Εξηγήσεις για το “πόθεν έσχες” δίνει ο Παπαντωνίου

Εξηγήσεις για το πόθεν έσχες δίνει ο Παπαντωνίου

Για εξηγήσεις σχετικά με το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, για το έτος 2010 και για το ίδιο αδίκημα (που με βάση παλαιότερο νόμο διωκόταν ως πλημμέλημα) για το 2009, καλείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμύνης, Γιάννος Παπαντωνίου, από την εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου.

Πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωματική έρευνα, στην υπάρχουσα ποινική δίωξη του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008 , για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγος του, Σταυρούλα Κουράκου, έχουν απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα από τον Απρίλη του 2013.  

Η κλήση αφορά το ποσό των περίπου 1,33 εκατομμυρίων ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζες της Ελβετίας και δεν είχαν δηλωθεί ούτε το 2008, ούτε τα επόμενα έτη.

Προ μηνός ο κ.Παπαντωνίου είχε διωχθεί και για φοροδιαφυγή για την περίοδο  2000-2010, η οποία  προέκυψε μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ για τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του.

Η εισαγγελέας Παπανδρέου μελέτησε το πόρισμα και κατέληξε ότι σε βάρος του πρώην υπουργού πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή κατ´ εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος και κατά της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, σε βαθμό κακουργήματος για το ίδιο αδίκημα εξαιτίας των 1,333 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τράπεζα της Ελβετίας. 

Παρά το εξαιρετικά υψηλό ποσό της φοροδιαφυγής, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι για να ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος θα πρέπει το μη δηλωθέν εισόδημα να ξεπερνά τις 150.000 ευρώ ετησίως. Ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απέκρυπτε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ. Επίσης ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του δεν διώκονται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αν και μέσω της λίστας Λαγκάρντ εντοπίστηκαν 1,333 εκατ. ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία το 2000. Ωστόσο η φοροδιαφυγή αποτελεί βασικό αδίκημα σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από το 2005 και μετά που άλλαξε ο σχετικός νόμος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ