Συνάντηση Βαρβιτσιώτη-Mengyong

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη- Mengyong.

Με τον υφυπουργό Μεταφορών της Κίνας, αρμόδιο για θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, Weng Mengyong, συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο περιθώριο των εργασιών της 28ης Συνόδου της Ολομέλειας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Η συνάντηση, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολύ θετικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο,, όπου ο κ. Βαρβιτσιώτης εκπροσωπεί τη χώρα μας, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Κατά τη διάρκειά της, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, δίνοντας έμφαση στη μακραίωνη πολιτισμική παρουσία και προσφορά που έχουν να επιδείξουν Ελλάδα και Κίνα, στάθηκε στην στρατηγική συνεργασία που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, μέσω της παρουσίας της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.

«Η παρουσία της Cosco, τα τελευταία χρόνια, έχει θέσει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας σε μια νέα αναπτυξιακή διάσταση. Από την πλευρά μας, μόλις προχθές, καταφέραμε να διπλασιάσουμε αυτήν την επένδυση. Επιτύχαμε μια συμφωνία με πολλαπλά οφέλη, τόσο για την ελληνική ναυτιλία , όσο και για την ίδια τη κοινωνία, δημιουργώντας έσοδα και θέσεις εργασίας, σε μια πολύ δύσκολή περίοδο για τη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόθεσή μας τώρα είναι να εμβαθύνουμε σε αυτή τη στρατηγική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Κίνα», συμπλήρωσε, ενώ, παράλληλα, προσέθεσε ότι η συνεργασία αυτή αποδεικνύει ότι το κλίμα διεθνώς για τη χώρα αλλάζει, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζεται, πλέον, ως πυλώνας επενδυτικής σταθερότητας.

Ο κ. Weng Mengyong, δήλωσε ότι και εκείνος από την πλευρά του αντιμετωπίζει με πολύ θετικό τρόπο την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά: «Με την ευκαιρία της συνάντησής μας, θέλω να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μας στο πρόσωπό σας, κ. Υπουργέ, για την πολύτιμη συμβολή σας , προκειμένου να επέλθει η τελική συμφωνία μεταξύ COSCO και OΛΠ. Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ευρώπη, εξάλλου, αναφέρω τη συγκεκριμένη επένδυση ως το κατ’ εξοχήν παράδειγμα επιτυχημένης Κινέζικης παρουσίας στη Γηραιά Ήπειρο», υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια της συνάντησης ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για την ανάκαμψη της ελληνικής ναυτιλίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, που εκφράζεται μέσα από τις ολοένα αυξανόμενες παραγγελίες πλοίων από Έλληνες πλοιοκτήτες. «Σήμερα, καταγράφεται μια αυξητική τάση στις παραγγελίες ναυπήγησης νέων πλοίων και πολλοί Έλληνες στρέφονται προς ναυπηγεία της Κίνας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό το λόγο, απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του, επεσήμανε τη σημασία που θα έχει η παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, από την Κεντρική τράπεζα της Κίνας, ενώ, επιπρόσθετα, τον προέτρεψε να μεταβιβάσει και το σχετικό αίτημα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα της αναγνώρισης των Ελληνικών ναυτικών διπλωμάτων από την πλευρά της Κίνας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σήμερα η Ελλάδα αναγνωρίζει τα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας των Κινέζων ναυτικών. «Ζητάμε από την Κίνα, στα πλαίσια της αμοιβαιότητας , να πράξει το ίδιο», τόνισε , με τον κ. Weng Mengyongνα δεσμεύεται να εξετάσει αμέσως το ζήτημα.

Στο τέλος της συνάντησης, ο υφυπουργός Μεταφορών της Κίνας, αρμόδιος για θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, απεύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ .Βαρβιτσιώτη να επισκεφτεί το Πεκίνο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι με χαρά αποδέχεται την πρόσκληση. «Είναι μια ευκαιρία, εξάλλου, να βάλουμε στην ατζέντα θέματα που θα σχετίζονται όχι μόνο με τη ελληνική ναυτιλία , αλλά -ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας- και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ