Χατζηδάκης: Δεν ήταν καθόλου εύκολη διαπραγμάτευση

Χατζηδάκης: Δεν ήταν καθόλου εύκολη διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, μίλησε στον Realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, για την νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την συνέχιση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

«Η ρύθμιση είναι δύο ταχυτήτων. Υπάρχει αυτό που έχει συζητηθεί σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια, τις αντικειμενικές αξίες, υπάρχει και ο νόμος Κατσέλη», είπε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης και συνέχισε:

«Πιο ευνοϊκή ρύθμιση σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχει. Αυτή που είχαμε μέχρι τώρα κάλυπτε και ανθρώπους που δεν έπρεπε να καλύπτει».

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπημένη λύση. Από τη μία είναι αυτοί που έχουν ανάγκη, από την άλλη είναι αυτοί που έχουν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν. Πάμε σε έναν μεσαίο δρόμο. Δεν θα γίνει πλειστηριασμός και λέμε, ο κάθε ένας να δίνει το 10%. Να σταματήσουν τα δάνεια να γίνουν κόκκινα και να σταματήσει και η τρόικα να μας λέει ότι έχετε αρνητική κουλτούρα πληρωμών», σχολίασε ακόμα ενώ σχετικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα είπε: «η διαπραγμάτευση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Ξεκίνησαν από την πρόταση να μην έχουμε καθόλου προστατευτικές ρυθμίσεις, παρά μόνο τον νόμο Κατσέλη».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «η προστασία η οποία υπήρχε προηγουμένως ήταν για την πρώτη κατοικία. Δεν ήταν για την εξοχική κατοικία. Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι πτωχοί καλύπτονται. Τα μεσαία εισοδήματα και πάνω από τα μεσαία εισοδήματα, καλύπτονται με την ρύθμιση αυτή, η οποία από πλευράς αντικειμενικής αξίας καλύπτει το 90% των σπιτιών. Από εκεί και πέρα, κάποιοι θα μείνουν ακάλυπτοι».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ