ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης: Έχουν επιτευχθεί οι μνημονιακοί στόχοι

ΒΙΝΤΕΟ-Μητσοτάκης: Έχουν επιτευχθεί οι μνημονιακοί στόχοι

 

“Ως προς τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δις ευρώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει καμία εκκρεμότητα. Η τρόικα θεωρεί ότι ο πρώτος στόχος της τοποθέτησης 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς κινητικότητας έχει επιτευχθεί”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “στον ενικό” αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

“Αυτή ήταν και η μεγάλη πρόκληση, όπως θυμάστε και από το δράμα της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου όταν οι κάμερες ήταν μονίμως έξω από του υπουργείου. Τότε ήμασταν στο μηδέν και καταφέραμε να πετύχουμε αυτό το στόχο και να δώσουμε στη κυβέρνηση ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα, να μην υπάρχουν ουσιαστικά τώρα εκκρεμότητες τώρα ως προς τα ζητήματα διοικητικής μεταρρύθμισης”.

 

“Η χώρα μας έχει αναλάβει δύο βασικές δεσμεύσεις μέχρι το τέλος 2014. 15.000 απολύσεις συνολικά μέχρι το τέλος του 2014 και 25.000 συνολικά στην κινητικότητα –η αρχική δέσμευση της χώρας ήταν μέχρι το τέλος του έτους , έχουμε πάρει μια άτυπη παράταση, εκτιμώ ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο. Πιστεύω ότι τα πράγματα στο υπουργείο έχουν μπει σε ένα σωστό δρόμο, όχι μόνο ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά η επίτευξη των μνημονιακών στόχων μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε και με τα ουσιαστικά ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθισης” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ερωτηθείς από πού θα γίνουν οι  4.000 απολύσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε: “2.500 από την ΕΡΤ, περί τις 1000 από πειθαρχικές υποθέσεις ή υποθέσεις ιατρικών περιστατικών που απομακρύνονται υπάλληλοι. Έχουμε κάποιες εκκρεμότητες μέχρι το τέλoς του έτους . Εκκρεμεί η διαπραγμάτευση για τα ΕΑΣ , εκτιμώ ότι και αυτή τη συζήτηση θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο ώστε να εκταμιευθεί η δόση , θα υπάρχουν ενδεχομένως και από εκεί κάποιες απομακρύνσεις .Και υπάρχει και ένα σχέδιο του υπουργείου το οποίο ενδεχομένως να προλάβουμε να το καταθέσουμε και πριν από τα Χριστούγεννα, που αφορά στο κλείσιμο κάποιων μικρότερων νομικών προσώπων  ιδιωτικού δικαίου που θα προσμετρηθούν στον τελικό στόχο των 4.000”.

“Αυτή τη στιγμή και να υπάρξει μια μικρή χρονική υστέρηση , δεν εκτιμώ ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση στην παρούσα χρονική συγκυρία” συμπλήρωσε.

 

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι οργανισμοί θα κλείσουν, εκτός από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας που είναι ήδη γνωστό ότι θα οδηγηθεί στο “λουκέτο”, ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε: “Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται κάποιοι μικρότεροι φορείς. Θα ανακοινωθούν πριν από τα Χριστούγεννα. Θα είναι το πρώτο κύμα καταργήσεων φορέων .  Θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο μια πιο εμπεριστατωμένη δουλειά που αφορά στην αξιολόγηση συρρίκνωση νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, δεν εκτιμώ ότι θα υπάρχει εκεί κάποιο κλείσιμο,  αλλά πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο για συρρίκνωση προσωπικού”

 

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις που θα λάβουν όσοι απομακρυνθούν,  ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Κανείς δεν φεύγει χωρίς να πάρει τίποτα. Οι εποχές των χρυσών εθελούσιων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Δεν εκτιμώ ότι θα δούμε εθελούσιες εξόδους όπως αυτές που είχαμε δει στο παρελθόν. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ας περιμένουμε να δούμε την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. Πιστεύω ότι θα κλείσει θετικά για τη χώρα”.

 

Δείτε το βίντεο από το STAR

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ