μόνο τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά και τη στρατηγική της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές, με βασικό επιχείρημα ότι πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι οι ίδιες οι προβλέψεις των δανειστών είχαν υπολογίσει, ζητώντας, παράλληλα, από τους ομοτράπεζούς του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο απόφαση για το χρέος. Ο Γ. Στουρνάρας επιμένει, πάντως, ότι θέμα «κουρέματος» δεν τίθεται, αλλά η μείωση του χρέους θα επιτευχθεί μέσω της έμμεσης αναδιάρθρωσης με μείωση επιτοκίων και μετακύλιση πληρωμών.

Ο κ. Σαμαράς στοχεύει στο να αποδείξει πως η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να ασκήσει μία επιτυχημένη Προεδρία μέσα σε συνθήκες μνημονίου, σε απάντηση στα αρνητικά δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου για το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το βάρος, αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες για την επικράτηση των «φιλο-ευρωπαϊκών» δυνάμεων, όπως ο ίδιος είπε, σε μία χώρα που έχει σαρωθεί από την ύφεση, την ανεργία και τη λήψη σκληρών μνημονιακών μέτρων.

Το πολιτικό μήνυμα του κ. Σαμαρά αφορά τον ίδιο και τη σταθερότητα της κυβέρνησής του και εξαρτάται κυρίως από την πορεία των οικονομικών στοιχείων, την αναδιανομή του πλεονάσματος και τη στήριξη που θα λάβει από τους εταίρους του σε ό,τι αφορά το χρέος, αν και η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει χάσει προ πολλού το όροσημο των ευρωεκλογών. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και πως ήδη έχουν γίνει πολλά εκ μέρους της Ελλάδας μέσα στο πρόγραμμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η προετοιμασία της Αθήνας για την υποδοχή της τρόικας γίνεται σε κανονικούς ρυθμούς και όπως φάνηκε από τα όσα είπε στον Σκάι ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να βιάζεται για την άφιξη των δανειστών, καθώς θέλει να έχει στα χέρια της τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τα έσοδα, προκειμένου να αποδείξει ότι τα «κενά» για τα οποία επιμένουν οι τροϊκανοί δεν υπάρχουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων -όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ εστίασης, για τον οποίο επέμεινε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει στο 23%.

Οι αποφάσεις του κ. Σαμαρά για το μέλλον της κυβέρνησής του και για το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες θα ληφθούν, όταν η Eurostat πιστοποιήσει το πλεόνασμα για την Αθήνα και ανάλογα με το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί μέχρι τότε, αφού πλέον οι εξελίξεις στο δικαστικό πεδίο σε «καυτά» μέτωπα καθιστούν παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για τις εξελίξεις στο θέμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των «μαύρων» πληρωμών στα εξοπλιστικά. Και μπορεί ο Πρωθυπουργός να διαβεβαιώνει τους εταίρους του ότι μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τον τελευταίο «λόγο» για αυτό έχουν οι ίδιες οι αγορές που μπορεί να επηρεαστούν από ένα μικρό ή μεγάλο γεγονός, το οποίο δεν θα είναι κατ’ ανάγκη οικονομικό.

Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αποφασίσει να ρίξουν όλο τους το βάρος στην προώθηση αυτής της εικόνας συνοχής της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ έσπευσε χθες -από το πουθενά- να διαψεύσει τα σενάρια που έστελναν τον Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Γιώργου Προβόπουλου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών έδειξε να μην ασχολείται με τα συγκεκριμένα σενάρια. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «αλεξικέραυνο» και με κομψό τρόπο υπενθύμισε σε όλους όσοι θέλουν το «κεφάλι του» ότι απολαμβάνει της στήριξης του Πρωθυπουργού…

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ