ΠΑΣΟΚ: Τέσσερις “κόκκινες” γραμμές

ΠΑΣΟΚ: Τέσσερις “κόκκινες” γραμμές

«Ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αξιολογούν από κοινού τόσο την καμπύλη που διαγραφεί η στάση της τρόικας όσο και τις προτάσεις που διατυπώνουν προς την τρόικα οι αρμόδιοι υπουργοί και κυρίως οι κ.κ. Στουρνάρας και Βρούτσης» τονίζεται από το ΠΑΣΟΚ, σε άτυπη ενημέρωση.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη διαρρέονται τα εξής:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Ο κ. Βενιζέλος με τον κ. Σαμαρά βρίσκονται σε συνεχή επαφή και αξιολογούν από κοινού τόσο την καμπύλη που διαγραφεί η στάση της τρόικας όσο και τις προτάσεις που διατυπώνουν προς την τρόικα οι αρμόδιοι υπουργοί και κυρίως οι κκ. Στουρνάρας και Βρούτσης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει:

1. Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων.

2. Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο. των δύο κομμάτων.

3. Προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

4. Όχι ομαδικές απολύσεις.

Οι τέσσερις αυτές κόκκινες γραμμές συνιστούν θεμελιώδη θέση της κυβερνητικής πολιτικής αφενός γιατί στέλνει στην ελληνική κοινωνία μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής εξόδου από τη δύσκολη περίοδο των θυσιών  που έχουν ταυτιστεί στη συνείδηση των πολιτών με το μνημόνιο.

Αφετέρου δε γιατί έτσι ισχυροποιείται η θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και επιβεβαιώνεται το στρατηγικό αδιέξοδο της αντιπολίτευσης και ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ που επενδύει στην αντίδραση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε περίπτωση που ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και ενοχλείται εμφανώς με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μείνει σταθερή στη θέση της «όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα».

Το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει από την αρχή την πολιτική εξόδου από το μνημόνιο. Αγωνιζόμαστε να απαλλαγούμε από το μνημόνιο και θα το πετύχουμε.

Επαφές Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά Κόμματα

Ο κ. Βενιζέλος πραγματοποιεί κύκλο επαφών με ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά κόμματα που μετέχουν στις  κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι επαφές του με την ηγεσία του SPD που θα μετάσχει στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Τέτοιες επαφές έγιναν και πριν  το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και τη συνάντηση του με την κα Μέρκελ.

Συνάντηση με Ολι Ρεν

Ο κ. Βενιζέλος είχε  φιλική συνομιλία στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών  με τον παλιό γνώριμο του  Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν με αντικείμενο την πορεία του  ισχύοντος δεύτερου ελληνικού προγράμματος στη διαμόρφωση του οποίου πρωταγωνίστησαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρεν.

Βλαπτική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ / Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άδικη και βλαπτική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την ευρωζώνη, τη συζήτηση που άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου μέσα από την δημόσια αντιπαράθεση ΔΝΤ / Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΕΚΤ ως προς το ελληνικό πρόγραμμα. Αντιθέτως είναι θετικοί για την Ελλάδα όλοι οι οιωνοί από  τον διεθνή ιδιωτικό τομέα.

Να συνεκτιμηθεί η ρήτρα βαθύτερης ύφεσης

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε πάντα ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι μακροοικονομικοί με κεντρική επιδίωξη την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικοί. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο έλλειμμα με υπονομευμένο τον παρονομαστή, δηλαδή τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης του χρέους.

Γι’ αυτό περιλήφθηκε στο δεύτερο πρόγραμμα η ρήτρα της βαθύτερης ύφεσης που πρέπει να συνεκτιμάται. Στο σημείο αυτό εστίαζε ο κ. Βενιζέλος και πριν τη συμφωνία του Νοεμβρίου 2012 όταν επέμενε να προηγηθεί συμφωνία στο μακροοικονομικό πλαίσιο και να ακολουθήσει συμφωνία για τα μέτρα. Τώρα υπάρχει πλήρης σύμπτωση απόψεων Βενιζέλου – Σαμαρά με όπλο τις επιδόσεις όχι μόνο στο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και στο δημοσιονομικό έλλειμμα που θα κινηθεί κάτω από το όριο του 3%.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλα ούτε και λόγος για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση αυτή.

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών απελευθερώνει παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις και περιορίζει το ΣΥΡΙΖΑ στο ρόλο του υποστηρικτή του συντεχνιασμού και  των χειρότερων όψεων της μεταπολίτευσης.

Καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Σταθερή και επιμονή είναι η γραμμή του ΠΑΣΟΚ και  για μια σειρά από ζητήματα εμβληματικού χαρακτήρα ιδιαίτερα κρίσιμα για ευαίσθητες ομάδες, με κορυφαίο το ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Η σκλήρυνση της στάσης του κ. Χατζηδάκη στις επαφές με την τρόικα οφείλεται εν πολλοίς στην καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ  πώς δεν χωρεί καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

Κοινωνικά δίκαιες οι βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων

Στο ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι χάρη στην αντίδραση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τη καλή συνεργασία με την ΚΟ της ΝΔ επήλθαν σημαντικές βελτιώσεις κοινωνικά δίκαιες. Είναι επίσης εμφανές ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται πόσο άδικες ήσαν οι επιθέσεις κατά του ειδικού τέλους ακινήτων του Σεπτεμβρίου 2011 χάρη στο οποίο, σε καθοριστικό  βαθμό,  η Ελλάδα πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου 2011-13.

Προτεραιότητά μας η ανάσχεση της ανεργίας και η προστασία ευπαθών ομάδων

Το ΠΑΣΟΚ έχει πάντα ως προτεραιότητα του και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ενόψει του νέου ΕΣΠΑ τα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα και ιδίως τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, τα διορθωτικά μέτρα για τους αναπήρους και την ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τους ανέργους και άλλες ακάλυπτος ομάδες.

Οι γκάφες και η στρατηγική αμηχανία του κ. Τσίπρα

Μετά την γκάφα της πρότασης μομφής και του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε ο κ. Τσίπρας λόγω της περίεργης επιλογής του να επιτεθεί στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποβρυχίων / ναυπηγείων, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ως ένδειξη στρατηγικής αμηχανίας  την «πρόσκληση αποστασίας»  που απροκάλυπτα απηύθυνε ο κ. Τσίπρας.

Αρραγής η ενότητα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Η σκληρή αντίδραση του κ. Βενιζέλου απηχεί το σύνολο των μελών της ΚΟ και αυτό θα εκπεμφθεί ως μήνυμα στη συνεδρίαση της ΚΟ που αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω ασθένειας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και έρχεται έτσι πιο κοντά στην έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή και στην κρίσιμη φάση των συζητήσεων με την τρόικα.

Η σύγκρουση αυτή εκτιμά το ΠΑΣΟΚ ότι εντείνει τις πιέσεις και στον κ. Κουβέλη καθώς συμψηφισμοί και ισορροπίες δεν χωρούν στις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας.

Πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά της ευθύνης

Αναδεικνύεται συνεπώς έτσι και πάλι η υπόθεση της «κεντροαριστεράς της ευθύνης» ως εκφραστή μιας πολιτικής προοδευτικής αλλά και καθαρής και υπεύθυνης που παίζει πραγματικό ρόλο για τον τόπο και τους πολίτες, λένε κύκλοι πολύ κοντά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικεύσει τις πρωτοβουλίες στις ποιες έχει  ήδη αναφερθεί ο κ. Βενιζέλος για τις αυτοδιοικητικές και τι ευρωπαϊκές εκλογές.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ