Φόρουμ κινήσεων και προσωπικοτήτων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Φόρουμ κινήσεων και προσωπικοτήτων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Σε μετωπικό σχήμα ενόψει και των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων που επέρχονται το νέο έτος, επιδιώκει να μετατρέψει το «Φόρουμ προσωπικοτήτων και κινήσεων» που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εξειδίκευση του κυβερνητικού του προγράμματος.

To θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, όπως συζητήθηκε και το θέμα των υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττει αρνήσεις κορυφαίων στελεχών. Στη συνεδρίαση, επίσης, ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσίασε κεφάλαια των θέσεων του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου έχει ορίσει επτά θεματικές ενότητες για την εξειδίκευση του Προγράμματος και συγκεκριμένα: Άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, πολιτισμική αναγέννηση, δημοκρατική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, διαδικασίες ακύρωσης του Μνημονίου και διαχείρισης του χρέους, προστασία της εργασίας και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τέλος μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο εφαρμογής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τις θέσεις επεξεργάζεται η Μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, ενώ η κάθε παρουσίαση θα ξεκινά με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Στο Φόρουμ θα κληθούν Πανεπιστημιακοί, νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, φορείς και άτυπες οργανώσεις κινημάτων, αλλά και προσωπικότητες από το χώρο των επιστημών και του πολιτισμού. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει τις επαφές με τους σημαντικότερους εξ αυτών , όπως θα πραγματοποιήσεις τις επαφές και με πρώην πολιτικούς που η Κουμουνδούρου επιδιώκει να εντάξει στο εγχείρημα.

Η αρχή, πάντως, αναμένεται να γίνει με τις κινήσεις της Αριστεράς, που κινούνται περιμετρικά του ΣΥΡΙΖΑ και επειδή προφανώς δεν μπορούν να συγκροτήσουν βιώσιμο κοινοβουλευτικά πολιτικό φορέα, επιλέγουν τη μορφή της εκλογικής συνεργασίας μαζί του.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ηγεσία του κόμματος θα συναντηθεί με την «Αριστερή Προοπτική» των πρώην στελεχών της ΔΗΜΑΡ Ανδρέα Νεφελούδη, Στέφανου Μπαγεώργου, Θανάση Ζαχαρόπουλου, Γιώργο Κασαπίδη κ.α., προκειμένου να ανακοινώσουν την προσχώρησή τους στο Φόρουμ.

Παρόμοια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και με την «Κοινωνία Πρώτα» των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη, Πάρι Μουτσινά και Θόδωρου Παραστατίδη, που επίσης θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσχωρώντας στο Φόρουμ.

Έως τις 25 Ιανουαρίου αναμένεται, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προγραμματισμό, σχετική συμφωνία και με την «Κοινωνική Συμφωνία» της Λούκας Κατσέλη.

Ιδιαίτερη σημασία θα έχει και η συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά και την Κίνηση «Πράττω», καθώς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει σε μεγάλη εκτίμηση τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, τον οποίο αν κέρδιζε τις εκλογές του 2012 προγραμμάτιζε να ορίσει υπουργό Εξωτερικών, κάτι που προγραμματίζει και αν το κόμμα του κερδίσει τις προσεχείς εκλογές. Ο Ν. Κοτζιάς, πάντως, ως ισχυρή προσωπικότητα, συγκρούεται με την Κουμουνδούρου όταν έχει-και έχει συχνά-για θέματα τακτικής και στρατηγικής διαφορετική άποψη, έστω και αν δυσαρεστεί «κύκλους του περιβάλλοντος».

Στόχος, επίσης, να ενταχθούν στο Φόρουμ πρώην υπουργοί και πρώην βουλευτές που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Η Κουμουνδούρου έχει ορίσει ως χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της εξειδίκευσης του Προγράμματος τον Μάρτιο, καθώς φοβάται το ενδεχόμενο να την προλάβουν πολιτικές εξελίξεις, με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, είτε νωρίτερα, αν η τρόικα επιμείνει στην ψήφιση νέων μέτρων και το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Με το πέρας των διαδικασιών, ωστόσο, θα οριστεί (ή θα…εκλεγεί) μόνιμο ηγετικό όργανο του Φόρουμ, που ουσιαστικά θα σηματοδοτεί κοινή κάθοδο με νέο μετωπικό σχήμα-υπό τον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως –στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ