Ο Τζαμτζής για το φόρο ακινήτων

Ο Τζαμτζής για το φόρο ακινήτων

«Τελείως διαφορετικό από το προηγούμενο, που είχε έρθει σε διαβούλευση, είναι το νομοσχέδιο για το νέο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων που θα έλθει τις επόμενες ημέρες για ψήφιση», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής.

«Αλλάζει άρδην η φιλοσοφία του νόμου», εκτιμά ο κ. Τζαμτζής και προσθέτει: «Η συγκεκριμένη φορολόγηση είναι προοδευτική, πλέον φορολογούνται πολλοί περισσότεροι και μειώνεται για όλους το ποσό που θα πληρώσουν. Σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε έλθει σε διαβούλευση, δεν έχουν καμία σχέση τα νούμερα, ενώ η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώσει τα πιο πολλά. Αλλά ακόμη και γι’ αυτούς που θα πληρώσουν περισσότερο από ό,τι εφέτος για μεγάλη ακίνητη περιουσία, σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε έρθει για διαβούλευση, είναι πολύ μικρότερα τα ποσά.

Ο κ. Τζαμτζής ανέφερε: «Το νομοσχέδιο που θα έλθει τις επόμενες ημέρες για το νέο φόρο για τα ακίνητα, είναι τελείως διαφορετικό από το προηγούμενο που είχε έρθει σε διαβούλευση. Αλλάζει άρδην η φιλοσοφία. Είχαμε κάνει πρόταση να παραμείνει μειωμένο κατά 15% το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ), κάτι που γίνεται. Μειώνεται κατά 16% ο ΦΠΑ και το ΕΕΤΑ και, βεβαίως, διευρύνεται η φορολογική βάση. Οι ενστάσεις που είχαμε διατυπώσει με όλους αυτούς τους συντελεστές που επιβάρυναν τα αγροτεμάχια, φεύγουν από τη μέση, μπαίνει μία φορολόγηση δύο ευρώ, αν το χωράφι είναι ακαλλιέργητο ένα ευρώ και αν είναι αρδεύσιμο 2,20 και βεβαίως εκλείπουν όλοι εκείνοι οι συντελεστές που είχαν θεωρηθεί τελείως άδικοι.

Η συγκεκριμένη φορολόγηση είναι προοδευτική και πλέον φορολογούνται πολλοί περισσότεροι και μειώνεται για όλους το ποσό που θα πληρώσουν. Σε σχέση με το νομοσχέδιο που είχε έλθει σε διαβούλευση, δεν έχουν καμία σχέση τα νούμερα, ενώ η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα πληρώσει τα πιο πολλά».

Επίσης, στην ερώτηση «εκτός από τους μεγάλους ιδιοκτήτες, μήπως, όμως, είναι χαμένοι και οι μεσαίοι;», ο κ. Τζαμτζής επεσήμανε: «Οι μεσαίοι όχι. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι αυτή που θα πληρώσει κάτι παραπάνω, αλλά σε σχέση με αυτό που ίσχυε σήμερα, αλλά δεν θα πληρώσει σε καμία περίπτωση αυτά τα οποία επλήρωνε, αν θα εφαρμόζονταν το σχέδιο νόμου που είχε βγει στη διαβούλευση.

Θα πληρώσει τα μισά, σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε βγει στη διαβούλευση. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σήμερα, για ένα οικόπεδο στην Εκάλη ο φόρος σήμερα ήταν 7.000-8.000, θα πληρώσει τελικά 10.000, αλλά ήταν να πληρώσει 28.000 με το σχέδιο νόμου που είχε έρθει για διαβούλευση. Ακόμη, και γι’ αυτούς που θα πληρώσουν περισσότερο από ό,τι εφέτος για μεγάλη ακίνητη περιουσία, σε σχέση με το σχέδιο νόμου που είχε έρθει για διαβούλευση, είναι πολύ μικρότερα τα ποσά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ