Η πολιτιστική αύρα της Προεδρίας

Η πολιτιστική αύρα της Προεδρίας  

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η χώρα μας στο πλαίσιο της εξάμηνης προεδρίας στην Ε.Ε. δεν θα μπορούσαν να διαφοροποιηθούν από το πνεύμα της εποχής. Μέσα σε κλίμα γενικής δυσφορίας και αρνητικής κριτικής από κάποια διεθνή ΜΜΕ, η Ελλάδα κατάφερε να συγκροτήσει ένα πρόγραμμα περιορισμένου οικονομικού κόστους, αλλά με αξιοπρόσεκτες δράσεις. Το corpus των γεγονότων που προετοίμασε κατά κύριο λόγο το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη εικαστική και αρχαιολογική έκθεση στις Βρυξέλλες, συνέδρια, εικαστικές παρεμβάσεις σε κτίρια όπως το Ζάππειο, αλλά και το Justus Lipsius στις Βρυξέλλες, αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο, συναυλίες, την έκδοση γραμματοσήμων αλλά και ενός πολιτιστικού οδηγού για την Αθήνα.

Το πλέγμα των δράσεων είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένο, ώστε να μην αντανακλά μόνο το αρχαίος μας κλέος, αλλά να δείχνει την πρόθεσή μας να δούμε μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το αύριο του πολιτισμού, από τη διαχείριση και την αειφόρο ανάπτυξη έως τις νέες τεχνολογίες. Οι εποχές των παχέων αγελάδων του 2003 πέρασαν ανεπιστρεπτί, όταν κατά τη διάρκεια της τότε ελληνικής προεδρίας είχαμε οργανώσει αρχαιολογικές εκθέσεις σε όλες τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών. Τώρα, το μεγαλύτερο κονδύλι είναι η έκθεση των Βρυξελλών, που κοστίζει 600.000 ευρώ (καλύπτονται από το ΥΠΕΞ) και δύο συνεδρίων, των οποίων η διοργάνωση θα ανέλθει σε 70.000 ευρώ (το 50% θα καλυφθεί από την Ε.Ε.).

Αξίζει να σημειώσουμε κάτι ακόμη. Οι άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά από το ΥΠΕΞ και το ΥΠΠΟΤ για τις εκδηλώσεις αυτές, δέχθηκαν ενίοτε εχθρικά σχόλια από ορισμένους ξένους συναδέλφους τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα αρνητικά στερεότυπα για τους Έλληνες υπάρχουν ακόμα και σε τομείς όπως ο πολιτισμός. Από την άλλη, θα έχουμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε υπέρ ημών την πολιτιστική διπλωματία, καθώς την Αθήνα θα επισκεφθούν πάνω από 15.000 άτομα (διπλωμάτες, στελέχη, καλλιτέχνες, επαγγελματίες κ.ά.) κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Ο «Ναυτίλος» που ταξιδεύει στις Βρυξέλλες

Η έκθεση «Ναυτίλος: ταξιδεύοντας την Ελλάδα» (Nautilus: Navigating Greece) πραγματοποιείται στο BOZAR (Palais des Beaux Arts) και αποτελεί τη βασική εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας στις Βρυξέλλες (23 Ιανουαρίου – 24 Απριλίου 2014).

Η έκθεση περιλαμβάνει 93 αρχαιότητες και έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, τα οποία προέρχονται από 29 δημόσια αρχαιολογικά μουσεία. Τα σύγχρονα έργα προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές, συλλογές καλλιτεχνών και μουσεία. Περιλαμβάνουν από τη φωτογραφία και τη ζωγραφική, τα χαρακτικά, τις οπτικές και ηχητικές δράσεις και τη video art μέχρι τις γλυπτικές εγκαταστάσεις. Αναπτύσσουν διάλογο με μαρμάρινα ειδώλια και γλυπτά, πήλινα αγγεία, σφραγιδόλιθους, τοιχογραφίες, νομίσματα και επιγραφικά μνημεία, καθώς και δείγματα της αργυροχρυσοχοΐας από το 3200 π.Χ. έως τον 2ο αι. μ.Χ.

Μετά την Ελλάδα, η σκυτάλη της προεδρίας περνάει στην Ιταλία. Στις 27 Μαρτίου, οι ιταλικές αρχές παρουσιάζουν στο προεδρικό μέγαρο στη Ρώμη έκθεση με σπουδαίους Ελληνες και Ιταλούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους ο Ελ Γκρέκο, για τον ελληνικό πολιτισμό στην Ιταλία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι τον 18ο αιώνα. Παρόντες θα είναι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των δύο χωρών. Το αφιέρωμα –που αποτελεί πρωτοβουλία της γείτονος– θα έρθει τον Αύγουστο στο Εθνικό Αρχαιολογικό μας μουσείο.

 Δύο ειδικά συνέδρια

Η αιχμή του δόρατος θα είναι δύο ειδικά συνέδρια που προσεγγίζουν το αύριο του πολιτισμού. Το πρώτο θα διεξαχθεί 20-21 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τίτλο «Πολιτιστικές βιομηχανίες. Χρηματοδοτώντας τη δημιουργία» με 45 ομιλητές από ξένες χώρες και την Ελλάδα. Το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου με τίτλο «Πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο. Προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη», πάλι με διεθνείς προσωπικότητες. Ο στόχος είναι διττός. Αφενός να αφομοιώσουμε νέες έννοιες και τάσεις, αφετέρου να γίνει αφορμή για δικτύωση ενόψει του χρηματοδοτικού πακέτου της Ε.Ε. 2014-2020, που δίνει έμφαση σε ορισμένους τομείς του πολιτισμού. Παρούσα θα είναι και η επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών οργανώνει επίσης πολλές δράσεις με αφορμή την ελληνική προεδρία, με πιο αξιόλογη, ίσως, αυτή στις 2 Μαΐου με τίτλο: «Η νύχτα της φιλοσοφίας – Ο λόγος». Προσεγγίσεις στην κρίση στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη από 15 σπουδαίους Γάλλους ομιλητές από τον χώρο του πνεύματος σε μία ολονύχτια εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο στο IFA.

Πλήθος εκθεμάτων στις αίθουσες του Ζαππείου

Νέα πνοή στις αίθουσες του Ζαππείου με εκατοντάδες έργα τέχνης τα οποία δανείζουν για ένα εξάμηνο φορείς όπως το Μουσείο Μπενάκη, το ΕΜΣΤ, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, η Βουλή των Ελλήνων, το Ιδρυμα Ζογγολόπουλου, ιδιώτες συλλέκτες κ.ά. Την έκθεση επιμελείται η Λίλη Πεζανού και είναι ήδη ανοιχτή για το κοινό.

Ο ταλαντούχος αρχιτέκτων Ανδρέας Αγγελιδάκης εμπνέεται από τα ξυστά στο χωριό Πυργί της Χίου και κάνει μια παρέμβαση στο κτίριο Justus Lipsius, που είναι η έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι ανοιχτή για το κοινό. Επίσης, στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου θα γίνει και μια έκθεση με περίπου 50 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία ανήκουν στη δική του συλλογή. Σε λίγες ημέρες αναμένεται να μπει και ένα έργο του Κανιάρη στην είσοδο του κτιρίου, σαν μια μικρή πρόγευση για το αφιέρωμα.

Από πλευράς μουσικών εκδηλώσεων, θα έχουμε εμφάνιση της Καμεράτας μεθαύριο,14 Ιανουαρίου, στο BOZAR, με έργα μπαρόκ και θεματολογία αντλημένη από την αρχαία Ελλάδα. Στις 26 του μηνός, στον ίδιο χώρο, θα εμφανιστεί ο Γιώργος Κουμεντάκης για να ερμηνεύσει τη σύνθεση «Μεσόγειος Ερημος» με εικαστική επιμέλεια του Πέτρου Τουλούδη. Ακόμη, έχει ανακοινωθεί ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, πάλι στις Βρυξέλλες.

Τέλος, θα εκδοθούν τέσσερα νέα γραμματόσημα (με το λογότυπο των Βeetroot, λεπτομέρεια αρχαιότητας που θα εκτεθεί στις Βρυξέλλες, λεπτομέρεια έργου της εικαστικού Μαίρης Σχοινά από την ίδια έκθεση και ένα γραμματόσημο που παρουσίασαν τα ίδια τα ΕΛΤΑ για την ελληνική προεδρία). Επίσης είναι έτοιμος ένας τετράτευχος πολιτιστικός οδηγός, για Αθήνα, Πειραιά, περίχωρα, που απευθύνεται στους ξένους επισκέπτες και θα διανεμηθεί στις ξένες αντιπροσωπείες, με ιστορικό προφίλ αλλά και τις καλλιτεχνικές δράσεις του εξαμήνου σε μουσεία, ιδρύματα, γκαλερί κ.λπ.

Πηγή: Η καθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ