Καψής:Καλύτερα λιτή τηλεόραση παρά λιτά νοσοκομεία

Καψής:Καλύτερα λιτή τηλεόραση παρά λιτά νοσοκομεία

 

Με την διαπίστωση ότι ο κόσμος υποφέρει και πως η τρόικα έχει μια τεχνοκρατική προσέγγιση, χωρίς να καταλαβαίνει ότι πια η κοινωνία έχει σοβαρά ζητήματα και πολιτικά και κοινωνικά, ο αρμόδιος υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελής Καψής, μιλώντας στον Alpha 96,5 F.M. Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο κοστολόγιο της ΝΕΡΙΤ, δηλώνοντας πως «είναι προτιμότερο να έχουμε λιτή δημόσια τηλεόραση, παρά λιτά νοσοκομεία».

Παράλληλα, ο κ. Καψής, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και δήλωσε: «Πιστεύω έχουμε περάσει ένα σύνορο, τα μακροοικονομικά μεγέθη, όπως είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ, πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα ακόμη, όπου υπάρχει αυτή η διαφωνία με την τρόικα, γιατί έχει μια τεχνοκρατική προσέγγιση, χωρίς να καταλαβαίνει ότι πια η κοινωνία έχει σοβαρά ζητήματα και πολιτικά και κοινωνικά. Δεν είναι μόνο η κοινωνία και το πολιτικό σκηνικό δεν αντέχει πολλά μέτρα, αλλά νομίζω ότι αν μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά, σιγά – σιγά θα αρχίσει να φαίνεται και στον κόσμο αυτή η βελτίωση. Γιατί αυτή τη στιγμή προφανώς με ανεργία στο 27,8% ο κόσμος υποφέρει πολύ και θα χρειαστεί να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αρχίσει να μειώνεται η ανεργία για να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση στους πολίτες».

Ο κ. Καψής εξέφρασε την άποψη ότι «το πρόγραμμα λιτότητας ήταν πολύ αυστηρότερο από αυτό που χρειαζόταν ή έπρεπε να ακολουθηθεί, αλλά σ’ αυτό υπήρχε αυτή η εμμονή της τρόικας, της Ευρώπης κυρίως, που ήθελε να επιβάλλει αυτούς τους όρους και πολιτικά αν θέλετε στη Γερμανία αισθανόντουσαν ότι δεν μπορούν να δώσουν παραπάνω γιατί θα είχαν αυτοί πρόβλημα. Υπήρξε και η δική μας καθυστέρηση στο να περάσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που θα βοηθούσαν την ανάπτυξη. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι άλλα λεφτά να υπάρξουν, να έρθουν απ’ έξω, δεν γίνεται, άρα η ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχτεί στις δικές μας δυνάμεις. Και αυτό είναι το μείζον στο οποίο πρέπει να απαντήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, με ποιό τρόπο θα μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτό το περίφημο παραγωγικό μοντέλο, που στηριζόταν τόσα χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα, στα δανεικά».

Ερωτηθείς για την συνεχιζόμενη υψηλή φορολογία, ο κ. Καψής απάντησε: «Αν θέλουμε να πληρώνουμε λιγότερους φόρους, τη στιγμή που δεν έχουμε άλλη δυνατότητα δανεικών, θα πρέπει να κόψουμε περισσότερο τις δαπάνες και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είναι πολύ δύσκολο, χρειάζεται μια καινούργια φιλοσοφία σε όλη τη λογική των δαπανών του κράτους. Η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα, που ακολουθεί για παράδειγμα είναι μια προσπάθεια αναδιάταξης του προσωπικού, χωρίς να κάνουμε καινούργιες προσλήψεις να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, γιατί βλέπετε ότι υπάρχει πρόλημα υποχρηματοδότησης στα νοσοκομεία για παράδειγμα. Άρα δεν υπάρχουν απλές λύσεις. Όποιο κόμμα και αν έρθει στην κυβέρνηση, όποια λύση και αν δοθεί, εμείς πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Και αν θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους θα πρέπει να μειώσουμε αντίστοιχα τις δαπάνες. Θα πρέπει να κόψουμε άχρηστες υπηρεσίες; Να τις κόψουμε όμως αποφασιστικά και γρήγορα. Θα πρέπει να κάνουμε αναδιάταξη τους προσωπικού; Να το κάνουμε αποφασιστικά και γρήγορα. Αυτά τα έχουμε καθυστερήσει και νομίζω ότι αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι το μείζον στο οποίο πρέπει να δώσουμε το βάρος μας και να προσελκύσουμε βέβαια όσο μπορούμε και επενδύσεις από το εξωτερικό, από τη στιγμή που στην Ελλάδα περίσσευμα πια δεν υπάρχει δυστυχώς».

Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στην δημόσια ραδιοτηλεόραση, όπου και δήλωσε: «Η ΝΕΡΙΤ, η οποία θα αρχίσει επίσημα τον Μάρτιο, θα είναι μια τηλεόραση η οποία θα λειτουργεί με κόστος από 240 εκατ. 100 εκατ. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη εξοικονόμηση, που την απαιτούσε πιστεύω και ο Έλληνας πολίτης. Δεν έχουμε περιθώριο να έχουμε μια τόσο πλούσια τηλεόραση όπως ήταν η ΕΡΤ με τις σπατάλες της όμως που τις γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Αυτά τελειώνουνε, μειώνεται και το προσωπικό, το οποίο έχει και τη δυσάρεστη πλευρά του, δεν μπορώ να πω ότι όλα είναι εύκολα. Αλλά πάντως θα έχουμε μια πολύ πιο λιτή δημόσια τηλεόραση. Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να έχουμε λιτή δημόσια τηλεόραση, παρά λιτά νοσοκομεία».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ