Θετικό το ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές για το φόρο ακινήτων

Θετικό το ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές για το φόρο ακινήτων

 

Με θετικό τρόπο βλέπει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ την πρόταση που έχει σχηματιστεί αναφορικά με τον φόρο ακινήτων.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αφού ενημερώθηκε σήμερα σε διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού  τομέα Εργασίας Οικονομικών, σχετικά με το νέο πλαίσιο για το φόρο περιουσίας όπως διαμορφώθηκε μετά από συναντήσεις με εκπροσώπους της Ν.Δ., εκτίμησε ότι η συλλογική της παρέμβαση είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση”.

Επιτυγχάνεται συγκεκριμένα, επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, “η δικαιότερη κατανομή των βαρών και η με προοδευτικό τρόπο φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Επίσης, εξαλείφονται ή αμβλύνονται αδικίες και αντιφατικά φαινόμενα φορολόγησης ειδικών κατηγοριών ακινήτων (οικόπεδα εντός σχεδίου, αγροτικές εγκαταστάσεις, κ.λπ.)”.

Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι “χωρίς να εγκαταλείπει τη θέση αρχής που διατύπωσε, εκτιμά ότι το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής  ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το Εθνικό φορολογικό σχέδιο”.

“Με την επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, καθώς και των προβλεπομένων απαλλαγών και μειώσεων όπως έχει προταθεί (αύξηση των εισοδηματικών, κ.λπ. κριτηρίων για τις εκπτώσεις, απομειώσεις και απαλλαγές) θα δοθεί η δυνατότητα της τελικής μας τοποθέτησης. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία και με επιμέρους βελτιώσεις που θα προτείνει ώστε ο νέος φόρος να καλύψει τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της χώρας συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις της ύφεσης στις αξίες και τα εισοδήματα και να είναι δικαιότερος σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα (άθροισμα ΦΑΠ + ΕΤΑΚ)” καταλήγει η ανακόινωση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η πρόταση ενσωματώνει το σύνολο των παρατηρήσεων που είχαν κάνει, επισημαίνοντας ότι “όταν πιέζουν, καταφέρνουν αποτελέσματα”.

Επίσης ανέφεραν ότι με την εν λόγω πρόταση που έχει σχηματιστεί θα προβλέπονται, συγκριτικά με το αρχικό σχέδιο, σημαντικές μειώσεις στη φορολόγηση των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και των οικοπέδων εντός σχεδίου, ενώ στα αγροτεμάχια θα υπάρχει ελαφριά μείωση. 

Για «συλλογική δουλειά» της ΚΟ που επέτυχε «ουσιαστικές αλλαγές που εξαλείφουν τις μεγάλες αδικίες που είχε το προηγούμενο σχέδιο και καθιερώνουν μια προοδευτικότητα σε σχέση με τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ελάφρυνση των πιο αδύναμων και συνολικότερα μικρότερη επιβάρυνση από το υφιστάμενο σύστημα», έκανε λόγο, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση, ο Γιάννης Κουτσούκος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ