Αιχμές Κάντα για υπουργούς

Αιχμές Κάντα για υπουργούς

Έμμεσες αιχμές ακόμη και για δωροδοκία υψηλόβαθμων πολιτικών στελεχών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αφήνει ο προφυλακισμένος πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών Αντ.Κάντας ενώπιον των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η απολογία του παλιού στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου -και για ένα διάστημα και του Γιάννου Παπαντωνίου- διαρκεί ήδη τρεις ημέρες και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Μέχρι σήμερα έχουν βγει στην επιφάνεια πολλά στοιχεία για τα ποσά των μιζών που διαχειρίστηκε ο Αντ.Κάντας, αλλά και για τα πρόσωπα που τον δωροδόκησαν. Την Τετάρτη, στο δεύτερο μέρος της απολογίας ενώπιον των ανακριτών Μάλλη και Σταυρόπουλου είχε αναφερθεί σε πέντε αντιπροσώπους εταιριών, οι οποίοι τον δωροδόκησαν. Χθες μίλησε για άλλους τρεις.

Κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει αυτή η έρευνα, καθώς, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, αν τα στοιχεία που δίνει το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Άμυνας «κουμπώσουν» με λογαριασμούς και με άλλα ευρήματα που έχουν οι δικαστικές αρχές δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει να έρθουν στην επιφάνεια νέα ονόματα κατηγορουμένων, ακόμα και νέα εντάλματα σύλληψης, όπως αυτό που εκδόθηκε για τον Αντ.Κάντα, όταν εντοπίστηκε ο λογαριασμός με τα 12,7 εκατ. δολάρια στη Σιγκαπούρη.

Κατά την χθεσινή, τρίτη ημέρα της απολογίας του ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών άνοιξε ένα ακόμα κεφάλαιο, αυτό της δωροδοκίας υπουργών, καθώς ο προφυλακισθείς δέχθηκε σωρεία ερωτήσεων για το αν έχει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν δωροδοκηθεί υπουργοί που ήταν πάνω από αυτόν.

«Δεν έχω αποδείξεις για υπουργούς» φέρεται να είπε ο Αντ.Κάντας ενώπιον των δυο ανακριτών, υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι «θεωρώ απίθανο αφού έπαιρνα εγώ να μην έπαιρναν οι πιο πάνω από εμένα και κάποιοι κάτω από εμένα», κάνοντας λόγο για τα μέλη των επιτροπών αξιολογήσεων που έβαζαν την υπογραφή τους δίνοντας το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι όποιες εξοπλιστικές συμβάσεις.

Η θητεία του Αντ.Κάντα στη Διεύθυνση Εξοπλισμών

Στη νευραλγική θέση του Γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών από το Δεκέμβριο του 1996 και έως τον Απρίλιο του 2000 θήτευσε ο Αντ.Κάντας, ενώ από το 2000 και έως το 2002 συνέχισε να υπηρετεί σε αυτή τη διεύθυνση από τη θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή.

Την περίοδο εκείνη η Ελλάδα επεξεργάστηκε και πραγματοποίησε ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο και ακριβό εξοπλιστικό πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονταν και τα υποβρύχια U 214.

Ιεραρχικά ανώτεροι του Αντ.Κάντα το επίμαχο χρονικό διάστημα ήταν ο Γιάννης Σμπώκος, ως Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών και πάνω από αυτόν ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, από τον Δεκέμβριο του 1996 έως και τον Απρίλιο του 2000.

Μετά τις εκλογές του 2000 και μέχρι τον Οκτώβριο 2001 ο Άκης Τσοχατζόπουλος παραμένει υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Γιώργος Κολλίρης Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών για εννιά μήνες και ο Αντ.Κάντας συνεχίζει στην θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, πέφτοντας στο «νούμερο 3» της ιεραρχίας.

Μετά τον ανασχηματισμό του Οκτωβρίου του 2001 υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιάννος Παπαντωνίου, Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών ο Σπύρος Τραυλός. Μέχρι τον Απρίλιο του 2002 παραμένει στη θέση του αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ο Αντ.Κάντας, οπότε και παραιτείται.

Η σύλληψη για τη σύμβαση «Ερμής»

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, πάντως, ο Αντ.Κάντας είχε συλληφθεί και πάλι για έμβασμα 500.000 ευρώ που φέρεται να αποτελεί μίζα της Siemens για τις τηλεπικοινωνίες του στρατού («Ερμής»). Τότε είχε ισχυρισθεί ότι το ποσό αυτό προέρχεται από πώληση πινάκων, ωστόσο ο υπεύθυνος της γκαλερί που επικαλέστηκε τον είχε διαψεύσει.

Ο ανακριτής του επέβαλε περιοριστικό όρο και όρισε εγγύηση 500.000 ευρώ, ποσό το οποίο ο Αντώνης Κάντας δήλωσε τότε ότι δεν έχει να πληρώσει και πως για να το καταβάλει θα πρέπει να βάλει υποθήκη το σπίτι του.

Σήμερα, δυόμισι μήνες αργότερα, ο ίδιος δηλώνει στους ανακριτές ότι έχει στην κατοχή του ποσό που αγγίζει τα 16 εκατ. δολάρια από μίζες, τις οποίες προτίθεται να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ