Η αποτίμηση της συνάντησης Βενιζέλου-τρόικας

Η αποτίμηση της συνάντησης Βενιζέλου-τρόικας

 

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες επισημαίνουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν την συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των δανειστών ως μια κίνηση ουσιαστικής πολιτικής στήριξης της διαπραγματευτικής προσπάθειας της Κυβέρνησης, η οποία έρχεται μετά τις επαφές του κ. Βενιζέλου με τους κκ Ρεν και Σόιμπλε καθώς και τη συνάντηση που είχαν οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος με τον κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενο της συνάντησης του κ. Βενιζέλου με την τρόικα ήταν, βέβαια, το ζήτημα των πλειστηριασμών, που-όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ- “έχει αποκτήσει εμβληματικές διαστάσεις”, αλλά και συνολικά το “τετράπτυχο”:

Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα

Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές

Ναι στα μέτρα στήριξης των ευπαθών ομάδων

Ναι στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, από τη συζήτηση φάνηκε επίσης ότι “έχει ισχυρές βάσεις η θέση που διατυπώνει ο κ. Βενιζέλος ότι η επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους μπορεί να γίνει πριν τις ευρωεκλογές, τον Απρίλιο, με την οριστικοποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων του 2013”.

Κύκλοι κοντά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι ήδη  φαίνεται η αλλαγή στους ρυθμούς της κυβέρνησης που από τώρα μέχρι τις δημοτικές κι ευρωπαϊκές εκλογές είναι αποφασισμένη να αναλαμβάνει κάθε εβδομάδα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Όπως επισημαίνουν, την εβδομάδα που πέρασε  το ΠΑΣΟΚ επέμενε σε δύο θέματα : Το σχέδιο «κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα»,  την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που. σημειώνουν, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις το ΠΑΣΟΚ.

 

Εξεταστική για τα ναυπηγεία/ υποβρύχια

 

Την ίδια στιγμή,  ο κ. Βενιζέλος περιμένει τη συζήτηση  της ερχόμενης Τετάρτης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί εξεταστικής επιτροπής για τα ναυπηγεία / υποβρύχια.  “Όσα είπε σχετικά σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη Δευτέρα είναι μικρό δείγμα των σημείων στα οποία θα αναφερθεί με βασικό αντικείμενο το ρόλο και τις διασυνδέσεις του κ. Τσίπρα και του στενού του κύκλου” τονίζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Το πρόγραμμα Βενιζέλου

 

Ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με τη συμμετοχή του κ. Λαβροφ για όλα τα μεγάλα ανοικτά διεθνή θέματα. Την Τρίτη συνέρχεται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων με θέμα  τη διεύρυνση ( ΠΓΔΜ, Αλβανία, Σερβία, Τουρκία) και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναμένεται να επιστρέψει ξημερώματα Τετάρτης κατευθείαν για τη συζήτηση  στη Βουλή.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ