Με πακέτο διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο ραντεβού με την τρόικα

Με πακέτο διαρθρωτικών παρεμβάσεων στο ραντεβού με την τρόικα

 

Η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξετάστηκε σε πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου,υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Οι κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί παραμένουν και η όποια διαφορά υπάρχει με την τρόικα θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί,από διαρθρωτικές αλλαγές. 

Ο Πρωθυπουργός  αναχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 20:30 μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις διάρκειας 12 ωρών.

 

 

“Η προετοιμασία πάει καλά, το πλαίσιο είναι σαφέστατο: όχι δημοσιονομικά μέτρα και περικοπές μισθών και συντάξεων, διαρθρωτικές αλλαγές συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, εξερχόμενος από τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και το οικονομικό επιτελείο , στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

“Συζητήσαμε και θέλουμε να προωθήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι πολύ καθαρό το μήνυμα σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ζήτημα των πλειστηριασμών, δηλαδή αυτό που έχουμε πει η πρώτη κατοικία του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού θα προστατεύεται. Αυτό θα γίνει πράξη και θα νομοθετηθεί σαφέστατα. Ζητήματα επίσης που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις δεν θα θιγούν” είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στον τον ειδικό φόρο ακινήτων, ζήτημα που όπως σημείωσε συζητήθηκε διεξοδικά,  επεσήμανε ότι “έχει γίνει μία πολύ καλή δουλειά και υπάρχει σύγκλιση και σχετική ικανοποίηση και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και η συζήτηση στη Βουλή θα αναδείξει την πραγματικότητα των ρυθμίσεων γιατί γράφονται πάρα πολλά που είναι ανακριβή. Εδώ υπήρχαν άνθρωποι που τους είχα δει, παραγωγικοί φορείς που νόμιζαν ότι η επιβάρυνση είναι επί τοις εκατό ενώ είναι επί τοις χιλίοις”.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εξετάστηκε διεξοδικά το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του Υπουργείου Εργασίας για το οποίο τόνισε ότι αφορά σε διαρθρωτικά μέτρα, διαφάνειας, είσπραξης, καθώς και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης .  

Σχετικά με τα θέματα που αφορούν στην αμυντική βιομηχανία, είπε ότι ισχύει το πλαίσιο που έχει πει η κυβέρνηση, δηλαδή “η πρόταση που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κ. Γεννηματά και το υπουργείο Οικονομικώ픨. 

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι  “γεφυρώνεται και εν πάση περιπτώσει εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε την τεράστια επιτυχία η οποία είναι πρωτοφανής. Εδώ η Ελλάδα το 2014 θα είναι όχι μόνο με όρους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εντυπωσιακό επίπεδο αλλά και με όρους δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από την επιτήρηση. Θα είναι κάτω από το 3%. Αυτό πρέπει να εκτιμηθεί”

“Και φυσικά όλοι αυτοί οι στόχοι, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη, είναι στόχοι που απορρέουν  το χρέος. Από τη μελέτη της βιωσιμότητας.  Δεν μπορεί όμως ποτέ να βλέπεις μόνο τον αριθμητή των δημοσιονομικών στόχων, υπάρχει και ένας παρονομαστής  που προβλέπει  ρυθμούς ανάπτυξης. Μόνον έτσι παράγεται το αριθμητικό αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης” πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλα “μέτρα διαρθρωτικά, τα οποία είναι μέτρα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας  της οικονομίας, τα οποία είναι επωφελή  για την κοινωνία διότι είναι μέτρα ,στην πραγματικότητα, μείωσης των τιμών. Οδηγούν στη μείωση των τιμών”.

 

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πολύ σαφείς κόκκινες γραμμές, ο κ. Βενιζέλος απάντησε:

-Όχι νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων

-Ρύθμιση για τον Ενιαίο φόρο ακινήτων αποδεκτή από τις Κ.Ο των δύο κομμάτων

-προστασία πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού

-Όχι ομαδικές απολύσεις.

Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε ότι υπάρχουν επίσης θετικές πρωτοβουλίες. “Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 φαίνεται να είναι τελικά  κάπως μεγαλύτερο ,άρα μπορούμε να αρχίσουμε πλέον τη σταδιακή αποκατάσταση αδικιών και την ενίσχυση κρίσιμων ομάδων. Και επίσης υπάρχουν περιθώρια να ψηφιστούν μέτρα που, σπάζοντας αγκυλώσεις, μπορούν να μειώσουν τις τιμές”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να διεξαχθεί μεγάλη σύσκεψη για τη φοροδιαφυγή και τον έλεγχο στις μεγάλες περιπτώσεις και αυτό θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Στουρνάρας:Θα υπάρχει έγκαιρα λύση

 

Μετά την σύσκεψη ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας,δήλωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει έγκαιρα λύση.

 “Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρούμε λύση έγκαιρα” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει πειστικά διαπραγματευτικά χαρτιά, απάντησε: “Πάντα. Δουλεύουμε σκληρά. Σήμερα είμαστε από το πρωί εδώ”.

Ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το ποια θα είναι είναι βασική δεξαμενή για να εξασφαλιστεί το ποσό των 1,3 δισ ευρώ, τόνισε:

“Είναι κυρίως θέματα του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι θέματα διαρθρωτικά, έχουν να κάνουν με είσπραξη εισφορών αλλά και ορισμένα θέματα, όπως η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου όπου δεν εφαρμόζεται, συγχωνεύσεις οργανισμών και μείωση κόστους.”

 Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε αύριο οριστική συμφωνία με την τρόικα, καθώς όπως υπογράμμισε είναι πολύ νωρίς ακόμα.

 

Σε ότι αφορά τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, είπε ότι αυτό είναι θέμα του κ. Βρούτση, ωστόσο σημείωσε ότι “δεν έχουμε κάποιο ζήτημα ανοιχτό αυτή τη στιγμή. Τα κουβεντιάζουμε μόνο”.

Για τους πλειστηριασμούς και τις αμυντικές βιομηχανίες,  ανέφερε ότι επίσης είναι από τα θέματα τα οποία κουβεντιάζουμε. 

 

“Νοικοκύρεμα” του Ασφαλιστικού

 

Ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί στο Ασφαλιστικό και με τις οποίες εκτιμά πως θα μπορέσει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 600 εκ ευρώ. Σε δήλωσή του μάλιστα έκανε λόγο για “νοικοκύρεμα του Ασφαλιστικού” .

 

“Mε το οργανωτικό νοικοκύρεμα που επιχειρούμε το τελευταίο διάστημα στο ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας, έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε πολύ σημαντικά ποσά, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για αυτή την πολύ κρίσιμη διαβούλευση. Και πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο Εργασίας θα είναι η βασική δεξαμενή από την οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι “η κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία. Το υπουργείο Εργασίας συμβάλλει ιδιαίτερα σημαντικά αυτή την περίοδο”.

Απέφυγε ωστόσο να μιλήσει για ποσά, λέγοντας: “Να μη μιλήσουμε για ποσά. Γνωρίζετε, όμως, ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα σημαντικό”.

Eρωτηθείς στη συνέχεια εάν η τρόικα το δέχεται αυτό, ο κ. Βρούτσης απάντησε: “Είπα ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά”.

 

 

“Οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται”

 

Οσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού ισχύουν και πως οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. 

“Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού επί του θέματος ισχύουν και ισχύουν στο ακέραιο. Όλη η συζήτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης γίνεται για τα μεγάλα δάνεια και τα μεγάλα “ψάρια”. Αυτή είναι η κατεύθυνση μας. Είναι ξεκάθαρο” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς εάν κινδυνεύει η πρώτη κατοικία, ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε ότι “οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν να φοβούνται”. “Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέπτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι”, είπε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ