“Δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ καναδέζικο τυρί ως φέτα”

Χαρακόπουλος: “Δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ καναδέζικο τυρί ως φέτα”

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συγκαλέσει σύσκεψη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων, αποδέχτηκε το αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων για συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρης Μελάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ετέθησαν από τους κτηνοτρόφους μία σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν. Ο Αναπληρωτής Υπουργός άκουσε με προσοχή τον προβληματισμό τους και έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις ενέργειες του ΥπΑΑΤ για την εξισωτική αποζημίωση, την ενιαία ενίσχυση, την προστασία της φέτας, αλλά και εν γένει για την υπέρβαση των παθογενειών που ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Απαλλάχτηκαν του φόρου ακινήτων τα κτηνοτροφικά κτίσματα

«Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Διατηρούμε μαζί τους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, και ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία συνάντηση ήταν αυτή που είχαμε σήμερα. Το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε αρκετές παθογένειες που ταλανίζουν χρόνια τον κτηνοτροφικό κόσμο. Για παράδειγμα, δώσαμε οριστική λύση στο πρόβλημα των αυθαίρετων σταβλικών εγκαταστάσεων, οι οποίες νομιμοποιούνται χωρίς κανένα πρόστιμο. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες για την ίδρυση νέων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, χωρίς τη γραφειοκρατία που τους ταλαιπωρούσε στο παρελθόν, με την έκδοση περιβαλλοντικών αδειών. Ενώ απαλλάχτηκαν του φόρου ακινήτων τα κτηνοτροφικά κτίσματα, που με βάση την αρχική πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών θα ήταν δυσβάσταχτος για τους κτηνοτρόφους».

Δεν θα μπει ποτέ στην ΕΕ καναδέζικο τυρί ως φέτα

«Επειδή γίνεται αρκετός θόρυβος και προκαλείται, άνευ λόγου, σύγχυση στους κτηνοτρόφους, αναφορικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ και Καναδά στο σκέλος που αφορά στη φέτα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι:

•             Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να έρθει καναδέζικο τυρί ως φέτα στην ΕΕ. Στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ είναι απόλυτα προστατευμένη η φέτα όπως και όλα τα άλλα προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης.

•             Με τη συμφωνία αυτή προστατεύεται περαιτέρω η φέτα και στην καναδέζικη αγορά. Έτσι όσοι μέχρι σήμερα παρήγαγαν λευκό τυρί και το πουλούσαν ως “ελληνική φέτα” με ελληνική σημαία, κίονες, Ακρόπολη ή μαιάνδρους, δεν μπορούν εφεξής να χρησιμοποιούν ελληνικά σύμβολα, ούτε τον χαρακτηρισμό ελληνική και επίσης πρέπει να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης.

•             Όσοι από τούδε και στο εξής θα μπούνε στο χώρο παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στον Καναδά, αναγκαστικά θα λένε ότι το λευκό τυρί που πωλούν είναι απομίμηση φέτας, είναι φέτα style, είναι τύπου φέτα.

Επομένως με τη συμφωνία αυτή περιορίζεται και στον Καναδά η ανεξέλεγκτη πώληση λευκού τυριού ως ελληνική φέτα. Όσοι, λοιπόν, κινδυνολογούν, παραπλανούν τους κτηνοτρόφους και κερδοσκοπούν πάνω στην αγωνία τους. Οι έντονες αντιδράσεις των Καναδών κτηνοτρόφων σε αυτή την εμπορική συμφωνία είναι ενδεικτικές τόσο για το γεγονός ότι επέρχεται μεγαλύτερη προστασία στην ελληνική φέτα όσο και ότι διπλασιάζονται οι ποσοστώσεις εξαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ στον Καναδά». 

Επιπλέον 28,5 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους της εξισωτικής αποζημίωσης

«Η αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Πέρυσι βρήκαμε τα απαραίτητα κονδύλια, και από 100 εκατομμύρια που είχε περιοριστεί η εξισωτική από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποκαταστάθηκε στα 160 εκατομμύρια ευρώ. Και φέτος, λοιπόν, καταβλήθηκε προσπάθεια και βρέθηκαν οι απαραίτητοι πόροι. Ήδη υπογράφηκε η δέσμευση πίστωσης για επιπλέον 28,5 εκατομμύρια και τις επόμενες μέρες θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους».

 Συνάντηση ΠΕΚ με Διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ για βοσκοτόπους

«Για τους βοσκοτόπους συμφωνήθηκε να υπάρξει συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΚ με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δουν από κοντά την προσπάθεια που καταβάλλεται για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία, έτσι ώστε να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ