Τριπλή πίεση στον Σαμαρά

Τριπλή πίεση στον Σαμαρά

Εβδομάδα των… Παθών, εν μέσω Χριστουγέννων, ξεκινά για την κυβέρνηση που μπαίνει σε μία τριπλή κοινοβουλευτική μάχη, έχοντας απέναντί της την τρόικα με στυλωμένα τα πόδια, βουλευτές που δηλώνουν έτοιμοι για όλα και ένα ΠΑΣΟΚ σε νευρική κρίση.

Η τριπλή κοινοβουλευτική δοκιμασία για την κυβέρνηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την κερδισμένη μάχη του Αντώνη Σαμαρά στην ψήφο εμπιστοσύνης, με τον πολιτικό χρόνο, ωστόσο, να έχει κυλήσει αργά και βασανιστικά για την κυβέρνησή, εν μέσω δύσκολων συζητήσεων με την τρόικα -συζητήσεων που ακόμη δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα για το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον στενέψει και η απόφαση των δανειστών να παραπέμψουν το θέμα στους πολιτικούς τους προϊσταμένους δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία θα σταθμίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφού πλέον στο «παιχνίδι» μπαίνουν οι δικοί του συνομιλητές, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Όλι Ρεν.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών κλείνει μέσα στις επόμενες ώρες, τυπικά για την Αθήνα, αφού χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν και η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει με τέτοιο τρόπο που δεν θα δημιουργήσει τυχόν επιπλοκές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίζονται όλο και πιο προβληματισμένοι: Δεν έχουν καμία εικόνα των συνομιλιών με την τρόικα και ουδείς γνωρίζει τι θα κληθεί να ψηφίσει -ενδεχομένως και μέσα από μια απλή τροπολογία- για το θέμα των πλειστηριασμών.

Το κλίμα είναι ήδη βαρύ λόγω του φόρου ακινήτων. Ο Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε χθες στους φορείς της αγοράς ακινήτων, στέλνοντας μήνυμα προς τους βουλευτές επί της ουσίας, ότι δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις σαν και αυτές που ζητούν ορισμένοι βουλευτές για τα κτίσματα που είναι ξενοίκιαστα, ενώ πρόβλημα δημιουργήθηκε όλο το προηγούμενο 48ωρο και με τα όσα κυκλοφόρησαν για τις κατασχέσεις λόγω οφειλών στην εφορία ή για τις «επιδρομές» στα σπίτια ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν δηλωθεί ως έδρα της εταιρείας.

Μόλις χθες το βράδυ έσπευσε στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, ωστόσο η «ζημιά» είχε ήδη γίνει για την κυβέρνηση και για τους περισσότερους βουλευτές που δεν είχαν σαφή εικόνα για το τι θα ισχύσει τελικά.

Στην ψηφοφορία για τον φόρο ακινήτων στα τέλη της εβδομάδας, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αναμένει εκπλήξεις. Αυτό, όμως, δεσμεύει μόνο τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, αφού το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή μοιάζει με… κινούμενη άμμο, προκαλώντας μεγάλους πονοκεφάλους στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η δύσκολη Τετάρτη

Πριν φύγουν για τις εκλογικές τους περιφέρειες, οι κυβερνητικοί βουλευτές καλούνται την Τετάρτη να αντιμετωπίσουν στην Ολομέλεια όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό, καθώς αρκετοί «γαλάζιοι» δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τα όσα έχουν προηγηθεί στο θέμα των υποβρυχίων, με τη στήριξη που έχει δώσει απλόχερα το Μαξίμου στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποτελούν έναν μεγάλο πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές της κυβερνητ��κής πλειοψηφίας. Οι «γαλάζιοι» γκρινιάζουν για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι τώρα το πρωθυπουργικό επιτελείο απέναντι στο θέμα και οι «πράσινοι» βλέπουν μία καλή ευκαιρία να συσπειρωθούν κάπως εν μέσω έντονων διεργασιών στους κόλπους του κόμματός τους, με κινήσεις συγκεκριμένων βουλευτών, οι οποίοι «χρεώνονται» στο άρμα Παπανδρέου. Η διαδικασία, πάντως, της φανερής ψηφοφορίας διευκολύνει σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου, όπου υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Ο κ. Σαμαράς, με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», έσπευσε να ξορκίσει κάθε σενάριο εκλογών ή πολιτικών εξελίξεων που θα προέλθουν από την παρούσα βουλή και θα οδηγήσουν σε μία άλλη κυβέρνηση. Ωστόσο, το «πολιτικό ατύχημα» παραμένει στο τραπέζι όλων των συσκέψεων με τους στενούς του συνεργάτες, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και οι πλέον προνομιακοί του συνομιλητές γνωρίζουν ότι σε έναν βαθμό πλέον, οι όποιες εξελίξεις στην κυβέρνησή του δεν εξαρτώνται από τον ίδιο ή τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ