Βλέπουν ελάφρυνση χρέους πριν από τις κάλπες

Βλέπουν ελάφρυνση χρέους πριν από τις κάλπες

«Πρώτα θα ενεργοποιηθούν οι αποφάσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μετά θα ακολουθήσει η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές», δηλώνει στέλεχος του Ευρωσυστήματος, αναφέροντας πως το τελικό χρονοδιάγραμμα της επιστροφής της χώρας στις αγορές θα εξαρτηθεί τόσο από την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής όσο και από τις «ευαίσθητες» πολιτικές διεργασίες στην Ευρώπη.

Πάντως, κοινοτικά στελέχη θεωρούν ως την πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τη Δευτέρα 5 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Κυβερνητικά στελέχη και γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, αποσαφηνίζουν ότι το χρονικό διάστημα έως τον Ιούλιο 2014 θα κρίνει την προσπάθεια όλης της προηγούμενης τριετίας. Συγκλίνουν δε στο ότι κατά το διάστημα αυτό το πολιτικό κλίμα στην ΕΕ, λόγω της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές ενδεχομένως να μην είναι ευνοϊκό για την Ελλάδα. Κάποιοι μάλιστα εξ’ αυτών εκφράζουν την ανησυχία ότι και οι συνθήκες στις διεθνείς χρηματαγορές θα έχουν μεταβληθεί προς το δυσμενέστερο και φέρνουν ως παράδειγμα την αύξηση του κόστους δανεισμού της Γερμανίας και των ΗΠΑ που επιδρά αρνητικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι το πότε και το πως η Ελλάδα θα βγει για δανεισμό στις αγορές δεν αποτελεί ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, καθώς πρόκειται για μία τεχνική διαδικασία που προϋποθέτει ότι θα προηγηθούν συγκεκριμένες αποφάσεις από την ΕΕ και μία δεδομένη προπαρασκευή.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα μπορούσε να ευοδωθεί εντός του 2014, ενώ η τρόικα εκτιμά πως θα γίνει το 2015. Οι ίδιοι σημειώνουν εξάλλου ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει χαρακτηρίσει ως «μεγάλο στοίχημα» τη δυνατότητα να βγει η χώρα το 2014 στις αγορές, χωρίς να την έχει προεξοφλήσει.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ