Όλοι εναντίον όλων για την εξαφάνιση Ξηρού

Όλοι εναντίον όλων για την εξαφάνιση Ξηρού

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Οξύτατη κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με εκατέρωθεν ανακοινώσεις και βαρύτατους χαρακτηρισμούς αλλά και της αστυνομίας με τη δικαιοσύνη έχει ξεσπάσει με αφορμή την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού και γενικότερα γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας.

Όλα ξεκίνησαν από το άρθρο του Αντόνιο Νέγκρι, πρώην Ιταλού βουλευτή καταδικασμένος για ένοπλη βία, που φιλοξένησε η εφημερίδα «Αυγή» και στο οποίο υπήρχε ουσιαστικά η πλήρης στήριξη του Ιταλού στον Αλ. Τσίπρα για την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΝΔ σε μια σκληρή ανακοίνωση ανέφερε πως την επίσημη πρώτη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η «Αυγή» επιλέγει να προβάλλει τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους ανήκει και ο Αντόνιο Νέγκρι, καταδικασμένος για ένοπλη βία. Και σχολίασε η ΝΔ πως οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία είναι γνωστές. Παράλληλα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να «ξεκαθαρίσει το κόμμα του από τη “συνιστώσα της τρομοκρατίας”».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άργησε να έρθει υποστηρίζοντας ότι: Το γραφείο Τύπου της Ν.Δ ξεπέρασε τον εαυτό του.«Εκεί που τελειώνει η σοβαρότητα αρχίζει ο «πολιτικός» λόγος της ΝΔ», ανέφερε το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου.

Το γάντι σήκωσε στη συνέχεια η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, η οποία κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να διαγράψει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία παρέστησαν ως μάρτυρες υπεράσπισης της 17Ν, και αποκαλούν «πολιτικούς κρατούμενους» τους «δολοφόνους της 17Ν».Παράλληλα, ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να «ξηλώσει το διευθυντικό επιτελείο της «Αυγής» που χαρακτηρίζει ως«πολιτικούς κρατούμενους τους Κουφοντίνα και Γιωτόπουλο, ζητώντας την «προσωρινή έξοδό» τους από τη φυλακή» και να αποκηρύξει τη στήριξη του Αντόνιο Νέγκρι.

Επίθεση για την πολιτική της κυβέρνησης που περιλαμβάνει και κριτική για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ, εξαπέλυσε με την σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Δυστυχώς για την Ελλάδα και τους πολίτες της, η σημερινή κυβέρνηση είναι απολύτως επικίνδυνη για τα συμφέροντα της κοινωνίας, αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία» ανέφερε ανεπίσημο σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και συμπλήρωνε ότι «Όμηρος ακροδεξιών κέντρων εντός της ΝΔ, που έχουν κάνει σημαία τους τη θεωρία των 2 άκρων, η κυβέρνηση κατρακυλά και στα τελευταία σκαλοπάτια σοβαρότητας και αξιοπιστίας. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν θα την ακολουθήσουμε. Επιμένουμε στον πολιτικό διάλογο με επιχειρήματα και αντιπαράθεση επί αυτών και δεν σκιαμαχούμε στο πεδίο της λάσπης και της συκοφαντίας, που είναι το μόνο πεδίο στο οποίο διαπρέπουν η ΝΔ και η κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης λόγο για «παραληρήματα της ΝΔ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ» μέσω του «non paper» που εξέδωσε. «Προσβάλλουν τον κάθε δημοκρατικό πολίτη» σχολίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα, ότι «είναι τέτοια η αδυναμία του να υπερασπιστεί με επιχειρήματα τη μνημονιακή πολιτική, αλλά και να προβάλει μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση, που επιλέγει την ημέρα της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, για να εκφράσει με χυδαιότητα και γελοιότητες τον πανικό της εξαιτίας της απομόνωσής της από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

Ως προς την αντιπαράθεση που εξελίχθηκε το τελευταίο 24ωρο μέσω ανακοινώσεων ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «φτάνει στο σημείο να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της παρουσίας στελεχών του σε δίκες, αλλά και στην εφημερίδα «Αυγή» και προσθέτει: «Οι απόψεις που εκφράζει βρίσκονται εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, μη σεβόμενη στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και τη δημοσιογραφική ενημέρωση, σκοπίμως συγχέοντας, στην περίπτωση της Αυγής, την ειδησεογραφία με τη διατύπωση πολιτικών απόψεων. Την ίδια στιγμή, δηλώνει την παντελή της άγνοια για την παγκόσμια διανόηση, όταν αντιμετωπίζει με αυτό τον τρόπο τον Αντόνιο Νέγκρι, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σύγχρονους πολιτικούς φιλοσόφους».

Αυτά μπορεί να είναι ψιλά γράμματα για τη ΝΔ, αλλά σίγουρα δεν τιμούν την ίδια τη χώρα, όταν αυτό το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση, σημειώσε στο σημείωμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Καβγάς» ΝΔ με Τατσόπουλο

Άγρια κόντρα μεταξύ της ΝΔ και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε με αφορμή δήλωση του Π. Τατσόπουλου. Ο κ. Τατσόπουλος σε συζήτηση σχετικά με το φυγά, μέλος της 17Ν, Χριστόδουλο Ξηρό τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται φυλακή για τις ιδέες τους αλλά γιατί σκότωσαν 23 ανθρώπους». Υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι πολιτικοί κρατούμενοι αλλά δολοφόνοι».

Και πρόσθεσε ότι «Αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στη φυλακή για τις ιδέες τους, βρίσκονται στη φυλακή επειδή σκότωσαν 23 ανθρώπους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι μπήκαν στη φυλακή ως δολοφόνοι και όχι ως αγωνιστές, και όχι ως μέτοχοι επαναστατικής δράσης που είπε ο κ. Ραγκούσης και σηκώθηκε η τρίχα όλων».

Ωστόσο ανέφερε ότι «φαντάζεται» ότι «υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων», όπως και κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι ο Χρ. Ξηρός είναι πολιτικός κρατούμενος. Όμως έκανε σαφές ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι κυρίαρχη αντίληψη μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ: Να διαγραφούν οι συμπαθούντες της 17Ν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ανακοίνωση από την Συγγρού έχει ως εξής: «Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τατσόπουλος σε συνέντευξη του (ΣΚΑΪ TV) επιβεβαίωσε περίτρανα τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας επί λέξη: «υπάρχουν άνθρωποι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν με συμπάθεια τις ιδέες αυτών των ανθρώπων (17Ν)». Μετά τη δημόσια παραδοχή του βουλευτή του, ο κ. Τσίπρας αν δεν διαγράψει απόψε κιόλας τους κατά ομολογία Τατσόπουλου «συμπαθούντες» των τρομοκρατικών ιδεών της 17Ν, σημαίνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις τους.»

Π. Τατσόπουλος: «Πρεμούρα» της ΝΔ να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία

Άμεση ήταν η διευκρινιστική δήλωσή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Π. Τατσόπουλος έκανε λόγο για «πρεμούρα» της ΝΔ να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, «όπως και με τους παγετώνες, εικάζω ή με την τρύπα του όζοντος, κόβοντας και ράβοντας, εν προκειμένω, μια δήλωσή μου για περιθωριακές ασήμαντες απόψεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και για ανάλογα περιθωριακές ασήμαντες απόψεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία (αλλά τις δεύτερες, στο μοντάζ της Συγγρού, τις έφαγε το σκοτάδι)».«Ας μην κουράζονται. Συνηθισμένα τα βουνά από τις λάσπες» κατέληξε ο Π.Τατσόπουλος.

Αντιπαράθεση σχετικά με την επίρριψη ευθύνης για την εξαφάνιση του Χρ. Ξηρού

Την καυστική αντίδραση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και της ΕΛ.ΑΣ., προκάλεσαν δημοσιεύματα με βάση πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίες εμμέσως επιρρίπτουν ευθύνες στην Αστυνομία για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, αφού δεν φρόντισαν να τον επιτηρούν κατά τη διάρκεια της άδειας που έλαβε από τις φυλακές.

Πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. απαντώντας στις θέσεις που διατύπωσαν οι πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν τα εξής: «Στην Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για την παρακολούθηση κρατουμένων στους οποίους χορηγείται άδεια. Η άδεια χορηγείται εφόσον το αρμόδιο συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, έχει κρίνει ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής ή ύποπτος για την τέλεση νέου εγκλήματος. Σε περίπτωση άλλωστε διαφωνίας του δικαστικού λειτουργού αποφαίνεται αμετάκλητα το αρμόδιο δικαστήριο (οικείο δικαστήριο Εκτελέσεως Ποινών) ως συμβούλιο. Άρα, η άδεια χορηγείται με κυρίαρχο ρόλο των δικαστικών λειτουργών χωρίς παρέμβαση ή προηγούμενη ερώτηση προς την αστυνομία. Η ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. αφορά τον έλεγχο και μόνο της τήρησης των περιοριστικών όρων διαμονής, όπως η εμφάνιση στα οικεία αστυνομικά τμήματα. Και προφανώς δεν περιλαμβάνει κανενός είδους παρακολούθηση κρατουμένων που βρίσκονται σε άδεια. Αντί λοιπόν κάποιοι να παραβλέπουν την υφιστάμενη νομοθεσία για να αποσείσουν τις ευθύνες τους θα ήταν καλύτερο να ήταν πιο προσεκτικοί κατά την εφαρμογή της».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ