Καψής: Άμεσα το νέο πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ

Καψής: Άμεσα το νέο πρόγραμμα της ΝΕΡΙΤ

Την άμεση λειτουργία του νέου φορέα δημόσιας τηλεόρασης με καινούριο πρόγραμμα προανήγγειλε ο Παντελής Καψής σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Ο υφυπουργός-αρμόδιος για την ραδιοτηλεόραση αναφέρθηκε στο ανταποδοτικό τέλος για την ΝΕΡΙΤ επισημαίνοντας πως το κόστος είναι χαμηλότερο από το προηγούμενο καθεστώς.

«Το ανταποδοτικό τέλος είναι πολύ μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο. Άρα, μιλάμε για ένα πολύ χαμηλότερο κόστος. Επιπλέον, αυτή την στιγμή παρέχονται υπηρεσίες. Μόνο οι αθλητικές μεταδόσεις, οι ταινίες, οι συναυλίες και τα ξένα σίριαλ έχουν ένα κόστος, το οποίο καλύπτεται από την δημόσια τηλεόραση. Το βασικό είναι ότι ο προϋπολογισμός της ΝΕΡΙΤ, της νέας τηλεόρασης όπως θα λέγεται -αυτό τον αποφασίσει το εποπτικό συμβούλιο-, είναι 101 εκατομμύρια ευρώ, όσον αφορά στο 2014.

Υπάρχει μείωση, από τα 240 εκατομμύρια στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 3 ευρώ το μήνα. Θα μπορούσαμε να το ξεκινήσουμε τον Μάρτιο, που θα είναι το επίσημο ξεκίνημα της ΝΕΡΙΤ και το ανταποδοτικό τέλος να είναι 3,5 ευρώ. Επειδή θα παραμείνει στα 3 ευρώ και για το 2015 και για το 2016, το μοιράσαμε μέσα στον χρόνο, από την 1η Ιανουαρίου, καλύπτοντας έτσι και το κόστος αυτών των δύο μηνών, που το πρόγραμμα δεν τόσο πλούσιο, όσο θα είναι όταν θα αρχίσει  επίσημα. Ωστόσο, είναι σημαντικό και αυτό».

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της λειτουργιάς του νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης ο κ. Καψής τόνισε ότι η γραφειοκρατία  καθυστερεί τις διαδικασίες στελέχωσης του καινούριου καναλιού ενώ εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για άμεση εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος.

«Το πρόβλημα σε όλη αυτή την ιστορία δυστυχώς είναι η τεράστια γραφειοκρατεία. Για παράδειγμα, οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ έχουν μια διαδικασία, την οποία δεν μπορούμε να συντομεύσουμε. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή, το επίσημο λανσάρισμα θα γίνει αρχές Μαρτίου.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο για να υπάρξει το καινούργιο πρόγραμμα. Ήδη από τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίζει το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, καθώς θα περάσει και στην ευθύνη της ΝΕΡΙΤ να εμπλουτίζεται, κάθε εβδομάδα, με καινούργια στοιχεία και κάποια στιγμή θα γίνει η επίσημη παρουσίαση, μέσα από μια διαφημιστική καμπάνια».

Τέλος έδωσε διευκρινίσεις σχετικά και με το κόστος της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης,

«Το κόστος των αποζημιώσεων είναι περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχει υπολογιστεί ακόμη. Τους δύο πρώτους μήνες η δημόσια τηλεόραση κόστισε 2 – 3 εκατομμύρια ευρώ. Δεν γνωρίζω ακριβώς το ποσό. Εξαρτάται από το τι θα υπολογίσει κανείς. Δεν βάζω μέσα για παράδειγμα το champions leuage, το οποίο είχε πληρωθεί.

Επειδή έγιναν κάποιες προσ��ήψεις και υπήρξαν και κάποια έξοδα για την προεδρία, μπορεί να φτάσει τα 10 έως και τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορώ να σας πω αυτήν την στιγμή το συνολικό ποσό, αλλά πάντως αυτά που έχω ακούσει για 150, 200 και 400 εκατομμύρια ευρώ… Στην Βουλή μάλιστα ειπώθηκε 200 εκατομμύρια ευρώ… Εγώ λέω ότι θα είναι πολύ κάτω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ