Λυσσαρίδης: Ο Κληρίδης ήταν αδιάφθορος

Λυσσαρίδης: Ο Κληρίδης ήταν αδιάφθορος

Ο ιστορικός ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βάσος Λυσσαρίδης, δηλώνει για τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ότι «το σημαντικότερο είναι ότι ήταν αδιάφθορος». Πρέπει να τα λέμε αυτά, σημειώνει ο Β. Λυσσαρίδης, γιατί, τονίζει, «σήμερα είναι σπάνιο φαινόμενο να είναι κάποιος αδιάφθορος».

Στην μακρά πολιτική τους διαδρομή ο Βάσος Λυσσαρίδης και ο Γλαύκος Κληρίδης είχαν σφοδρές αντιπαραθέσεις για το κυπριακό. Μάλιστα, ο Β. Λυσσαρίδης και η ΕΔΕΚ κατηγορούσαν για χρόνια τον Κληρίδη ως ηγέτη του «μεταπραξικοπήματος», γιατί ως προεδρεύων της Δημοκρατίας είχε δηλώσει, στις 24 Ιουλίου 1974, ότι το θέμα της επιστροφής του Μακαρίου θα ήταν κάτι που θα αποφάσιζε ο λαός σε εκλογές, στις οποίες θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα και ο Μακάριος. Επίσης, έντονη ήταν η πολεμική Λυσσαρίδη κατά του εκλιπόντος προέδρου σε διάφορες φάσεις του κυπριακού προβλήματος.

Ωστόσο, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 1998 ο Β. Λυσσαρίδης και η ΕΔΕΚ υιοθέτησαν την στάση «ψήφο κατά βούληση». Με την επανεκλογή του ο Κληρίδης διόρισε στην κυβέρνηση του δύο υπουργούς προερχόμενους από την ΕΔΕΚ. Η συνεργασία όμως διαλύθηκε στα τέλη του 1998, όταν αποφασίστηκε η ματαίωση της εγκατάστασης στην Κύπρο των πυραύλων S-300.

Με τον Γλαύκο Κληρίδη, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βάσος Λυσσαρίδης, συνδεόμασταν από τα μαθητικά χρόνια, καθώς ήμασταν συμμαθητές στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Αν και διαφέραμε ιδεολογικά και ανήκαμε σε διαφορετικές σχολές τρόπων αντιμετώπισης θεμάτων, αυτό, σημειώνει, δεν παρεμπόδισε τις φιλικές σχέσεις και την ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Ο Β. Λυσσαρίδης τονίζει ότι ο Κληρίδης «ήταν άνθρωπος του διαλόγου, η πολιτική αντιπαράθεση δεν μεταφερόταν ποτέ σε προσωπικό επίπεδο» και προσθέτει: « δεν είχε ποτέ μνησικακία , που ενίοτε είναι χαρακτηριστικό των πολιτικών». Επίσης, αναφέρει, ήταν ο «πατέρας» μιας μεγάλης οικογένειας, αυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού. « Ήταν ευχάριστος στην παρέα , ποτέ δεν είχε πικρίες. Θα μας λείψει, έστω κι αν πολλές φορές διαφωνήσαμε σε μείζονα ζητήματα», μας είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

Στην ερώτηση, τί κρατά κυρίως ως ανάμνηση από τον Γλαύκο Κληρίδη, ο Βάσος Λυσσαρίδης απάντησε: «την διαλεκτική του προσέγγιση. Δεν είχε μονοπώλιο άποψης, ήταν άνθρωπος του πολιτικού διαλόγου».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ