Διαφώνησαν στο Κυπριακό, κάθισαν στο τραπέζι για την ΑΟΖ

Διαφώνησαν στο Κυπριακό, κάθισαν στο τραπέζι για την ΑΟΖ

 

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

 

Καμία μετατόπιση στις θέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό δεν έδειξε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην επίσκεψη αστραπή που πραγματοποίησε στην Αθήνα. Όσο και αν ο ίδιος δηλώνει λάτρης της Αθήνας του Αριστοτέλη και της Ακρόπολης (ζητά πάντα στο ξενοδοχείο δωμάτιο με θέα τον Ιερό βράχο) στις τοποθετήσεις του δεν άφησε να διαφανεί ότι υπάρχει ελπίδα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Διότι αυτό που ζητά η τουρκική πλευρά είναι να υπογραφεί το κοινό ανακοινωθέν χωρίς να κοιτάζουμε τις λεπτομέρειες διότι ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο. Μόνο που αυτές οι «λεπτομέρειες», όπως η αποδοχή του όρου «ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία», είναι για την ελληνική πλευρά η ουσία των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε η σπουδή να κλείσει το θέμα δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς, όταν η οικονομική κρίση είναι ακόμη αναγκαστική προτεραιότητα.

Το άλλο μεγάλο θέμα που προέκυψε από τις επαφές είναι ότι για πρώτη φορά ο Ελληνας και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έθεσαν το θέμα της ΑΟΖ. Μέχρι τώρα η Αποκλειστική οικονομική ζώνη ήταν αντικείμενο διαβουλεύσεων των διερευνητικών επαφών που γίνονταν σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Η αναβάθμιση σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, όπως επίσης και το γεγονός ότι η συζήτηση δεν αφορούσε μόνο το Αιγαίο αλλά όλη την Ανατολική Μεσόγειο κρύβει μια μικρή λέξη: Το Καστελόριζο. Ελληνικές διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι οι Τούρκοι αποδέχτηκαν ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για αυτό και κάθισαν στο τραπέζι.

Ο Α. Νταβούτογλου έχει άλλη άποψη για το Καστελόριζο και η ιστορία έχει δείξει ότι οι απόψεις του δεν αλλάζουν εύκολα.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ